
Μικτά ήταν τα πρόσημα και σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον κλάδο των τσιπ και των αγαθών πολυτελείας να δέχονται σημαντικές πιέσεις, αν και υπήρξαν κάποιες στηρίξεις από τα στοιχεία για τον βρετανικό πληθωρισμό.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,15%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,97% στις 8.329 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,18% στις 19.450 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,40% στις 7.492 μονάδες.
Τα σημεία αναταραχής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σημείο… αναταραχής για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η μετοχή της ASML, η οποία σήμερα έχασε κοντά 5,7%, μετά το χθεσινό -17%, αφού η ολλανδική εταιρεία τσιπ δημοσίευσε τα οικονομικά αποτελέσματα μια μέρα νωρίτερα, εκδίδοντας προβλέψεις πωλήσεων που απογοήτευσαν.
Επίσης, οι μετοχές της LVMH σημείωσαν πτώση 3,7%, αφού ανέφερε πτώση 3% στις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου.
Από την άλλη, ο βρετανικός ξενοδοχειακός όμιλος Whitbread έκλεισε με άνοδο 6%, αφού αύξησε το ενδιάμεσο μέρισμά του και ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 100 εκατομμυρίων στερλινών.
Στο μεταξύ έχει προβληματίσει το ότι το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo αποκάλυψε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεσοπρόθεσμα.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει το 4% το 2024, το 3,9% το επόμενο έτος και το 3,6% το 2027. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα του Ifo δήλωσαν επίσης ότι δεν αναμένουν περαιτέρω πτώση το 2024. Αν και το ποσοστό πληθωρισμού της Γερμανίας ήταν πρόσφατα κάτω από 2%, οι ειδικοί αναμένουν αύξηση σε 2,3% το 2025 και 2,2% το 2027.
Πάντως, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 1,7% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, αλλά χαμηλότερα από τον πληθωρισμό του Αυγούστου, όταν και ήταν στο 2,2%.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή παρουσίασαν μικρή μεταβολή τον Σεπτέμβριο, ενώ ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένου του κόστους στέγασης ιδιοκτητών (CPIH) αυξήθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση και σημείωσε άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση.
Στα υπόλοιπα μάκρο, οι τιμές παραγωγού, δηλαδή ο πληθωρισμός για τα προϊόντα που προέρχονται από εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε τον Αύγουστο κατά 0,7%. Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 0,7%.
Κράτησε τη θετική κίνηση το ΧΑ, ανέβασαν ρυθμούς οι τράπεζες
Με πολύ κόπο κατάφερε να κρατήσει το θετικό του πρόσημο έως το τέλος το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού ισορρόπησε μέσα σε ένα μοιρασμένο ταμπλό, αλλά και αντίρροπων δυνάμεων, παραμένοντας στο γνωστό του εύρος διακύμανσης για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,45% στις 1.430,09 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.420,69 μονάδων (-0,21%) και 1.430,67 μονάδων (+0,49%). Ο τζίρος ανήλθε στα 95,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκε 0,7 εκατ. τεμάχια αξίας 6,5 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με άνοδο 0,64% στις 3.479,91 μονάδες, ενώ στο +0,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.302,07 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 1.219,28 μονάδες.


Latest News

Προς εβδομαδιαία πτώση οι τιμές του πετρελαίου με φόντο την αύξηση της παραγωγής
To πετρέλαιο διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη λόγω των φόβων ότι η παραγωγή μπορεί να είναι υπερβολική σε σχέση με τη ζήτηση

Βρίσκει καύσιμα για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει τα καύσιμα ώστε να κλείσει τελείως την ψαλίδα της πτώσης του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου

Γαλλικές στηρίξεις παίρνουν οι ευρωαγορές - Άλμα για τη Safran
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,07%.

Τρίτη ημέρα ανόδου για τις αγορές της Ασίας
Καταλύτης οι πληροφορίες ότι η Κίνα εξετάζει εξαίρεση αμερικανικών προϊόντων από τους δασμούς 125%

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Τρίτη ημέρα ανόδου για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street
Οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τροφοδοτούμενοι από τα αποτελέσματα του κλάδου της τεχνολογίας

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

Crypto: Η CME Group λανσάρει παράγωγα συνδεδεμένα με το κρυπτονόμισμα XRP
Το XRP έχει καταγράψει κέρδη 5,3% το 2025

Στο τέλος το θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να κλείσουν θετικά, χωρίς να αποστρέφουν την προσοχή τους από τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Βρήκε τις στηρίξεις κόντρα στο profit taking το ΧΑ
Δίχως μεγάλο «κόστος» ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έδειξε ότι χρειάζεται να αφομοιώσει τη μεγάλη κίνηση του τελευταίου δεκαπενθημέρου