H ημέρα της κρίσης για την BlackRock έφτασε. Οταν ο διαχειριστής ενεργητικού ύψους 9 τρισ. δολαρίων έγραψε στους πελάτες τον Ιανουάριο, δεσμεύθηκε ότι θα αυξήσει τον αριθμό των μετοχικών ψηφισμάτων που στηρίζει και εστιάζουν στη βιωσιμότητα. Με ένα σημαντικό αριθμό ετήσιων γενικών συνελεύσεων να έχει ολοκληρωθεί για το 2021, είναι ευκαιρία να εκτιμήσουμε κατά πόσον ο μεγαλύτερος διαχειριστής ενεργητικού στον κόσμο πράγματι προωθεί την αλλαγή στις εταιρείες που ελέγχει.

Υπάρχουν καλά νέα. Toν Μάιο, η εταιρεία του Λάρι Φινκ υποστήριξε δύο νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που προτάθηκαν από τον ενεργειακό ακτιβιστή Engine No1 στην Exxon Mobil, μια κίνηση που πιθανότατα θα αναγκάσει τον αμερικανικό όμιλο να αλλάξει στρατηγική. Επίσης, ψήφισε για τον τιτάνα πετρελαίου Chevron να θέσει στόχους που θα μειώνει τις εκπομπές ρύπων των πελατών καθώς επίσης των δικών του. Αυτές οι αποφάσεις ενδυναμώνουν την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο 9μηνο που έληξε στα τέλη Μαρτίου, όταν η BlackRock υποστήριξε το 61% των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προτάσεων από μετόχους, έναντι 7% που είχε υποστηρίξει στη διάρκεια του έτους που έληξε τον Ιούλιο του 2020.

Μέχρι τώρα, όλα βαίνουν καλώς. Κι όμως η BlackRock επίσης υποστήριξε τη διαχείριση στις Royal Dutch Shell και Total, απορρίπτοντας τα αιτήματα των μετόχων που ζητούσαν απο τους δύο ομίλους να θέσουν πιο αυστηρούς στόχους για την εξάλειψη των εκπομπών καυαερίων. Ενώ οι δύο όμιλοι έχουν θέσει στόχους για την απεξάρτηση από τον άνθρακα το 2050, και πάνω από το 90% των επενδυτών της Total ψήφισαν όπως η BlackRock, παρ’ όλα αυτά ακούγεται κάπως περίεργα.

Το προηγούμενο 15νθήμερο, η πράσινη μετάβαση των μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων βρέθηκε στο στόχαστρο. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν βαθιές μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να ελεγχθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ ολλανδικό δικαστήριο διέταξε την Shell να θέσει αυστηρότερους στόχους για τη μείωση των ρύπων μέχρι το 2030. Ο όμιλος του Λάρι Φινκ επίσης απείχε από το ψήφισμα της συνέλευσης των μετόχων της Barclays στις 5 Μαΐου, το οποίο καλούσε τη βρετανική τράπεζα να περιορίσει τη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων. Η υπεράσπισή της, ότι το ψήφισμα απέτυχε να εξειδικεύσει τον δανεισμό και την αναδοχή αντί των ευρύτερων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αφήνει την πόρτα ανοιχτή σε κατηγορίες ότι “φτιάχνει χωρίστρα” αντί να ηγείται στα πράσινα θέματα.

Η BlackRock μπορεί να έχει κάμποσους λόγους που να υπονομεύουν τη στάση της στην υποστήριξη ψηφισμάτων. Ενας είναι η κατανοητή επιφυλακτικότητα να υποστηρίξει ψηφίσματα που είναι προχειρογραμμένα αλλά νομικά δεσμευτικά. Ενας άλλος είναι ότι 15 αμερικανικές πολιτείες πρόσφατα προειδοποίησαν ότι θα τιμωρήσουν τους υπερβολικά ενθουσιώδεις διαχειριστές πράσινων ταμείων παγώνοντας τα συμβόλαια για τη διαχείριση συντάξεων του δημόσιου τομέα. Φυσιολογικά, ο Φινκ ίσως πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο να βρεθεί τιμωρημένος από τους επενδυτές επειδή πηγαίνει πολύ γρήγορα, ή πολύ αργά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες
Green |

Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες

Ως το καταλληλότερο μέρος «για να εστιάσουμε στην υπαρξιακή πρόκληση για τους ωκεανούς μας και την αδυσώπητη σύνδεση τους με την κλιματική κρίση» χαρακτήρισε την Αθήνα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.