Το αβέβαιο βήμα των δεικτών στην Ευρώπη στο ξεκίνημα των συναλλαγών που το προανήγγειλαν οι μεταβολές των ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών χαρακτηρίζει το πνεύμα που επικρατεί παγκοσμίως μετά την απόφαση της Fed το βράδυ της Τετάρτης.

Δεν ήταν εύκολο, όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις των επενδυτών στα χρηματιστήρια παγκοσμίως, να χωνέψουν το μήνυμα που έστειλε η Fed σε σχέση με το πότε θα αυξήσει τα επιτόκιά της και με το πότε θα μειώσει τις αγορές ομολόγων και ενυπόθηκων χρεογράφων ανά μήνα. Χθες το ευρώ αποδυναμώθηκε -0,73% έναντι του USD, για να κλείσει στα 1.1907 $. Σήμερα εμφανίζει στις ασιατικές συναλλαγές μικρά κέρδη +0,08%.

Από το μέτωπο των δεδομένων, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σημείωσε άνοδο όπως αναμενόταν τον Μάιο, ενώ ο ρυθμός στην κατασκευαστική παραγωγή μειώθηκε τον Απρίλιο. Σε άλλες οικονομικές ειδήσεις, ο δείκτης παραγωγής της Fed της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ μειώθηκε τον Ιούνιο. Περαιτέρω, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας των ΗΠΑ αυξήθηκαν αναπάντεχα την εβδομάδα που έληξε στις 11 Ιουνίου 2021, εμφανίζοντας το υψηλότερο πλήθος αιτήσεων από τις 15 Μαΐου. Έτσι στα ευρωπαϊκά και στα αμερικανικά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών στο κλείσιμο ήταν μεικτή.

Στο άνοιγμα οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη κατέγραφαν μικρές απώλειες: Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρούσε κατά 0,04%, ο CAC40 κατά 0,07% και ο FTSE 100 κατά 0,05%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ξεκίνησε με απώλειες -0,16%..

Πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να επεξεργάζονται το απροσδόκητα ενάντιο, στην πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης, μήνυμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας από την Τετάρτη, για σύσφιξη στην νομισματική πολιτική. Σε αυτό υπήρξε η πρόβλεψη για τις πρώτες, μετά την πανδημία, αυξήσεις επιτοκίων το 2023. Οι αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν ως επιχείρημα για αυτή τη στροφή την βελτιωμένη οικονομική προοπτική της οικονομίας των ΗΠΑ που ανακάμπτει γρήγορα από την πανδημία, με τη συνολική ανάπτυξη να αναμένεται να φτάσει το 7% φέτος.

Παρόλο που πρόσεξαν να μην εκτροχιάσουν την ανάκαμψη διατηρώντας τα υποστηρικτικά μέτρα στην πολιτική τους όπως οι αγορές ομολόγων, το σήμα αύξησης των επιτοκίων υπογράμμισε τις ανησυχίες των αρμοδίων για τον πληθωρισμό. Στην Ευρώπη την ανησυχία διογκώνει η έξαρση των κρουσμάτων COVID -19 στη Βρετανία. Οι αναλυτές υπογράμμιζαν ότι τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον πληθωρισμό θα φέρουν πιθανά πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές