Ακόμη μία διάψευση στο κυβερνητικό αφήγημα περί μείωσης των τιμών αποτέλεσαν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat και δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει σημαντικό πρόβλημα για τους πολίτες. Και μάλιστα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία (flash estimates) της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα συνεχίζει να επιμένει, καταγράφοντας υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά τόσο με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη, όσο και με άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα ανέβηκε στο 3,2% τον Οκτώβριο, ενώ στην Ευρωζώνη καταγράφηκε μικρή άνοδος στο 2%. Τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών στην Ελλάδα ήταν στο 3,1%, ενώ στην Ευρωζώνη κυμαινόταν στο 1,7%, ενώ τον Αύγουστο ήταν στο 3,2% και 2,2% αντίστοιχα. Συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση σε σχέση με την ευρωζώνη, αναφορικά με την ακρίβεια.

Πληθωρισμός: Γιατί «τσιμπάει» ξανά η ακρίβεια στην Ελλάδα

Πληθωρισμός: Η αποτυχία της κυβέρνησης

Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο έχει αποτύχει η κυβέρνηση, κάτι που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις. Τα όποια μέτρα έχουν πάρει παράταση δε φαίνεται να μπορούν να οδηγήσουν σε λύσεις, όπως και οι συνεχείς δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου. Το πρόβλημα παραμένει και είναι πολύ δυσβάσταχτο για τους πολίτες, οι οποίοι δε «βλέπουν» ανάλογες αυξήσεις στους μισθούς τους. Στο ίδιο μοτίβο και η λίστα του υπουργείου Ανάπτυξης με κωδικούς προϊόντων που θα έχουν μειωμένη τιμή δε φαίνεται ικανή να δώσει ριζικές απαντήσεις.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτή (ΙΝΚΑ) που δημοσιεύτηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα και σε σύνολο 2.675 ερωτηθέντων, ποσοστό άνω του 93% δήλωνε «καθόλου ή μη ικανοποιημένο» από τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια. Την ίδια ώρα ένα ποσοστό της τάξης του 1,6% δήλωνε ικανοποίηση. Η απογοήτευση του κόσμου αποτυπωνόταν και στο ερώτημα για το πως θα εξελιχθεί η ακρίβεια στη χώρα το επόμενο 12μηνο, με το 85,4% να δηλώνει ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να δημιουργείται έντονο πρόβλημα στην κατανάλωση κάτι που αποτυπώθηκε και στα τελευταία στοιχεία για το λιανεμπόριο. Κι αυτό διότι όπως προκύπτει, κατά τον Αύγουστο σημειώθηκε πτώση 1,8% στον τζίρο και 5,2% στον όγκο.

Η αιχμή του δόρατος

Ποια είναι όμως η αιχμή του δόρατος σε ό,τι αφορά τη νέα άνοδο (0,2% σε μηνιαίο επίπεδο) του πληθωρισμού τον Οκτώβριο. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, στη χώρα μας παρατηρείται επιτάχυνση στον ετήσιο πληθωρισμό των υπηρεσιών που διαμορφώνεται τον Οκτώβριο στο 5,5% από 4,4% που ήταν τον Σεπτέμβριο. Στην κατηγορία «τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό», η ετήσια άνοδος των τιμών φτάνει το 1,5% από 2,9% ένα μήνα πριν και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά εκτιμάται άνοδος των τιμών κατά 1,7% από 1,8% τον Σεπτέμβριο.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η Ελλάδα εμφανίζει τον 6ο ψηλότερο εναρμονισμένο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη πίσω από το Βέλγιο (4,7%), την Εσθονία (4,5%), την Κροατία (3,5%), τη Σλοβακία (3,5%) και την Ολλανδία (3,3%). Στις υπηρεσίες στη χώρα μας καταγράφεται η τρίτη μεγαλύτερη άνοδος των τιμών από τις χώρες με διαθέσιμα στοιχεία, πίσω από την Κροατία (7,5%) και τη Σλοβακία (6,4%).  Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός στη χώρα μας (δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα) είναι ο δεύτερος υψηλότερος της Ευρωζώνης στο 4,3%, πίσω μόνο από την Κροατία (4,5%), κάτι που δείχνει ότι η τάση είναι ιδιαιτέρως αρνητική για τη χώρα μας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία