Καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην οικονομική ανάκαμψη, μία νέα φρενίτιδα καταλαμβάνει τις αγορές. Σε όλο τον κόσμο, υπάρχει εκρηκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον για μέταλλα .

Χαρακτηριστικό είναι ότ τα μελλοντικά συμβόλαια σιδηρομεταλλεύματος της Κίνας σημείωσαν άνοδο 10% σε ύψη ρεκόρ τη Δευτέρα.

«Η εικόνα της ζήτησης στην Κίνα είναι πολύ έντονη», εξήγησε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING. Εκτός της Κίνας, η οικονομική κατάσταση φαίνεται επίσης «πιο αισιόδοξη», ασκώντας πίεση στις προμήθειες σιδηρομεταλλεύματος.

Επιπλέον, υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για τα εργοστάσια στην Κίνα να αυξήσουν την παραγωγή χάλυβα, η οποία απαιτεί σιδηρομετάλλευμα. Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας, βασικού προμηθευτή πρώτων υλών, είναι επίσης ένας παράγοντας.

Η έκρηξη των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης έκρηξης στις τιμές των μετάλλων.

Η τιμή του χαλκού έφτασε επίσης στο υψηλό όλων των εποχών τη Δευτέρα, ενώ οι τιμές χάλυβα είναι περίπου τριπλασιασμένες σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών .

Το Bloomberg Commodity Spot Index, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο σε μια δεκαετία, και έχει καταγράψει άνοδο στις 14 από τις 15 προηγούμενες συνεδρίες.

Ωστόσο, ο Patterson εκφράζει ανησυχίες σχετικά με το πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η τάση αυτή, καθώς συσσωρεύεται ένας αυξανόμενος αριθμός επαγγελματιών επενδυτών.

«Βλέπουμε πολύ περισσότερα κερδοσκοπικά και επενδυτικά χρήματα να εισέρχονται στην αγορά σιδηρομεταλλεύματος και στον ευρύτερο τομέα των εμπορευμάτων», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές