Για όχι μία, όχι δύο, αλλά τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι τα μέσα του 2022 προετοίμασε σήμερα την εγχώρια αγορά η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, κρίνοντας πως ήγγικεν η ώρα για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής καθώς η οικονομία αφήνει πίσω της την κρίση της πανδημίας.

Πραγματικά, μόλις μία ημέρα αφότου η αμερικανική Fed έστειλε σήμα για πρόωρη αντιστροφή της νομισματικής της πολιτικής και έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων από το 2023, αντί του 2024, η αρμόδια επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Norges Bank έκανε το ίδιο και μάλιστα πολύ νωρίτερα.

Βέβαια για την ώρα κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια της σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, θέλοντας να διασφαλίσει για λίγο ακόμη την αθρόα στήριξη της αγοράς, όμως ίσως και από το Σεπτέμβριο να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων.

«Με βάση το μονοπάτι που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, τα επιτόκια θα αυξηθούν κατά 0,25% μέσα στα επόμενα τέσσερα τρίμηνα» ανακοίνωσε ο διοικητής Οϊστάιν Όλσεν, χωρίς βέβαια να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Άλλωστε, και η ίδια η Τράπεζα θα αποφασίσει τα βήματα της με βάση τα στοιχεία που θα λαμβάνει από την πορεία της οικονομίας.

Πάντως, η κεντρική τράπεζα εκτιμά πως η νορβηγική οικονομία θα παραμείνει σταθερά σε πορεία ανάκαμψης, αφήνοντας πίσω της την κρίση της πανδημίας, παρά και την ανακοίνωση πως, μέσα στο τρίτο τρίμηνο, θα υπάρξει καθυστέρηση στις παραδόσεις κάποιων εμβολίων επηρεάζοντας το ρυθμό του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση με την απόφαση αυτή, η Norges Bank θα είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα χώρας μέλους του γκρουπ του G10, των πλέον αναπτυγμένων κρατών, που θα προχωρήσει σε κάθετη αύξηση του κόστους δανεισμού, τερματίζοντας τη χαλαρή νομισματική πολιτική των προηγούμενων χρόνων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή