Ελβετία: Οι ραφιναρίες χρυσού ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ

Τι προβλέπει η συμφωνία για τους αμερικανικούς δασμούς

Ελβετία: Οι ραφιναρίες χρυσού ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ
Οι ελβετικές εταιρείες ραφιναρίσματος χρυσού ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες στο μέλλον, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος οικονομικών υποθέσεων της Ελβετίας την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίτευξη δασμολογικής συμφωνίας με την Ουάσινγκτον.

Η Ελβετία εξήγαγε χρυσό αξίας σχεδόν 53 δισ. ελβετικών φράγκων (66,83 δισεκατομμύρια δολάρια) στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2024, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στο συνολικό εμπορικό πλεόνασμα της ευρωπαϊκής χώρας, ύψους 39 δισ. φράγκων, με τις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον

Ωστόσο, ο χρυσός δεν είναι πολύ κερδοφόρος για την Ελβετία, με ένα «πολύ, πολύ μικρό» περιθώριο κέρδους ίσως 1% ή λιγότερο, δήλωσε η Helene Budliger Artieda, διευθύντρια της Κρατικής Γραμματείας Οικονομικών Υποθέσεων (SECO). «Αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό για αυτές. Για τις ΗΠΑ, είναι ζωτικής σημασίας να ενισχύσουν την αγορά χρυσού τους», πρόσθεσε η Budliger.
Το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο εισάγεται στην Ελβετία από αλλού και στη συνέχεια προσαρμόζεται στην αγορά των ΗΠΑ, παραμένει απαλλαγμένο από τους δασμούς των ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν τους δασμούς τους σε αγαθά από την Ελβετία στο 15% από ένα συντριπτικό 39% βάσει μιας νέας εμπορικής συμφωνίας-πλαισίου που περιλαμβάνει δέσμευση των ελβετικών εταιρειών να επενδύσουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2028, δήλωσε η ελβετική κυβέρνηση την Παρασκευή.
Ο Εμπορικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ υπογράμμισε ότι η Ελβετία «θα στείλει μεγάλο μέρος της παραγωγής της στις Ηνωμένες Πολιτείες, φαρμακευτικά προϊόντα, τήξη χρυσού, σιδηροδρομικό εξοπλισμό. Είμαστε λοιπόν πραγματικά ενθουσιασμένοι με αυτή τη συμφωνία και τι σημαίνει για την αμερικανική βιομηχανία». Η Ελβετία έχει επίσης δεσμευτεί να αγοράσει περισσότερα εμπορικά αεροσκάφη της Boeing Co.Y
OT Originals
Περισσότερα από Commodities

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο