Kαθώς βαθμιαία εξερχόμαστε από τα lockdowns και τις δραματικές οικονομικές επιπτώσεις τους και δρομολογούνται πρωτοποριακά σχέδια ανάκαμψης και εκσυγχρονισμού, θα υπέθετε κανείς ότι θα έμπαινε στα αζήτητα ο ψηφοθηρικός λαϊκισμός και ότι θα συντηρούνταν μόνο στο υποσχεσιολόγιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και όμως, ο ακάματος ερευνητής και ανατόμος της ελληνικής πραγματικότητας Ανδρέας Δρυμιώτης για μία ακόμα φορά («Καθημερινή», 25/4) μας προσγειώνει παραθέτοντας πρόσφατα δείγματα ανυπόφορου λαϊκισμού, ακόμα και σήμερα. Τα παραθέτω συνοπτικά ελλείψει επαρκούς χώρου:

– Οι κάτοχοι ηλεκτροκίνητων οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων θα έχουν από 1/1/2022 τη δυνατότητα να εκδίδουν μέσω gov.gr το ειδικό σήμα απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών στάθμευσης στα κέντρα των πόλεων. Θεσπίζεται ως κίνητρο υπέρ των ηλεκτροκινήτων (λες και κάποιοι θα τρέξουν να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο επειδή δεν θα πληρώνουν τέλη στάθμευσης). Υπονομεύεται έτσι άνευ λόγου με χειρονομία υψηλής ψηφοθηρίας το πρόβλημα ελλείψεως χώρου στάθμευσης. Η ελεγχόμενη στάθμευση έχει δώσει κάποια ανακούφιση, αλλά με τη λαϊκίστικη αυτή παροχή μειώνεται η αποτελεσματικότητά της, και μάλιστα υπέρ των εχόντων παχύ βαλάντιον.

– Στις αρχές Μαρτίου ψηφίστηκε από τη Βουλή τρο- πολογία που αναστέλλει την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών επαγγελματικής χρήσης για εννέα μήνες. Ποιος θυμάται πόσες φορές έχει ανασταλεί η κατεδά- φιση των αυθαιρέτων από όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις των τελευταίων 40 ετών; Είναι προφανές ότι αυτή η χαριστική πράξη υπέρ των παρανομούντων από τις κυβερνήσεις έχει το ευτελές ελαφρυντικό της ψηφοθηρίας. Αλλά και σήμερα;

– Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα όποιος επιθυμεί μπορεί να αλλάξει τον πάροχο ενέργειας που επιθυμεί. Με μία προϋπόθεση: να έχει πλήρως εξοφλήσει τον προηγούμενο πάροχο ή ο νέος πάροχος να αναλαμβάνει την οφειλή του νέου πελάτη. Ωστόσο πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, που ξεπερνά σε λαϊκισμό τις συνήθεις παραδόσεις των κυβερνήσεων, αποφαίνεται ότι η μη εξόφληση ρεύματος δεν μπορεί να εμποδίζει την αλλαγή του παρόχου. Μεγάλη ευκαιρία έτσι ανοίγεται για τους μπαταχτσήδες. Σκεφθείτε ότι 1 εκατομμύριο νοικοκυριά π.χ. μπορούν κατόπιν αυτού να εγκαταλεί- ψουν τη ΔΕΗ και να πάνε σε άλλον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος αφήνοντας πίσω ένα χρέος 150 εκατ. ευρώ. Και με τη λογική αυτή οι μπαταχτσήδες θα μπορούν ύστερα από κάποιον καιρό να αλλάξουν και πάλι πά- ροχο ρεύματος αφήνοντας και πάλι νέα χρέη 150 εκατ. ευρώ, κ.ο.κ. Τους εθισμένους στην παρανομία Ελληνες ωθεί τώρα και το Συμβούλιο Επικρατείας, ποιος ξέρει με ποια νομικίστικη δικαιολογία.

– Υπάρχουν σκέψεις για διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους. Χαράς ευαγγέλια για τους μπαταχτσήδες, που δεν εξοφλούν τα δάνειά τους όχι λόγω αδυναμίας πληρωμής αλλά εκμεταλλευόμενοι την ισχύουσα φαύλη νομοθεσία, με αποκορύφωμα τον διαβόητο Νόμο Κατσέλη, που για να εξευμενίσει τον λαό άνοιξε την πόρτα της Κόλασης. Εξαιτίας του οι τράπεζες καταστράφηκαν και χρειάστηκαν τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις χωρίς να ορθοποδήσουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Θα συμβάλει και η σημερινή κυβέρνηση σε αυτή τη φαύλη κατάσταση; Δεν αποκλείεται η διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους να επιδιώκει να εξουδετερώσει την υπόσχεση του κ. Τσίπρα ότι ως κυβέρνηση θα διαγράψει το 60% του ιδιωτικού χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά και ως αντιπολίτευση;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion