ΗΠΑ: Αερομαχία Boeing και Northrop για το νέο μαχητικό του πολεμικού ναυτικού

Ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ έδωσε το ok για το νέο μαχητικό του πολεμικού ναυτικού

ΗΠΑ: Αερομαχία  Boeing και Northrop για το νέο μαχητικό του πολεμικού ναυτικού
Μαχητικά αεροσκάφη F 18 Super Hornet, το βασικό jet του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ

Εντός της εβδομάδας -και ύστερα απο μήνες καθυστέρησης- αναμένεται ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο θα επιλέξει την αμυντική εταιρεία που θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει το επόμενο μαχητικό αεροσκάφος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Πρόκειται για ένα έργο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα αεροσκάφος που θεωρείται κεντρικό στις προσπάθειες των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την Κίνα.

Δυο εταιρείες κολοσσοί, η Boeing Co και η Northrop Grumman Corp ανταγωνίζονται για να επιλεγούν για την κατασκευή του αεροσκάφους, που ονομάζεται F/A-XX. Το νέο μαχητικό αεροσκάφος θα αντικαταστήσει τον στόλο F/A-18E/F Super Hornet του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος βρίσκεται σε υπηρεσία από τη δεκαετία του 1990.

Η απόφαση να προχωρήσει η επιλογή ελήφθη από τον υπουργό Άμυνας Πίτ Χέγκσεθ την Παρασκευή και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα μπορούσε να ανακοινώσει τον νικητή του διαγωνισμού για την κατασκευή του μαχητικού του ήδη αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τις πηγές.

Ωστόσο, εμπόδια της τελευταίας στιγμής έχουν καθυστερήσει την πρόοδο του μαχητικού του Πολεμικού Ναυτικού στο παρελθόν και θα μπορούσαν να το κάνουν ξανά, σύμφωνα με πηγές.

Οι ΗΠΑ και οι προσπάθειες της Κίνας

Οι καθυστερήσεις στο F/A-XX αναδεικνύουν ευρύτερα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ναυτικής αεροπορίας και τον ρόλο των αεροπλανοφόρων στην αντιμετώπιση της Κίνας. Η καθυστέρηση του προγράμματος ή η στέρηση των κονδυλίων του θα μπορούσε να αφήσει το Πολεμικό Ναυτικό χωρίς ένα σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος ικανό να λειτουργεί από αεροπλανοφόρα στη δεκαετία του 2030 και μετά, υπονομεύοντας ενδεχομένως την ικανότητα του στόλου να προβάλλει δύναμη.

Το F/A-XX αναμένεται να διαθέτει προηγμένες δυνατότητες απόκρυψης, βελτιωμένη εμβέλεια και αντοχή, καθώς και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης τόσο με μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη όσο και με τα αεροπλανοφόρα συστήματα αεροπορικής άμυνας του Πολεμικού Ναυτικού.

Η Κίνα έχει δείξει «απίστευτη φιλοδοξία στην κατασκευή πρωτοτύπων αεροσκαφών 6ης γενιάς και στην ανάπτυξη μαχητικών και βομβαρδιστικών 5ης γενιάς, οπότε αυτή η ανάθεση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια σημαντική απόφαση για να διατηρήσει το ρυθμό της», δήλωσε ο Ρόμαν Σβάιζερ, αναλυτής της TD Cowen, σε email προς το Reuters.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο