Οι αγορές μετοχών σε παγκόσμια κλίμακα έκλεισαν ως επί το πλείστον χαμηλότερα την περασμένη εβδομάδα, μετά την υπέρ σύσφιξης, της νομισματικής πολιτικής της, δήλωση της Fed. Οι περισσότεροι σκέφτηκαν ότι αφού η ισχυρότερη Κεντρική Τράπεζα αναγνώρισε, με τις προβολές των προσδοκιών των μελών της, πως η αύξηση των επιτοκίων θα γίνει συντομότερα από την αρχική της καθοδήγηση, ο κίνδυνος από τον πληθωρισμό μεγαλώνει. Γιατί ως την περασμένη Τετάρτη τόνιζαν, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν παροδικό χαρακτήρα.

Έχοντας επιλέξει ρεαλιστικές προσεγγίσεις, οι εγχώριοι παράγοντες αναγνωρίζουν την πιθανότητα να διευρυνθεί η κάθοδος, αν συμβάλλουν σε αυτό οι Διεθνείς Αγορές. Ωστόσο δεν αποκλείουν την συσσώρευση σε αυτά τα επίπεδα, έχοντας υπόψη το ψαλίδισμα που φέρνουν τα μερίσματα κατά την αποκοπή τους. Η Leon Depolas Sec. εκτιμά: “Είναι σημαντικό για τον ΓΔΧΑ να κατοχυρώσει τα τρέχοντα επίπεδα, παραμένοντας πάνω από τις 900 μονάδες το επόμενο διάστημα, αν και σημειώνουμε ότι πλησιάζουν οι αποκοπές μερισμάτων Δεικτοβαρών μετοχών όπως ο ΟΤΕ. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και πάλι ο Τραπεζικός δείκτης, με την γνωστοποίηση των λεπτομερειών της Α.Μ.Κ. της ΑΛΦΑ”.

Βέβαια τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες, μετά από πτώση στην αρχή της συνεδρίασης έκλεισαν με κέρδη καθώς η ανοδική δυναμική της Wall Street σταθεροποίησε τη διάθεση για ρίσκο στην Ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά. Ο Dow Jones Industrial Average, μετά από την βουτιά του κατά -3,45% την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου, πραγματοποίησε κίνηση που τον έφερε 586,89 μονάδες ψηλότερα. Επίσης στα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα οι βασικοί δείκτες εμφανίζουν κέρδη και τα ισχυρότερα (της τάξης του +2,8%) είναι του ΝΙΚΚΕΙ που τη Δευτέρα υποχώρησε περίπου -3%.

Η Αθηναϊκή αγορά σύμφωνα με το Τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec βρίσκεται κοντά σε επίπεδα με σημαντική βαρύτητα σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση αλλά η βραχυπρόθεσμη τάση του ΓΔ θα εξαρτηθεί από την πορεία των Διεθνών Αγορών. Ο ΚΜΟ 30 ημερών βρίσκεται στις 902 μονάδες και ενδεχόμενη διάσπασή του, θα αποτελέσει αφορμή για μεγαλύτερη διόρθωση έως τις 800 – 820 μονάδες, μετά το ράλι των τελευταίων μηνών. Υπενθυμίζεται ότι οι Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank και του Ελλάκτωρα, θα τραβήξουν ρευστότητα από τους Επενδυτές τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζουμε ότι βρισκόμαστε σε εποχή γενικών συνελεύσεων και μερισμάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι γενικές συνελεύσεις των Coca Cola Hellenic, Πειραιώς Financial Holdings και Ελλάκτωρα θα πραγματοποιηθούν σήμερα 22 Ιουνίου, των ΟΛΘ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακής και Lamda Development στις 23 Ιουνίου, των ΔΕΗ, Byte και Μοτοδυναμικής στις 24 Ιουνίου και της ΕΥΔΑΠ στις 25 Ιουνίου. Όσο αφορά τα μερίσματα, η μετοχή της Πλαίσιο θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους €0.05/μετοχή στις 22 Ιουνίου, της Μυτιληναίος (€0,36/μετοχή) στις 24 Ιουνίου και του ΟΤΕ (€0,68/μετοχή) στις 25 Ιουνίου. Αυτά θα επηρεάσουν το μέγεθος της μεταβλητότητας της τάσης.

Οι εγχώριοι αναλυτές προβληματίζονται από την πιθανή αρνητική επίδραση των επερχόμενων ΑΜΚ. Η “δαμόκλειος σπάθη” των Α.Μ.Κ. αποτελεί ανασχετικό παράγοντα ανόδου για κάθε Κεφαλαιαγορά, πόσο μάλλον για μία που δεν πείθει για τους μέσους ημερήσιους τζίρους της. Πώς θα απορροφηθεί “αναίμακτα” η νέα προσφορά τίτλων, όταν δεν υπάρχει πειστική ζήτηση για τα υπάρχοντα “χαρτιά”; Οι Εισηγμένες, από την πλευρά τους, ορθότατα πράττουν αποδεχόμενες νέα Κεφάλαια σε περιβάλλον πολυετών υψηλών αποτιμήσεων και ιστορικά χαμηλών επιτοκίων. Σημειώνει ο πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής Πέτρος Στεριώτης συμπληρώνοντας:

Ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να παραμείνει πάνω από το πρώτο “μαξιλαράκι ασφαλείας” των 900 – 880 μονάδων, όπου εντοπίζονται διαγραμματικές και ψυχολογικές στηρίξεις. Αν οι πωλητές “τραβήξουν την πρίζα” της ανόδου, θα επανέλθουν στο προσκήνιο τα σενάρια του πολλαπλού “top” στην περιοχή των 900+ μονάδων, στην οποία το Χ.Α. έχει “ταβανιάσει” τα τελευταία χρόνια. Θεμελιωδώς και με δεδομένο το μετεμβολιακό ράλι τιμών, οι Επενδυτές καλούνται να αποφύγουν την “τυφλή επιλογή” τίτλων, αλλά να “παίξουν άμυνα” προσμετρώντας την υγεία (ή μη) των εταιρικών ισολογισμών και ενώ η Ελληνική Οικονομία φαίνεται να βαδίζει προς την κανονικότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικότητα στη σκιά της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Νευρικότητα στο ταμπλό, στη σκιά της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Πολλά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να διαγνώσουν τις προεκτάσεις των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους κινούμενα σε πιο αμυντικούς τίτλους