
Δύο πρωτόκολλα για την επιθεώρηση, την καραντίνα και τις κτηνιατρικές υγειονομικές απαιτήσεις για την εξαγωγή άγριων και εκτρεφόμενων αλιευμάτων υπέγραψε τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), Χρήστος Κέλλας, με αντιπροσωπεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (GACC), παρουσία του Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, Fang Qiu.
Ειδικότερα, όπως έγραψε και ο ΟΤ το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, τα πρωτόκολλα αφορούν στην εξαγωγή άγριων και εκτρεφόμενων αλιευμάτων και όλα τα προϊόντα τους, τα οποία είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.
Αγροτικά προϊόντα: Απόβαση Κινέζων στην Ελλάδα με νέες εμπορικές συμφωνίες
Με τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα διευρύνεται η λίστα των ειδών που μπορούν να εξαχθούν από την Ελλάδα στην Κίνα. Ο κατάλογος περιλαμβάνει όλα τα μεσογειακά εκτρεφόμενα είδη και τον σολομό.
Τα πρωτόκολλα περιλαμβάνουν όλες τις διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν για την υγειονομική πιστοποίηση των αλιευμάτων, προκειμένου να τηρείται η ποιότητα και η ασφάλεια τους κατά την διάρκεια των ελέγχων των προϊόντων πριν την εξαγωγή τους.
Κατά τη διάρκεια της υπογραφής των πρωτοκόλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, δήλωσε: «Η υπογραφή των Πρωτοκόλλων για την Εξαγωγή Άγριων και Εκτρεφόμενων Αλιευμάτων αποτελεί ευκαιρία να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε τη διμερή συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας, η οποία διαχρονικά βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση. Όλα τα χρόνια, οι χώρες μας έχουν αναπτύξει σημαντική συνεργασία στο πεδίο της γεωργίας, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση και τη διευκόλυνση του διμερούς εμπορίου στον αγροδιατροφικό τομέα. Είμαστε βέβαιοι για τη συνέχιση της θετικής και εποικοδομητικής αυτής συνεργασίας, στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου αγροτικών προϊόντων, μέσω της κοινής μας προσπάθειας για αύξηση του όγκου των εμπορικών ροών και της επέκτασης του εμπορίου σε περισσότερες κατηγορίες προϊόντων».
«Σημαντικό μέρος του διμερούς εμπορίου»
Από την πλευρά του ο Kuiwen LI, μέλος της Επιτροπής του CPC της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων (GACC) και επικεφαλής της υποδιοίκησης της Γκουανγκντόνγκ δήλωσε: «Το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του διμερούς εμπορίου. Η συνεργασία μας μέχρι σήμερα έφερε αξιόλογα αποτελέσματα. Συμφωνά με τα στατιστικά των τελωνείων μας, το 2024 το εμπόριο αγροτικών προϊόντων Κίνας- Ελλάδας έφτασε στα 180 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 13,5%. Σχεδόν 1.700 ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν συναλλαγές με την Κίνα. Με την προϋπόθεση της διασφάλισης της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων, η Κίνα προτίθεται να προχωρήσει στην εισαγωγή περισσότερων ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων υψηλής ποιότητας στην κινεζική αγορά, τα οποία θα βρεθούν στο τραπέζι του κινεζικού λαού. Σήμερα προχωράμε στην υπογραφή δυο πρωτοκόλλων για την εισαγωγή άγριων και εκτρεφόμενων αλιευμάτων».
Στην τελετή υπογραφής των πρωτοκόλλων συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά οι δρ. Κατερίνα Μαρίνου, προϊσταμένη Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής ΥΠΑΑΤ, Δέσποινα Παπανικολάου, αναπληρώτρια Προϊσταμένη Δ/νσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας ΥΠΑΑΤ, Διονυσία Μίντζα, προϊσταμένη Τμήματος Αλιευμάτων, Γάλακτος και Λοιπών Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης ΥΠΑΑΤ, Ευανθία Χατζηγιαννακού, Υπάλληλος Τμήματος Αλιευμάτων, Γάλακτος και Λοιπών Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης ΥΠΑΑΤ, Ευριδίκη Αρμάου, Υπάλληλος Τμήματος Αλιευμάτων, Γάλακτος και Λοιπών Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης ΥΠΑΑΤ, Μιχάλης Καστανιάς, Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων ΥΠΑΑΤ, Αννούλα Μαυρίδου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής και Προϊσταμένη Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΥΠΑΑΤ, Σταυρούλα Ιωαννίδου, Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής ΥΠΑΑΤ και Δημήτρης Πετρόπουλος, Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Σχέσεων με την Κίνα ΥΠΕΞ. Από την κινεζική πλευρά συμμετείχαν οι Xiusheng HUANG, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Καραντίνας της GACC, Sheng ZHANG, Διευθυντής του Τμήματος Συνολικών Επιχειρήσεων της GACC, Zhang ZHUANG, Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων της Υποδιοίκησης Guangdong, Guohao LI, Διευθυντής Προγραμμάτων του Γραφείου Υπουργού της GACC, Xiaochen LIU και Διευθυντής του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας της GACC.


Latest News

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης