Με ταχύ ρυθμό προχωρά η υλοποίηση των επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθότι το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε δυο σημαντικές κινήσεις.

Πρώτον, υπέγραψε συμφωνίες με εμπορικές τράπεζες και δεύτερον, υπέγραψε το πρώτο αίτημα πληρωμής προς την Κομισιόν.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν  μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Εθνικής Τράπεζας, της Πειραιώς, της Alpha Bank, της Eurobank, της Optima Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, καθώς και αυτή που θα υπογραφεί με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, αυξάνουν τις χρηματοδοτήσεις ιδιωτικών επενδύσεων που θα ενισχυθούν και από το Ταμείο Ανάκαμψης με 6,6 δισ. ευρώ τραπεζικών κεφαλαίων. Μαζί με τα 5 δισ. ευρώ που έχει εισφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με ανάλογη συμφωνία, και το 1 δισ. ευρώ από την EBRD, τα συνολικά τραπεζικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης φτάνουν μέχρι στιγμής τα 12,7 δισ. ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα μεταβιβάσει άμεσα 970 εκατ. ευρώ στις εμπορικές τράπεζες. Το ποσό θα είναι αρχικά διαθέσιμο για την ενίσχυση επενδύσεων σε ποσοστό από 30% έως και 50% του προϋπολογισμού τους. Μόλις το ποσό αυτό διατεθεί σε επενδύσεις, κατά το επιμέρους ποσό που θα λάβει η κάθε τράπεζα, θα ανανεώνεται μέχρι και να εξαντληθεί το σύνολο των 12,7 δισ. από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μετά και τις υπογραφές με τις εμπορικές τράπεζες, το μόνο που απομένει  είναι να πιστοποιηθούν οι ανεξάρτητοι αξιολογητές του Δημοσίου οι οποίοι θα εξετάζουν τις παραμέτρους της κάθε επενδυτικής πρότασης και θα δίνουν τη βαθμολογία τους με βάση τον κανονισμό του Ταμείου. Η βαθμολογία αυτή θα προσδιορίζει αν μια επένδυση θα ενισχυθεί σε ποσοστό 30% ή 50% του προϋπολογισμού της.

Διαβάστε επίσης: Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το 2022

Βάσει της προβλεπόμενης από το Ταμείο Ανάκαμψης διαδικασίας, εντός 30 εργάσιμων ημερών, τα συγκεκριμένα έξι εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα δημοσιοποιήσουν προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές που επιθυμούν να λάβουν δανειοδότηση από το «Ελλάδα 2.0» για την υλοποίηση των σχεδίων τους.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει στις επόμενες ημέρες πρόσκληση που θα απευθυνθεί σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας που έως τώρα δεν έχουν συμμετάσχει στο συγκεκριμένο σχήμα.

Το αίτημα

Παράλληλα, η Ελλάδα υπέβαλε το πρώτο αίτημα πληρωμής  στην Κομισιόν για το «Ελλάδα 2.0». Το συνολικό ύψος της πρώτης δόσης για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ανέρχεται σε 3,56 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,72 δισ. ευρώ αφορούν στο σκέλος των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και 1,84 δισ. ευρώ στο σκέλος των δανείων, αντίστοιχα.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αυτού του πρώτου αιτήματος πληρωμής ήταν η επιτυχής εκπλήρωση των 15 οροσήμων και στόχων που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ στο πλαίσιο του Σχεδίου, καθώς και στην Εκτελεστική Απόφαση του Συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης: Ματίας Κόρμαν – Οι μεταρρυθμίσεις βάζουν την Ελλάδα σε ισχυρή τροχιά

Τα ορόσημα και οι στόχοι που εκπληρώθηκαν από τις ελληνικές Αρχές αφορούν, μεταξύ άλλων, στις ενέργειες προετοιμασίας για τη διάθεση των δανείων προς τις επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών, στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την προώθηση της πράσινης μετάβασης και την ενεργοποίηση σχετικών δράσεων, σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της εργασίας, της υγείας, της επιχειρηματικότητας, των μεταφορών και της φορολογίας, καθώς και στην προώθηση υποδομών πολιτικής προστασίας και δικαιοσύνης.

Οι στόχοι

Για να είναι επιλέξιμες, οι επενδύσεις θα πρέπει να συμβάλλουν σε έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω στόχους: 1) πράσινη μετάβαση, 2) ψηφιακός μετασχηματισμός, 3) καινοτομία – έρευνα και ανάπτυξη, 4) ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών και συνενώσεων και 5) εξωστρέφεια.

Η χρήση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αφορά όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και αναμένεται να συμβάλει, σημαντικά, στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Τα δάνεια θα κατευθυνθούν σε μακροπρόθεσμες βιώσιμες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, που θα έχουν θετικό προσδοκώμενο ποσοστό απόδοσης.

Υπενθυμίζεται πως από τα 30,5 δισ. ευρώ του «Ελλάδα 2.0», τα 12,7 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια και τα υπόλοιπα 17,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις. Το συνολικό ποσό για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα κινητοποιηθεί, μέσω μόχλευσης, αναμένεται να υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης