Επιφύλαξη αποτυπώθηκε στον τζίρο των πρώτων λεπτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με τάση που διαμορφώνει η κυριαρχία της προσφοράς μετοχών για τις τράπεζες και άρνηση για σημαντική υποχώρηση των βασικών δεικτών ως χαρακτηριστικά των σημερινών συναλλαγών η αγορά συσσωρεύει πτωτικά, με βασικό μήνυμα από το ταμπλό την αδυναμία του ΓΔ να ξεκολλήσει από το κλείσιμο της Δευτέρας.
Με εξαίρεση τη διατήρηση των πιέσεων σε μετοχές των εταιριών που βρίσκονται προ προγραμματισμένων ΑΜΚ, η διαπραγμάτευση στην αγορά της Αθήνας ξεκίνησε με τους επενδυτές να προκαλούν ήπιες μεταβολές θετικές και αρνητικές στις μετοχές του FTSE25. Στα πρώτα λεπτά το πλήθος των ανοδικών μετοχών ήταν διπλάσιο των καθοδικών, αλλά μόνο 70 εμφάνισαν πράξεις. Γι’ αυτό στο πρώτο δεκάλεπτο ο τζίρος προσέγγισε τα 1,5 εκατ. ευρώ. ενώ για τις ΕΕΕ ΕΧΑΕ ΤΕΝΕΡΓ και TITC δεν είχαν αλλάξει χέρια μετοχές τους ως τις 10:40.
Το πλήθος των αμετάβλητων blue chip είναι ασυνήθιστα μεγάλο, αφού μετά από 20 λεπτά ελεύθερων συναλλαγών ΕΧΑΕ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΑΡΑΙΓ ΕΛΠΕ ΜΟΗ ΛΑΜΔΑ είναι στο 0,00% και για τα κέρδη τους ξεχωρίζουν οι ΟΛΠ +1,25% ΕΥΔΑΠ +1,24% και ΦΡΛΚ ΒΙΟ ΜΠΕΛΑ ενισχύονται κατά +0,8%. Στον αντίποδα με απώλειες πάνω από -0,5% βρέθηκαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,77% ΑΛΦΑ -1,27% ΕΥΡΩΒ -0,58% και ΔΕΗ -0,54%.
Η εικόνα των μεταβολών των κλαδικών δεικτών λίγα λεπτά πριν τις 11:00 έχει ως εξής: ΔΤΡ -0,66% Βιομηχανικά προϊόντα και Κοινή Ωφέλεια -0,21%. Στον αντίποδα με τα μεγαλύτερα κέρδη οι δείκτες των εταιριών Καταναλωτικών Προϊόντων +0,95% Ακίνητης Περιουσίας +0,70% και Πρώτων Υλών +0,50%.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα ο Γενικός Δείκτης με τη συμπλήρωση των 30 πρώτων λεπτών, μετά από κλείσιμο τη Δευτέρα στις 927,29 μονάδες, είχε άνοιγμα στις 926,31 που είχε παραμείνει ως κατώτερο με ανώτερη τιμή τις 927,56. Η τιμή του στις 11:00 ήταν οι 926,69 με μεταβολή -0,06%. Ο τζίρος είχε διαμορφωθεί στα 3,539 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων στα 369.900 ευρώ το πλήθος των ανοδικών μετοχών συνολικά ήταν 42 με 33 πτωτικές και 15 αμετάβλητες .
Η εικόνα των μεταβολών των μετοχών που προτιμούν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές αποτυπώνει τη βάση της ισορροπίας του μέσου όρου στην πρώτη ώρα με ένδεκα πτωτικά blue chip εννέα καθοδικά και πέντε αμετάβλητα. Για την πτώση τους ξεχώρισαν στις 11:10 ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,74%, ΑΛΦΑ -1,99% ΜΥΤΙΛ -0,91% και ΛΑΜΔΑ -0,85%. Με κέρδη υπολογίσιμα υπήρχαν οι ΟΠΛ +2% ΦΡΛΚ +0,91% και ΣΑΡ +5,7%. Συνεπώς οι μετοχές που ωθούν ανοδικά έχουν μικρότερο συντελεστή βαρύτητας στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών έναντι των καθοδικών.
Latest News
Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%
Κινήσεις χαμηλού ρίσκου στο ΧΑ - Στηρίζουν ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο
Ωστόσο ουδείς αμφισβητεί ότι ο Γενικός Δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες προσδοκίες τις 1.500 μονάδες
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα