Κατά 13,5% ανέβηκαν τον Ιανουάριο (σε ετήσια βάση) οι τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Γαλλία, καθώς η χώρα συνεχίζει να μαστίζεται από την ακρίβεια. Μάλιστα ο πληθωρισμός σημείωσε νέα οριακή άνοδο σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022 και από 5,9% διαμορφώθηκε σε 6%.

Γαλλία: Ο υψηλός πληθωρισμός εκτινάσσει τις εξαγωγές κρασιού

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική στατιστική υπηρεσία, η αύξηση ήταν ιδιαίτερα έντονη στο κρέας, οι τιμές του οποίου ανέβηκαν κατά 15,9% και στα «λοιπά προϊόντα διατροφής» που ανερχόταν στο +14,9%, ενώ ήταν στο +11,2% στα είδη καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής και στο +9,2% στα ποτά.

Είναι ο 14ος κατά σειρά μήνας που οι τιμές των βασικών προϊόντων αυξάνονται στη Γαλλία. Επίσης το 2022 η κατανάλωση ειδών διατροφής στη χώρα μειώθηκε κατά 4,6%.

Καλάθι νοικοκυριού αλά γαλλικά

Η συνεχιζόμενη ακρίβεια στη χώρα, ώθησε τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, να ζητήσει από τα σούπερ μάρκετ να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να τα βγάλουν πέρα με τις υψηλές τιμές, καλώντας τους να συμφωνήσουν σε ένα αντιπληθωριστικό καλάθι καθημερινών βασικών προϊόντων σε χαμηλές τιμές, κάτι αντίστοιχο, δηλαδή, προς το ελληνικό «καλάθι του νοικοκυριού».

«Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων προκαλεί μεγάλη ανησυχία και όλοι πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, περιλαμβανομένων των καταστημάτων λιανικής», δήλωσε προ ημερών ο Λεμέρ μιλώντας στο ραδιοσταθμό RTL. «Η κυβέρνηση πρέπει να πράξει αυτό που της αναλογεί, αλλά και τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων πρέπει να κάνουν περισσότερα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή