
Ενδιαφέρον για παραγγελίες κατασκευής νεότευκτων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και υγραερίου εκδηλώθηκε τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Intermodal.
Συνολικά εννέα συμφωνίες για ναυπηγήσεις LNG Carriers και LPG Carriers καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Ξεχώρισε η παραγγελία της Dynagas του Γιώργου Προκοπίου, στα ναυπηγεία της Hyundai για την κατασκευή τεσσάρων LNG Carriers μεταφορικής ικανότητας 200.000 κυβικών μέτρων έναντι τιμήματος 198,8 εκατομμύρια δολάρια το καθένα. Στα LPG Carriers η Brave Maritime της οικογένειας Βαφειά τοποθέτησε μια ακόμη παραγγελία, την τέταρτη για φέτος για την κατασκευή μονάδας LPG Carrier μεταφορικής ικανότητας 40.000 κ.μ. στα ναυπηγεία Hyundai Mipo.
Ο ναυλομεσιτικός οίκος σημειώνει ακόμη ότι ο αριθμός των νέων παραγγελιών για την ναυπήγηση πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοιων αποκαλύπτει μια πιο συντηρητική προσέγγιση από την πλευρά των πλοιοκτητών καθώς οι αυξανόμενες αξίες των νεότευκτων, καθιστούν πιο ελκυστικά τα second hand πλοία.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που παραθέτει ο ναυλομεσιτικός οίκος το κόστος ναυπήγησης σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων έχει ανέβει φέτος σε σύγκριση με τα τρία προηγούμενα χρόνια.
Ενδεικτικά στα VLCC το τρέχον κόστος ναυπήγησης νεότευκτου ανέρχεται στα 95 εκατ. δολ. όταν πέρυσι ήταν στα 88 εκατ. δολ, το 2019 στα 92 εκατ. δολ. και το 2018 στα 88 εκατ. δολ.
Στο χύδην ξηρό φορτίο και συγκεκριμένα στα capes η τιμή ναυπήγησης είναι φέτος στα 56 εκατ. δολ .όταν πέρυσι ήταν στα 49, το 2019 στα 52 εκατ. δολ. και το 2018 στα 49 εκατ. δολ.
Στις νέες παραγγελίες στα δεξαμενόπλοια ξεχώρισε ωστόσο η παραγγελία της Capital Maritime για τέσσερα συν δυο MR products tankers με καινοτόμες περιβαλλοντικά εφαρμογές πρόωσης, όπως επίσης και η παραγγελία της Euronav για δύο συν δύο δεξαμενόπλοια Suezmax στα ναυπηγεία της Hyundai Samho έναντι 66,2 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.
Τέλος, στον κλάδο των εμπορευματοκιβωτίων η Eastern Pacific συνήψε συμφωνία για την κατασκευή τεσσάρων containerships 7.000 teu το ένα στα ναυπηγεία New Times με option για δυο ακόμη, με την αξία του κάθε πλοίου να εκτιμάται στα 70 εκατομμύρια δολάρια.


Latest News

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Η μεγάλη ανατροπή στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης -Η θέση του Πειραιά
Ο Πειραιάς ανακάμπτει από την αναστάτωση που έφεραν τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα

Με έξι κρουαζιερόπλοια η MSC Cruises στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις δραστηριότητες της MSC Cruises στην Ανατολική Μεσόγειο

Κικίλιας: Μειώσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από την 1η Μαΐου
Η αγορά είναι ελεύθερη, υπάρχει ανταγωνισμός και αναλόγως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες τη ρυθμίζουν, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά - Τι αποφάσισε η ΠΝΟ
Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Την κινεζική ναυτιλιακή κυριαρχία «σημαδεύουν» τα τέλη Τραμπ
Τα τέλη Τραμπ μπορει να οδηγήσουν σε αλλαγές ή σε νέες μορφές ιδιοκτησίας τις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να προσαρμοστούν

Ποιοι θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς - Οι χρεώσεις στη ναυτιλία
Χαμένες οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων

Αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου - Τι μελετά η κυβέρνηση
Εκσυγχρονισμός με «μοντέλο Αλεξανδρούπολης» μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα