array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(20) "Business and Finance"
    [1]=>
    string(17) "News and Politics"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(7) "Economy"
    [1]=>
    string(16) "Political Issues"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(7) "neutral"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(8) "Business"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(28) "Law Gov & Politics: Politics"
}

Ντίμον: Το δολάριο ενδέχεται να χάσει το καθεστώς του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα

Ο Ντίμον συνέδεσε άμεσα την κυριαρχία του δολαρίου με τη γεωπολιτική ισχύ

Ντίμον: Το δολάριο ενδέχεται να χάσει το καθεστώς του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Το δολάριο θα μπορούσε να χάσει την ιδιότητά του ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, εάν οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να διατηρήσουν την οικονομική και στρατιωτική τους κυριαρχία, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον.

«Ο κόσμος θα είναι κατακερματισμένος και θα είναι πολύ επικίνδυνο για εμάς» εκτιμά ο Ντίμον.

Το δολάριο παραμένει το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 57% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 τροφοδότησε ανησυχίες ότι η χρήση οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να επιταχύνει την απομάκρυνση από το δολάριο. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δεν έχει βρει αξιοσημείωτη μετατόπιση των αποθεματικών σε δολάρια μετά το 2022.

Στρατιωτική και οικονομική ισχύς

Μιλώντας στην εκπομπή “Firing Line” με τη Μάργκαρετ Χούβερ, ο ισχυρός άντρας της Wall Street συνέδεσε άμεσα την κυριαρχία του δολαρίου με τη γεωπολιτική ισχύ.

Ο Ντίμον τόνισε ότι η εθνική ασφάλεια και η οικονομική υπεροχή είναι εγγενώς συνδεδεμένες.

«Αν η Αμερική βρεθεί σε κατάσταση αποδυνάμωσης… για παράδειγμα, αν δεν είμαστε η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη και η ισχυρότερη οικονομία τα επόμενα 25 χρόνια, τότε δεν θα είμαστε ούτε το αποθεματικό νόμισμα», προειδοποίησε ο Ντίμον. «Ο κόσμος θα κατακερματιστεί, και αυτό θα είναι πολύ επικίνδυνο για εμάς».

Τόνισε ότι η διατήρηση της παγκόσμιας δημοκρατίας εξαρτάται από την αμερικανική αποτρεπτική δύναμη. «Για να είσαι ασφαλής, πρέπει να διαθέτεις τον καλύτερο στρατό στον κόσμο. Αν θέλεις να έχεις τον καλύτερο στρατό στον κόσμο, πρέπει να έχεις την καλύτερη οικονομία στον κόσμο».

Το εθνικό συμφέρον είναι πιο σημαντικό από την JP Morgan

Η πρόβλεψη του Ντίμον έρχεται στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια και την Ανθεκτικότητα» της JPMorgan, ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση των εγχώριων δυνατοτήτων των ΗΠΑ στους τομείς της μεταποίησης, της ενέργειας και της άμυνας.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο αμερικανικός επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση των στρατηγικών τρωτών σημείων.

«Πιστεύω ότι το εθνικό συμφέρον είναι πιο σημαντικό από την JP Morgan», δήλωσε ο Ντίμον. «Αν η χώρα μας δεν τα πάει καλά, η JP Morgan θα υποφέρει.»

Ο διευθύνων σύμβουλος επισήμανε την εξάρτηση των ΗΠΑ από πιθανούς αντιπάλους για κρίσιμα εξαρτήματα, όπως ανταλλακτικά πυραύλων και σπάνιες γαίες, ως εμφανείς αδυναμίες, προτρέποντας μια ενιαία αντίδραση για την ανασυγκρότηση της εγχώριας παραγωγικής ικανότητας.

Υπερασπιζόμενος τον Ελεύθερο Κόσμο

Ο Ντίμον θεωρεί τη διατήρηση της κατάστασης των αποθεματικών του δολαρίου και το στρατιωτικό πλεονέκτημα της Αμερικής ως μη διαπραγματεύσιμες απαιτήσεις για μακροπρόθεσμη παγκόσμια σταθερότητα. «Πιστεύω ότι η Αμερική είναι αυτό που κάνει τον κόσμο ασφαλή για τη δημοκρατία», σημείωσε.

Προειδοποιώντας ότι ο χρόνος για να διορθωθεί η πορεία εξαντλείται, ο Ντίμον κατέληξε σε μια απογοητευτική διαπίστωση σχετικά με τη στρατιωτική και οικονομική ετοιμότητα: «Η διεξαγωγή ενός πολέμου είναι πολύ ακριβή. Η απώλεια του πολέμου είναι η πιο ακριβή».

 Ο δείκτης δολαρίου

Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 1,42% από την αρχή του έτους, μειωμένος κατά 1,28% τον τελευταίο μήνα και αμετάβλητος σε ετήσια βάση Στον τελευταίο έλεγχο, η spot τιμή του δείκτη δολαρίου ΗΠΑ ήταν 0,16% υψηλότερη στο επίπεδο των 99,6950.

OT Originals
Περισσότερα από World

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies