Με ένα σύντομο βίντεο, η Goldman Sachs ενημέρωσε το προσωπικό στα γραφεία της στο Λονδίνο ότι θα καταργήσει τα ανώτατα όρια στα μπόνους των τραπεζιτών. Κατόπιν αυτού καθίσταται η πρώτη μεγάλη τράπεζα που εκμεταλλεύεται τις αμφιλεγόμενες αλλαγές στους κανόνες μισθοδοσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα βρει μιμητές από τους ανταγωνιστές της .

«Αυτή η προσέγγιση μας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία για τη διαχείριση του σταθερού κόστους κατά τη διάρκεια του κύκλου και τις πληρωμές για τις αποδόσεις», ανέφερε η Goldman σε δήλωσή της: «Φέρνει το Ηνωμένο Βασίλειο πιο κοντά σε άλλα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα, και υποστηρίζει τη χώρα ως ελκυστικό χώρο για ταλέντα».

Πού πάνε κορυφαία στελέχη που εγκαταλείπουν την Goldman Sachs

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Βρετανία ακύρωσε το ανώτατο όριο στα μπόνους τραπεζιτών που κληρονόμησε από την περίοδο της ένταξής του στην ΕΕ. Η απόφαση αυτή εντάχθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit για την ενίσχυση του Σίτι, αν και αρκετοί σύμβουλοι εξέφρασαν επιφυλάξεις ότι θα οδηγήσει σε σημαντική αλλαγή στις αμοιβές.

«Είμαστε μια παγκόσμια εταιρεία και στο μέτρο του δυνατού υιοθετούμε μια συνεπή παγκόσμια προσέγγιση σε ό,τι κάνουμε», δήλωσε ο Richard Gnodde, διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς θυγατρικής της Goldman Sachs, κατά τη διάρκεια του βίντεο προς το προσωπικό, αποσπάσματα του οποίου είδαν οι Financial Times.

«Οι κανόνες του ανώτατου ορίου μπόνους ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που μας εμπόδισε να είμαστε συνεπείς στον τομέα της απολαβών».

Τι ισχύει στην Ευρώπη

Η ΕΕ εισήγαγε το ανώτατο όριο το 2014 μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, περιορίζοντας τα μπόνους στο διπλάσιο του βασικού μισθού ενός υπαλλήλου.

Οι επικριτές της άρσης του ανώτατου ορίου υποστηρίζουν ότι η σταθερή αμοιβή έχει ήδη αυξηθεί την τελευταία δεκαετία για να αποζημιώσει τους τραπεζίτες για τα μικρότερα μπόνους τους. Το να επιτραπεί η αύξηση των μπόνους, λένε, θα οδηγήσει σε πληθωρισμό των μισθών.

Ωστόσο, τα στελέχη των τραπεζών αντέδρασαν λέγοντας ότι τα μπόνους θα αυξηθούν μόνο με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε κίνητρα που είναι πιο ευθυγραμμισμένα με την απόδοση της τράπεζας.

Η απόφαση της Goldman, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Sky News, αναμένεται να οδηγήσει σε παρόμοιες αλλαγές και από άλλες παγκόσμιες τράπεζες. Η Barclays έχει ήδη δηλώσει ότι συνεχίζει να λειτουργεί κάτω από το ανώτατο όριο , αλλά «θα το εξετάσει περαιτέρω» για το επόμενο οικονομικό έτος.

Οι επόμενες κινήσεις

Η Goldman ήταν ένας από τους πιο επιθετικούς λομπίστες στην προσπάθεια άρσης του ανώτατου ορίου μπόνους από τότε που η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ το 2016.

Άλλες τράπεζες της Wall Street με τις οποίες μίλησαν οι FT δήλωσαν ότι περίμεναν ότι η Goldman θα ήταν η πρώτη που θα καταργήσει επισήμως το ανώτατο όριο και σχεδίαζαν να κάνουν παρόμοιες κινήσεις αργότερα μέσα στη χρονιά.

Στο περσινό FT Global Banking Summit, οι επικεφαλής πολλών από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης – συμπεριλαμβανομένων της Deutsche Bank και της Santander – δήλωσαν ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο άρσης του ανώτατου ορίου καθώς τις θέτει σε μειονεκτική θέση κατά την πρόσληψη προσωπικού σε σύγκριση με τους αντιπάλους τους στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή