Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωαγορές, καλύπτοντας τις χθεσινές σημαντικές απώλειες, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν να εστιάσουν στα θετικά μάκρο της ίδιας της Ευρώπης παρά τα αρνητικά μηνύματα από την αμερικανική αγορά, μετά την άνοδο του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX κατέγραψε μικρά κέρδη 0,20% στις 15.150,22 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ανέβηκε κατά 0,19% στις 6.279,35 μονάδες και στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κέρδισε 0,82% στις 7.004,63 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,23% στις 9.007,70 μονάδες, ενώ με αντίστοιχο ποσοστό πάνω έκλεισε και ο ιταλικός FTSE MIB, στις 24.452,93 μονάδες.

Αντιστοίχως, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε αυξημένος κατά 0,3% στις 437,92 μονάδες, με τον ενεργειακό κλάδο να καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη, ύψους 2% και τον τεχνολογικό κλάδο να μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες κατά 1,4%.

Οι αγορές άντλησαν αισιοδοξία από τις θετικές εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομία της Ε.Ε. θα αναπτυχθεί κατά 4,2% φέτος και κατά 4,4% το 2022, ενώ η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί κατά 4,3% φέτος και κατά 4,4% το επόμενο έτος. Πρόκειται για σημαντική επί τα βελτίω αναθεώρηση των στοιχείων, σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, που επιβεβαιώνει πως και η Ευρώπη «βλέπει» ήδη την πόρτα εξόδου από την κρίση. Ακόμη και αν οι ρυθμοί ανάπτυξης της θα κινηθούν πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Επιπλέον, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία διαμορφώθηκαν στο 2,1% εναρμονισμένες με την υπόλοιπη Ευρωζώνη και ο πληθωρισμός σε μηνιαία βάση έφτασε το 0,5%, νούμερα που ήταν εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Αυτό σημαίνει πως ναι μεν η ευρωπαϊκή ανάπτυξη κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις ΗΠΑ, όμως δημιουργεί και πιο μετριοπαθείς πληθωριστικές πιέσεις. Κι αυτό με δεδομένη την εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Απρίλιο στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 13 χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές