Σε νέο υψηλό επίπεδο αναρριχήθηκαν την Παρασκευή οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι traders γύρισαν την πλάτη στα στοιχεία για την απότομη αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, υιοθετώντας την άποψη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί και να είναι προσωρινές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,65% στις 457,51 μονάδες. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο διαμορφώθηκε στις 7.134,06 μονάδες με κέρδη 0,65%.
Ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 15.693,27 μονάδες με κέρδη 0,78% και ο γαλλικός CAC 40 στις 6.600,66 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,83%.

Οι αγορές επίσης έλαβαν το καθησυχαστικό μήνυμα της ΕΚΤ, μία ημέρα πριν, η οποία αποφάσισε να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων.

«Μετά τη συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία της ευρωζώνης αρχίζει σταδιακά να ανακάμπτει καθώς η κατάσταση με την πανδημία βελτιώνεται και οι εκστρατείες εμβολιασμού σημειώνουν πρόοδο», ανέφερε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για να εκτιμήσουν εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει το πρωτοφανές πρόγραμμα νομισματικής τόνωσης.

«Βάσει δεδομένων, σημαντικά συμβάλλουν όσοι τομείς ανακάμπτουν γρήγορα με τη σταδιακή άρση των περιορισμών της πανδημίας», δήλωσε ο Τσάρλι Ρίπλεϊ, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης για επενδύσεις στην Allianz Investment Management.

«Επιπλέον, είναι ακόμη προφανές ότι τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού επιβαρύνουν ορισμένους τομείς, με τις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων να αυξάνονται κατά 7,3% ανά μήνα. Στοιχεία όπως το σημερινό CPI θα προκαλέσουν ανησυχίες για τη Fed, αλλά η ουσία είναι ότι πιθανότατα θα χρειαστούν πρόσθετα στοιχεία για να καθοριστεί το εάν οι ανοδικές πιέσεις πληθωρισμού θα είναι επίμονες».

Δημοσκόπηση του Reuters, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, αναφέρει ότι η αναμένεται ότι η Fed θα ανακοινώσει τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο μείωση στο πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων, με περικοπές στις μηνιαίες αγορές που ξεκινούν στις αρχές του 2022.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι ηγέτες της G-7 (Ομάδα Επτά) συνεδριάζουν την Παρασκευή στην Κορνουάλη του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να αναμένει ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα συμφωνήσουν να δωρίσουν 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές