Σαν σήμερα το 1568 εκδίδονται τα πρώτα καταγεγραμμένα άχρηστα (junk) ομόλογα, καθώς η Russia Company γνωστή και ως Muscovy Co. δανείζεται 4.000 λίρες, 8 σελίνια και 10 πένες από το υπουργείο οικονομικών της Βασίλισσας Ελισάβετ Α της Αγγλίας. Το δάνειο διατίθεται με απόδοση 13,5%, και η εταιρεία πρέπει να το αποπληρώσει όχι με μετρητά, αλλά με εκατοντάδες τόνους καλωδίων και σχοινιών – καθιστώντας το ένα από τα πρώτα δάνεια που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία.

Η εταιρεία Muscovy (Russia Company ή η Muscovy Trading Company Russian) ήταν μια αγγλική εμπορική εταιρεία που σχηματίστηκε το 1555. Ήταν η πρώτη μεγάλη μετοχική εταιρεία, ο πρόδρομος του είδους της επιχείρησης που σύντομα θα ήκμαζε στην Αγγλία και θα χρηματοδοτήσει την εξερεύνηση του κόσμου. Η εταιρεία Muscovy είχε το μονοπώλιο στο εμπόριο μεταξύ Αγγλίας και Muscovy έως το 1698 και επέζησε ως εμπορική εταιρεία μέχρι τη Ρωσική Επανάσταση του 1917. Από το 1917 η εταιρεία λειτουργεί ως φιλανθρωπικός οργανισμός, και ακόμη εργάζεται στη Ρωσία.

Η εταιρεία Muscovy εντοπίζει τις ρίζες της στην εταιρεία των περιπετειωδών εμπόρων σε νέα εδάφη (πλήρης: “Mystery and Company of Merchant Adventurers for the Discovery of Regions, Dominions, Islands and Places άγνωστος”) που ιδρύθηκε το 1551 από τον Richard Chancellor, Sebastian Cabot και τον Sir Hugh Willoughby, που αποφάσισαν να αναζητήσουν το βορειοανατολικό πέρασμα στην Κίνα.

Αν και η πρώτη εκστρατεία κατέληξε λίγο πολύ σε αποτυχία, οι μετέπειτα αποστολές συνήψαν εμπορικές συμφωνίες με το τσάρο Ιβάν IV (Ιβάν ο Τρομερός) οι οποίες εν ευθέτω χρόνω απέβησαν προσοδοφόρες.

Ο πίνακας του Alexander Litovchenko (1875) δείχνει τον Ιβάν τον Τρομερό να επιδεικνύει τους θησαυρούς του στον εκπρόσωπο της Russia Company Jerome Horsey

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας