Με μπαζούκας… ρευστότητας 3,6 δις. ευρώ και το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, ίσες με το 10% του μετοχικού κεφαλαίου, η ΔΕΗ εμφανίζεται θωρακισμένη απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Στάσσης κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές ανήγγειλε την εκκίνηση της απόκτησης ιδίων μετοχών, που είχε εγκρίνει τον Αύγουστο η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, κατά το διάστημα 20 με 30 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την απόφαση της 3ης Αυγούστου το πρόγραμμα είναι διάρκειας 24 μηνών και το εύρος τιμών απόκτησης μετοχών που αντιστοιχούν στο 10% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου είναι από 2,48 έως και 17 ευρώ ανά μετοχή.

Διαβάστε επίσης: ΔΕΗ: Ισχυρές αντοχές στην κρίση

Ισχυρή ρευστότητα

Πέραν, όμως της προαναφερόμενης είδησης που αναζητούσαν οι αναλυτές και επενδυτές, η διοίκηση της επιχείρησης τόνισε απέναντι στις ερωτήσεις τους τη σημασία της ισχυρής ρευστότητας που διαθέτει. Πρόκειται για ισχυρή θέση ρευστότητας ύψους 3,6 δις. ευρώ εκ των οποίων πάνω από 1,4 δις. είναι ζεστό χρήμα στα ταμεία της εταιρείας και σχεδόν 2,2 δις. ευρώ προέρχονται από ανοιχτές πιστωτικές γραμμές.

Με τα μεγέθη αυτά ο κ. Στάσσης επιδίωξε να διαβεβαίωσει για την ανθεκτικότητα της ΔΕΗ απέναντι στη έντονη μεταβλητότητα των αγορών που πυροδοτούν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός. Αξίζει να σημειωθεί δε, πως η ΔΕΗ για τα επόμενα δύο χρόνια δεν έχει ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις πληρωμών σε δανειακές απαιτήσεις. Επιπροσθέτως, από το σύνολο του χρέους της, περί τα 4,3 δισ. ευρώ, το 67% έχει σταθερά επιτόκια.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επισήμανε τη σημαντική αβεβαιότητα των επόμενων μηνών στις αγορές σημειώνοντας πως οι σχεδιασμοί αλλάζουν καθημερινά.

Η Πτολεμαϊδα 5

Εξάλλου, στην ενημέρωση των αναλυτών έγινε γνωστό πως η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα 5 θα μπει σε δοκιμαστική λειτουργία τον επόμενο μήνα, και πιθανότατα τον Ιανουάριο του 2023 θα είναι σε θέση να τεθεί και σε εμπορική λειτουργία.

Ο κ. Στάσσης επανέλαβε την προσήλωση της διοίκησης στην υλοποίηση του στρατηγικού επιχειρησιακού πενταετούς σχεδίου με έμφαση στις ΑΠΕ, υπογραμμίζοντας πως ήδη τα 4 GW είναι διασφαλισμένα από πλευράς αδειοδοτικής διαδικασίας.

Τέλος έδωσε και μία πρόγευση για ανακοίνωση εξαγοράς χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία κατά τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν