Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης διαβλέπει στην Ελλάδα η Vantage Towers Greece, με όχημα τις συνεργασίες με όλους τους «παίκτες» της τηλεπικοινωνιακής, αλλά και της ευρύτερης αγοράς, κλείνοντας το μάτι και στις εταιρείες ενέργειας.

Η πρώτη Tower Company στην Ελλάδα, θυγατρική του εισηγμένου στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ομίλου Vantage Towers, με αποτύπωμα σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε εχθές την ολοκλήρωση της αρχικής φάσης στελέχωσής της με την ενσωμάτωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς και 71 στελεχών, της VICTUS Networks S.A. που σχετίζονται με τη λειτουργία παθητικών υποδομών, δηλαδή πύργων τηλεπικοινωνιών.

Η ανάπτυξη των δικτύων 5G, η αυξανόμενη ζήτηση για data, η στροφή προς το InternetofThings, αλλά και το gaming, αποτελούν το έδαφος πάνω στο οποίο η Vantage Towers χτίζει τις αναπτυξιακές της βάσεις, με την Ελλάδα να αποτελεί αυτή τη στιγμή την τρίτη μεγαλύτερη αγορά της στην Ευρώπη. Η Vantage Towers Greece συγκεντρώνει στο χαρτοφυλάκιό της 5.200 σταθμούς βάσης, ουσιαστικά τον παθητικό εξοπλισμό των Vodafone Ελλάδας και τη Wind, με τις οποίες έχει και κατοχυρωμένη πολυετή συνεργασία, αρχικής διάρκειας 8 ετών, με 3 επιπλέον διαδοχικές περιόδους ανανέωσης, διάρκειας 8 ετών η κάθε μία.

Όπως ανέφερε εχθές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της Vantage Towers Greece, κ. Αθανάσιος Έξαρχος, το πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας στη χώρα μας περιλαμβάνει και νέους σταθμούς, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί η κινητικότητα σε αυτή τη νέα αγορά στην Ελλάδα, κυρίως για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς. Βασικό πλεονέκτημα είναι ότι η εταιρεία μπορεί να διαθέσει άμεσα τις υποδομές της σε όποιον τις χρειαστεί, ενώ βλέπει με θετικό μάτι τις δυνατότητες συνεργειών για παράδειγμα με τις εταιρείες ενέργειας που διαθέτουν υποδομές σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα άνοιξε μια βεντάλια συνεργασιών που βρίσκονται στο άμεσο πεδίο ενδιαφέροντος της Vantage Towers Greece. Η εταιρεία που μετρά χρόνο ζωής μόλις λίγων μηνών διαθέτει ήδη περί τους 20 πελάτες, στους οποίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και η DIGEA. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συνεγκατάστασης των παρόχων στις υποδομές της έχει συνδεθεί και η Cosmote, ενώ στο ραντάρ της εταιρείας βρίσκεται και η είσοδος της Starlink στην ελληνική αγορά για την παροχή δορυφορικού ίντερνετ μέσω δικτύου δορυφόρων χαμηλής τροχιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Έξαρχο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το έργο των «αυτοκινητοδρόμων 5G» που έχει ενταχθεί και στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης. «Οι εγκαταστάσεις μας μπορούν να αξιοποιηθούν και για άλλες χρήσεις, όπως η εγκατάσταση καμερών για την πρόβλεψη πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είναι ανοιχτή σε συνεργασίες τόσο με παρόχους, όσο και με ιδιοκτήτες γης. Πρόσφατα ανακοινώθηκε επίσης η συνεργασία της VantageTowersGreeceμε το Ταμείο ΦΑΙΣΤΟΣ, που ως αποστολή έχει την ανάπτυξη του 5Gοικοσυστήματος στη χώρα.

Προϋπόθεση για την ανάπτυξη της αγοράς στην Ελλάδα αποτελεί, όπως σημείωσε ο κ. Έξαρχος, είναι η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων των κεραιών, στην οποία έχουν γίνει μεν σημαντικά βήματα, αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει στα επίπεδα των ψηφιακά αναπτυγμένων χωρών. Στη χώρα μας η αδειοδότηση μαζί με την παροχή ρεύματος απαιτεί ένα με ενάμιση χρόνο, όταν στην Γερμανία η άδεια βγαίνει μέσα σε δύο μήνες.

Η Vantage Towers Greece σε αριθμούς

Η Vantage Towers Greece έχει μετοχικό κεφάλαιο 815 εκατ. ευρώ, ετήσιο κύκλο εργασιών 126 εκατ. ευρώ και με βάση τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) που διαμορφώνονται σε 53 εκατ. ευρώ ανήκει στις 50 κορυφαίες ελληνικές εταιρείες. Με τη μεταφορά των 71 υπαλλήλων από τη VICTUS Networks, απασχολεί σήμερα περί τα 90 άτομα. Η εταιρεία διαχειρίζεται περί τους 5.200 σταθμούς βάση στη χώρα, με στόχο να προστεθούν άλλες 500 τοποθεσίες μέχρι το 2026, βάσει της συμφωνίας με τις Vodafone και Wind που είναι και οι βασικοί πελάτες της εταιρείας.

«Ο ρόλος της Vantage Towers Greece στον Όμιλο είναι πολύ σημαντικός. Η Ελλάδα είναι η 3η πιο σημαντική αγορά για εμάς όσον αφορά το μέγεθος. Το όραμα της εταιρείας μας είναι να ενισχύσουμε ψηφιακά τις αστικές και τις αγροτικές κοινότητες μέσω λύσεων συνδεσιμότητας, οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Η επένδυσή μας στην Vantage Towers Greece αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας» δήλωσε εχθές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Vantage Towers,Vivek Badrinath.

Σημειώνεται ότι ο τομέας των TowerCompaniesστην Ευρώπη έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, εάν δει κανείς και το παράδειγμα των ΗΠΑ από όπου ξεκίνησε η τάση της αξιοποίησης των παθητικών υποδομών. Ξεκινώντας από το μακρινό 2001, η τάση αυτή τα τελευταία 5 χρόνια έχει γιγαντωθεί στις ΗΠΑ όπου το 90% των σταθμών βάσης ανήκουν σε εταιρείες. H Ευρώπη βρίσκεται ακόμη στη μέση του δρόμου, έχοντας το 2019 το 42% των παθητικών υποδομών σε TowerCos.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Vantage Towers, που βρίσκεται ήδη σε 10 χώρες, είναι ηγέτιδα εταιρεία του κλάδου στην Ευρώπη, διαθέτοντας 82.000 macro sites και 7.000 micro sites. Η εταιρεία αγοράζει, αλλά και κατασκευάζει πύργους τηλεπικοινωνιών, ενώ προσφέρει υπηρεσίες που διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή συνδεσιμότητα, ενεργώντας ως ανεξάρτητος παίκτης. Το όραμά της είναι να ισχυροποιήσει την ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης μέσω βιώσιμων συνδέσεων, οι οποίες επιφέρουν κοινωνικά, περιβαλλοντικά και επιχειρηματικά οφέλη για όλους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΛΤΟΝ: Στα 176 εκατ. οι πωλήσεις του ομίλου το 2023
Επιχειρήσεις |

ΕΛΤΟΝ: Στα 176 εκατ. οι πωλήσεις του ομίλου το 2023

Το κρίσιμο εμπορικό μέγεθος που αφορά στις ποσότητες/όγκους των προϊόντων που διακινήθηκαν, η χρήση 2023 σε σχέση με τη χρήση 2022 εμφανίζει οριακή πτώση 3,3% σε επίπεδο Εταιρείας & αύξηση 3,4% σε επίπεδο Ομίλου.