Το WhatsApp αμφισβητεί ευθέως την πολιτική της Ινδίας που απαιτεί από τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων να «εντοπίζουν» την προέλευση συγκεκριμένων μηνυμάτων

Η WhatsApp ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με την ινδική κυβέρνηση η οποία απαιτεί από τις διάφορες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων να «εντοπίζουν» την προέλευση συγκεκριμένων μηνυμάτων που αποστέλλονται στις υπηρεσίες.

Η WhatsApp, η οποία ανήκει στον γίγαντα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, Facebook, υπέβαλε αίτηση αργά την Τρίτη στο Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί κατά των πρόσφατα επιβληθέντων κανόνων από την ινδική υπηρεσία Τεχνολογίας Πληροφοριών, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Η απαίτηση για ‘’εντοπισμό’’ συνομιλιών στις υπηρεσίες μηνυμάτων ισοδυναμεί με το να μας ζητάνε να κρατήσουμε ένα δακτυλικό αποτύπωμα για κάθε μήνυμα που αποστέλλεται στο WhatsApp, το οποίο θα έσπαζε την κρυπτογράφηση από άκρη σε άκρη. Ουσιαστικά πρόκειται για μέτρο που υπονομεύει το δικαίωμα των πολιτών στην ιδιωτικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Δήλωση συνεργασίας

«Συμμετέχουμε με συνέπεια στην κοινωνία των πολιτών και είμαστε αντίθετοι με απαιτήσεις που θα παραβίαζαν το απόρρητο των χρηστών μας», πρόσθεσε η Whatsapp, αλλά δεσμεύτηκε να «συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Ινδίας για πρακτικές λύσεις που αποσκοπούν στη διατήρηση της ασφάλειας των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της απάντησης σε έγκυρα νομικά αιτήματα προς τις υπηρεσίες μας».

Η Ινδία ανακοίνωσε στις 25 Φεβρουαρίου τους κανόνες, οι οποίοι καθιστούν υποχρεωτική τη συμμόρφωση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης εντός τριών μηνών. Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στο να καταστήσουν τις εταιρείες κοινωνικών μέσων πιο υπεύθυνες.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι εταιρείες καλούνται να διορίσουν έναν τοπικό υπεύθυνο παραπόνων, έναν αρχηγό συμμόρφωσης και έναν κομβικό υπεύθυνο επικοινωνίας.
Κανένας από τους μεγάλους παίκτες όπως το Facebook, το Twitter και το WhatsApp δεν συμμορφώθηκε με τους νέους κανόνες.

Ωστόσο, το Facebook είπε την Τρίτη ότι σκοπεύει να συμμορφωθεί με τις διατάξεις, αλλά θέλει να κάνει περισσότερες συζητήσεις με την κυβέρνηση σχετικά με «μερικά από τα ζητήματα που απαιτούν περισσότερη εμπλοκή … Σύμφωνα με τους κανόνες IT, εργαζόμαστε για την εφαρμογή επιχειρησιακών διαδικασιών και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα. Το Facebook παραμένει αφοσιωμένο στην ικανότητα των ανθρώπων να εκφράζονται ελεύθερα και με ασφάλεια στην πλατφόρμα μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή