
Οι κινεζικοί διαδικτυακοί κολοσσοί λιανεμπορίου Shein και Temu προειδοποιούν τους πελάτες των ΗΠΑ ότι τα προϊόντα θα γίνουν ακριβότερα από την επόμενη εβδομάδα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε υψηλούς δασμούς σε αγαθά από την Κίνα.
Σε σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις, οι αντίπαλες εταιρείες δήλωσαν ότι είδαν τα λειτουργικά τους έξοδα να αυξάνονται «λόγω των πρόσφατων αλλαγών στους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες και τους δασμούς», προσθέτοντας ότι θα προβούν σε «προσαρμογές των τιμών» από τις 25 Απριλίου.
Οι συγκεκριμένοι ιστότοποι αγορών έχουν αποκτήσει δεκάδες εκατομμύρια πελάτες στις ΗΠΑ που προσελκύονται από τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές τους, όπως επισημαίνει το BBC.
Πώς κυριάρχησαν στην αμερικάνικη αγορά Shein και Temu
Η δημοτικότητά τους έχει ασκήσει πίεση στην Amazon, γεγονός που την ώθησε να εγκαινιάσει μια νέα πλατφόρμα με την ονομασία Haul τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία περιλαμβάνει προϊόντα με τιμές κάτω των 20 δολαρίων.
Από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ επέβαλε φόρους έως και 145% στις εισαγωγές από την Κίνα.
Η κυβέρνησή του δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι όταν οι νέοι δασμοί προστεθούν στους υφιστάμενους, οι εισφορές σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα θα μπορούσαν να φτάσουν το 245%.
Ο Τραμπ κατάργησε επίσης την απαλλαγή από τους δασμούς για προϊόντα αξίας κάτω των 800 δολαρίων, η οποία βοήθησε τη Shein και την Temu να εισέλθουν γρήγορα στην αγορά των ΗΠΑ.
Αμερικανοί βουλευτές και από τους Ρεπουμπλικανούς και από τους Δημοκρατικούς είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αυτές είχαν «εκμεταλλευτεί» τη συγκεκριμένη διάταξη.
Σύμφωνα με τις αμερικανικές τελωνειακές αρχές, εκτιμάται ότι πέρυσι εισήλθαν στις ΗΠΑ 1,4 δισεκατομμύρια δέματα στο πλαίσιο αυτής της ρύθμισης, από 140 εκατομμύρια το 2013.

Τι συνέβη μετά τους δασμούς;
Από τότε που ο Τραμπ άρχισε να επιβάλλει τους δασμούς, η Shein και η Temu είδαν τις εφαρμογές τους να γνωρίζουν πτώση στη σχετική κατάταξη.
Το Temu είναι πλέον η 75η εφαρμογή με τις περισσότερες δωρεάν λήψεις στο Apple Store των ΗΠΑ, αν και τα τελευταία δύο χρόνια κατείχε σταθερά μία από τις πέντε πρώτες θέσεις.
Η Shein βρίσκεται στην 58η θέση, ενώ βρισκόταν στο νούμερο 15 τον περασμένο μήνα.
Ωστόσο, άλλες κινεζικές εφαρμογές λιανικής πώλησης συνεχίζουν να κατατάσσονται ψηλά στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της DHgate στη δεύτερη θέση και της Taobao της Alibaba στο νούμερο επτά.
Η Shein και η Temu έχουν επίσης μειώσει τις διαφημιστικές τους δαπάνες στις ΗΠΑ.
Η Temu έχει «απενεργοποιήσει όλες τις διαφημίσεις Google Shopping στις ΗΠΑ» από τις 9 Απριλίου, δήλωσε στο LinkedIn ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του τμήματος e-commerce insights της εταιρείας διαδικτυακής διαφήμισης Smarter Ecommerce.
Η μέση ημερήσια διαφημιστική δαπάνη της Temu στις ΗΠΑ σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Instagram και το YouTube, μειώθηκε κατά 31% τις δύο εβδομάδες πριν από τις 13 Απριλίου, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Η μέση ημερήσια διαφημιστική δαπάνη της Shein στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 19% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Sensor Tower που παρέχει πληροφορίες για την αγορά.
Στις ανακοινώσεις τους, οι Temu και Shein ενθάρρυναν τους πελάτες να κάνουν τις αγορές τους πριν αρχίσουν να ισχύουν οι υψηλότερες τιμές.
«Είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε την ομαλή άφιξη των παραγγελιών σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο σε εσάς. Η ομάδα μας εργάζεται σκληρά για να βελτιώσει την εμπειρία των αγορών σας», ανέφεραν στις ανακοινώσεις τους.


Latest News

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα