Τη διεθνή προστασία των ΠΟΠ/ΠΓΕ Γαλακτοκομικών προϊόντων, την νομιμοποίηση λειτουργίας ημερήσιων ωρών και Κυριακής, καθώς το γάλα για τα ΠΟΠ πρέπει να τυροκομείται εντός 24 ωρών και τη χρήση των κλαρκ εντός των τυροκομείων ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με Αναφορά του στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό και Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Ο Μ. Χαρακόπουλος με την Αναφορά του συνηγορεί στα αιτήματα που διατυπώνονται σε σχετική επιστολή του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, στην οποία καταγράφονται τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και εμπορίας που αντιμετωπίζουν τα τυροκομεία, μέλη του Συλλόγου, που συνιστούν οικογενειακές επιχειρήσεις.
Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι «λόγω της αλλοιώσιμης φύσης του γάλακτος και της απαίτησης του προτύπου για την Φέτα ΠΟΠ, τα τυροκομεία λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα, σε 1 βάρδια (ως και 10 ώρες) κατά την γαλακτοκομική περίοδο που διαρκεί περίπου 9 μήνες, ενώ το υπόλοιπο διάστημα του έτους, λειτουργούν παραγωγικά ορισμένες μέρες ή ώρες της ημέρας. Η ιδιαιτερότητα αυτή των Τυροκομείων δεν έχει περιληφθεί σε κανένα από τους Νόμους που ρυθμίζουν την εργασία και τις εξαιρέσεις από την υποχρεωτική ανάπαυση της Κυριακής και αργιών. Η εξαίρεση έχει δοθεί μόνο για τους μισθωτούς των επιχειρήσεων παστεριώσεως γάλακτος και παρασκευής εκ τούτου προϊόντων, που λειτουργούν με 3 βάρδιες επί 24ώρου βάσεως. Έτσι, ενώ οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου των Γαλακτοκομικών προστατεύονται από τον νόμο, τα μικρά τυροκομεία κινδυνεύουν να θεωρούνται παράνομα και να κινδυνεύουν με την επιβολή προστίμων από την επιθεώρηση εργασίας».
Επιπλέον, με την Αναφορά του ο κ. Χαρακόπουλος ζητά τη νομοθετική ρύθμιση για την χρήση κλαρκ εντός των τυροκομείων, που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των μέσων συσκευασιών και παλετών τυριών/γαλακτοκομικών, και μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Το πρόβλημα σήμερα –όπως υποστηρίζουν- είναι αξεπέραστο, καθώς η έκδοση άδειας χειριστή κλαρκ είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και 2 χρόνια, ενώ η πρόσληψη αδειούχων χειριστών από τα μικρά τυροκομεία είναι δύσκολη, αφενός γιατί στην επαρχία δεν υπάρχει προσφορά, αφετέρου γιατί δεν είναι δυνατόν ένας μόνιμος εργαζόμενος να προσλαμβάνεται για να εκτελεί μόνο τις ολιγόλεπτες μεταφορές τμηματικά κατά την διάρκεια της ημέρας. Για τον λόγο αυτό ζητείται η απλοποίηση της χρήσης κλαρκ εντός των τυροκομείων και η ίδρυση Σχολών εκπαίδευσης χειριστών ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι στα τυροκομεία να αποκτήσουν άδεια χειρισμού.
Τέλος προτείνεται η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου ΠΟΠ /ΠΓΕ προϊόντων, το οποίο θα διαχειρίζεται νομικά και διπλωματικά τα θέματα προστασίας τους σε διεθνές επίπεδο, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και τα αρμόδια τμήματα των Υπουργείων Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης.
Latest News
Σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο οι ελληνικές φράουλες - Τι λένε στον ΟΤ οι εξαγωγείς
Το 2023 καταγράφηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, νέο ιστορικό ρεκόρ τόσο σε ποσότητες όσο και σε αξία
Το μέλλον της αμπελουργίας είναι γένους θηλυκού
Το επάγγελμα του οινοποιού ελκύει όλο και περισσότερες γυναίκες στη Γερμανία - Παράλληλα, λιγοστεύουν οι επιχειρήσεις με αμιγώς οικογενειακό χαρακτήρα
Ανάρπαστο το ελληνικό ακτινίδιο στις ξένες αγορές - Πάνω από 235 εκατ. οι εξαγωγές
Η μεσοσταθμική τιμή πώλησης ανά μονάδα βάρους αυξήθηκε κατά 42%
Η κλιματική αλλαγή απειλεί αγροτική παραγωγή και τουρισμό στη Νότια Ευρώπη
Ανεβαίνουν συνεχώς οι θερμοκρασίες ιδιαίτερα σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα
Το ελαιόλαδο στη δίνη της τέλειας καταιγίδας - Τι προειδοποιούν οι ειδικοί
Οι αναλυτές ελαιούχων σπόρων έχουν προειδοποιήσει ότι τα ελαιόδεντρα είναι «υπερβολικά» ευάλωτα στην κλιματική κρίση
Προτεραιότητα της «αγροτικής διπλωματίας» το άνοιγμα νέων αγορών - Τι είπε ο Αυγενάκης
Με συντονισμένες κινήσεις υλοποιούμε ένα δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες εντός και εκτός ΕΕ, δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Μεγαλώνει η απειλή για την οικονομία της Ευρώπης
Οι μεγάλες αλλαγές στο μοτίβο της αγροτικής παραγωγής αλλά και του τουρισμού αναμένεται να τροφοδοτήσουν αλυσιδωτές επιπτώσεις
Σε ιστορικό χαμηλό η παγκόσμια παραγωγή κρασιού – Υπάρχει θέμα επάρκειας;
Οι επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο
Οι ελαιώνες των... Άλπεων - Η άνοδος της θερμοκρασίας αλλάζει τις καλλιέργειες
Πριν από μερικά χρόνια, άρχισαν να καλλιεργούν μεσογειακά οπωροφόρα δέντρα στην Αυστρία
Αυγενάκης για ελέγχους: Δεν κάνουμε πίσω όποιοι κι αν είναι αυτοί που παρανομούν
Όσοι τηρούν το νόμο είναι σύμμαχοί μας, όσοι δεν τον τηρεί θα είναι απέναντί μας, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων