
Εκτός προθεσμίας για την υιοθέτηση των κανόνων της ΕΕ που αφορούν στην αδειοδότηση των ΑΠΕ, είναι η Κύπρος και άλλα επτά κράτη μέλη της ΕΕ. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται ένα βήμα πριν την παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του«Φιλελεύθερου», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη για το συγκεκριμένο θέμα σε Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο, Ολλανδία, Σλοβακία και Σουηδία στο πλαίσιο του τακτικού πακέτου διαδικασιών για τον Φεβρουάριο.
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
Όπως σημειώνει η Κομισιόν «κινεί νομική διαδικασία κατά των κρατών μελών που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που υπέχουν βάσει του ενωσιακού δικαίου. Οι εν λόγω αποφάσεις, που καλύπτουν διάφορους τομείς και διάφορα πεδία πολιτικής της ΕΕ, αποβλέπουν στην εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων»
Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο που προβλέπεται για διαδικασίες εντοπισμένων παραβάσεων σε ό,τι αφορά την τήρηση του κοινοτικού κεκτημένου από τα κράτη-μέλη. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση εντός δύο μηνών, η Κομισιόν μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Οι συγκεκριμένες χώρες δεν έχουν ενσωματώσει στο εθνικό τους δίκαιο τις προβλέψεις της οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413, σε τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2018/2001.
Οι κανόνες αδειοδότησης των ΑΠΕ
Η τροποποίηση προβλέπει νέους κανόνες για την απλούστευση και τη συντόμευση των διαδικασιών αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ και για έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για ενσωμάτωση πρόσθετης δυναμικότητας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
Πιο αναλυτικά, η τροποποιημένη ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει σαφείς προθεσμίες για τις διαδικασίες χορήγησης αδειών που αφορούν συγκεκριμένες τεχνολογίες ή τύπους έργων. Επίσης, κατοχυρώνει ότι τα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και οι συναφείς υποδομές δικτύου πρέπει να θεωρούνται έργα υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος.
Ακόμα, προβλέπεται η υποχρέωση των κρατών-μελών να σχεδιάσουν «περιοχές επιτάχυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», στις οποίες θα ισχύουν συντομότερες προθεσμίες για την έκδοση αδειών, λόγω των χαμηλών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη συγκεκριμένη κατηγορία έργων.
Η προθεσμία για την ενσωμάτων των σχετικών διατάξεων στο εθνικό δίκαιο ήταν η 1/7/2024. Τον Σεπτέμβριο του 2024, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε 26 κράτη μέλη επειδή δεν ενσωμάτωσαν πλήρως την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο.
Μετά από εξέταση των απαντήσεων που έλαβε στις προειδοποιητικές επιστολές από τις κυβερνήσεις των 26 αυτών κρατών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εκδώσει αιτιολογημένες γνώμες προς την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Σλοβακία και τη Σουηδία επειδή δεν κοινοποίησαν τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο, καθώς και προς τη Βουλγαρία, τη Γαλλία και την Ολλανδία επειδή δεν παρείχαν επαρκώς σαφείς και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα μέτρα μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο μεταφέρουν κάθε διάταξη της οδηγίας.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία