Οι ποδοσφαιρικές ομάδες φαίνεται να διατηρούν πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους όταν αγωνίζονται εντός έδρας παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οπαδοί στο γήπεδο, δημιουργώντας εύλογο προβληματισμό σε όσους θεωρούν ότι η παρουσία φιλάθλων επιδρά στην απόδοση των παικτών.

Ανατρέχοντας πίσω στα ιστορικά στοιχεία, προκύπτει ότι στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, η γηπεδούχος ομάδα κερδίζει περίπου το 50%, με την πιθανότητα ισοπαλίας ή ήττας εντός έδρας να ανέρχονται αμφότερες στο 25%. Το πλεονέκτημα των γηπεδούχων αποδίδεται στο ένθερμο πλήθος που εμψυχώνει τους παίκτες, και ενδεχομένως ασκεί πιέσεις προς τον διαιτητή ως προς τις αποφάσεις του. Ωστόσο, οι κεκλεισμένων των θυρών αγώνες εν μέσω πανδημίας φαίνεται ότι αναδεικνύουν μία άλλη διάσταση του φαινομένου αυτού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του New Scientist, ο Ντάνιελ Μέμερτ και οι συνάδελφοί του στο Γερμανικό Αθλητικό Πανεπιστήμιο Κολωνίας αποφάσισαν να μελετήσουν το θέμα, ανατρέχοντας στα δεδομένα 40.000 αγώνων ποδοσφαίρου ανδρών πριν και μετά την απαγόρευση της παρουσίας οπαδών στο γήπεδο.

Κίτρινες και κόκκινες κάρτες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους αγώνες που δόθηκαν χωρίς την παρουσία φιλάθλων οι διαιτητές έδωσαν λιγότερες κίτρινες και κόκκινες κάρτες στη φιλοξενούμενη ομάδα, σε σχέση με αγώνες που διεξήχθησαν παρουσία φιλάθλων.

Ωστόσο, το ποσοστό των εκτός έδρας ομάδων που κέρδισαν αγώνες (χωρίς την παρουσία οπαδών) αυξήθηκε μόλις 7 ποσοστιαίες μονάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Μέμερτ το ποσοστό αυτό δεν έχει στατιστική σημασία. Το γνώριμο περιβάλλον θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας για το πλεονέκτημα των γηπεδούχων, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα παιδιά που είναι πιο κυριαρχικά όταν είναι στο σπίτι τους, και πιο επιφυλακτικά όταν επισκέπτονται το σπίτι ενός φίλου.

Οι διαφορές μεταξύ Πρέμιερ Λιγκ και Μπουντεσλίγκα

Επίσης, καταγράφηκαν διαφορές ανά χώρα. Στην Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, η πιθανότητα νίκης, ήττας ή ισοπαλίας των γηπεδούχων ομάδων κατέγραψε οριακή μεταβολή, ενώ στην γερμανική Μπουντεσλίγκα, οι γηπεδούχοι είχαν κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι