Το μήνυμα από τα futures των δεικτών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μισή ώρα πριν το άνοιγμά τους ήταν υπέρ ανόδου τουλάχιστον στην έναρξη, καθώς εμφάνιζαν κέρδη από +0,3% ως +0,5%. Με τα futures του EuroStoxx50 στα +0,39% που έπεσαν στο +0,12% πέντε λεπτά πριν από το άνοιγμα των αγορών μετοχών στην Ευρώπη. Θετική μεταβολή είχαν και τα ΣΜΕ των βασικών δεικτών στις ΗΠΑ με εξαίρεση αυτά για τον Nasdaq. Στις 9:50 τα Futures του FTSE100 είχαν μεταβολή +0,23%, του DAX +0,05% και του CAC40 +0,14%. Η υποχώρησή τους έναντι της εικόνας που εμφάνιζαν 20 λεπτά νωρίτερα υπογραμμίζει την επιστροφή της μετριοπάθειας στις επενδυτικές διαθέσεις για ρίσκο.

Οι επενδυτές σήμερα περιμένουν την ομιλία του επικεφαλής της Fed στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ως πλέον σημαντική για να σχηματίσουν εικόνα της κατάστασης. Τα μακροοικονομικά δεδομένα από την πλευρά της Ευρωζώνης δεν δικαιολογούν προσδοκίες ανάλογες με αυτές για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, ανέφερε η Κρίστιν Λαγκάρντ της ΕΚΤ. Ειδοποιώντας πως η εξάπλωση των πληθωριστικών πιέσεων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην Ευρώπη έχει μικρές πιθανότητες, που θα αυξηθούν μόνο αν το φρόνημα των επενδυτών στην ευρωζώνη επηρεαστεί εξ αντανακλάσεως.

Στο άνοιγμα ο DAX είχε οριακή πτώση -0,07%, ο CAC40 άνοδο +0,17%, ο IBEX κέρδιζε +0,20%, ο FTSE100 ενισχυόταν +0,17%. Δικαιώνοντας τα στοιχήματα των traders στις αγορές παραγώγων. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ξεκίνησε με οριακά κέρδη +0,09% που έγιναν γρήγορα οριακές απώλειες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές που διατηρούν κέρδη είναι οι εταιρίες ενέργειας και τις τραπεζικές μετοχές που δέχθηκαν πιέσεις την περασμένη εβδομάδα.

Στο πρώτο 15λεπτο των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα των βασικών δεικτών είχε ως ακολούθως:

Ο FTSE100 του Λονδίνου μετά την άνοδό του κατά +0,64% την προηγούμενη σύνοδο, εμφάνιζε ως μεταβολή το +0,07% στις 10:15 δική μας ώρα. Ο DAX είχε πτώση -0,43% αφού ανέβηκε τη Δευτέρα +1,00%, ο CAC έχει μεταβολή -0,01% , με +0,51% άνοδο την περασμένη συνεδρίαση. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κινείται με απώλειες -0,26% ενώ έκλεισε την προηγούμενη στο +0,23%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή -0,28% με επίδοση την προηγούμενη +0,71%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 που έκλεισε στο +0,70% την περασμένη σύνοδο έχει μεταβολή στις 10:12 ώρα Ελλάδας -0,09%.

Από χθες, όπως είχαμε προειδοποιήσει, αντιδρώντας η Fed στην… αντίδραση των επενδυτών την περασμένη βδομάδα, εμφανίστηκε μέσω αξιωματούχων της, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Fed του Σαιντ Λούις, Τζέιμς Μπουλντ και του Προέδρου της Fed του Ντάλας, Ρόμπερτ Καπλάν, με μειωμένη την υπέρ σύσφιγξης ρητορική τους. Σήμερα ο Μάριο Ντράγκι και η Άγκελα Μέρκελ συναντώνται για να συζητήσουν το πρόγραμμα ανάκαμψης από την πανδημία για τη χρησιμότητα του οποίου ο Ντράγκι είναι ένθερμος υποστηρικτής και η Γερμανία ως γνωστόν εμφανίζεται διστακτική.

Οι εξελίξεις που προηγήθηκαν της συνεδρίασης στην Ευρώπη

Οι αγορές μετοχών σε παγκόσμια κλίμακα έκλεισαν ως επί το πλείστον ψηλότερα στην περασμένη συνεδρίαση, μετά την βουτιά της περασμένης εβδομάδας που προκάλεσε η δήλωση της Fed, υπέρ σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Υψηλότερα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από πτώση στην αρχή της συνεδρίασης. Η δυναμική της Wall Street σταθεροποίησε τη διάθεση για ρίσκο στην Ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,7% στις 455,23 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,64% κατέληξε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7062,296 μονάδες, κατά +0,51% ψηλότερα στις 6602,54 μονάδες οδηγήθηκε ο δείκτης CAC του Παρισιού και ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης τερμάτισε 1% υψηλότερα στις 15603,24 μονάδες. Στις αγορές μετοχών της περιφέρειας του ευρώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κέρδισε +0,71% και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη +0,23%. Μετά από την βουτιά του κατά -3,45% την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου ο Dow Jones Industrial Average πραγματοποίησε κίνηση που τον έφερε 586,89 μονάδες ψηλότερα. Ο Dow έκλεισε με άνοδο +1,76% στις 33.876,97 μονάδες. 0 S&P 500 ενισχύθηκε κατά +1,40%.

Τα μεγάλα ονόματα της υψηλής κεφαλαιοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Amazon, Microsoft και Facebook, ξεκίνησαν στο κόκκινο αλλά στη συνέχεια εμφάνισαν κέρδη που συνέβαλαν στην ενίσχυση του Nasdaq που έκλεισε με κέρδη 0,79%. Οι μετοχές παγκόσμια επέκτειναν την ανάκαμψή τους σήμερα Τρίτη 22/6, με τις ασιατικές αγορές να αναπηδούν από τα χαμηλά των τεσσάρων εβδομάδων, καθώς η εστίαση των επενδυτών στην οικονομική ανάπτυξη αντισταθμίζει εν μέρει τις ανησυχίες για τυχόν βραχυπρόθεσμη αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ. Στις 9:45 οι ιαπωνικές μετοχές πρωτοστατούσαν, με το Nikkei να προχωρά ψηλότερα κατά +3,12% Οι μετοχές της Νότιας Κορέας αυξήθηκαν +0,78%, η αγορά στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +1,48% και οι κινεζικές μετοχές του σύνθετου δείκτης της Σαγκάης σημείωναν άνοδο +0,68%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης