Αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά την εξέταση των αιτημάτων χρηματοδότησής τους, με δεδομένο ότι 80% εξ αυτών απορρίπτεται, ζήτησε η κυβέρνηση από τις τραπεζικές διοικήσεις στη χθεσινή προγραμματισμένη από την περασμένη εβδομάδα τηλεδιάσκεψη.

Στόχος της σύσκεψης που συγκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στην οποία συμμετείχαν ο αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα υφυπουργός Γιώργος Ζαββός, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, καθώς και οι επικεφαλής των μεγαλύτερων επιμελητηρίων της χώρας, ήταν η διερεύνηση των λόγων αποκλεισμού της μικρής επιχειρηματικότητας από τον τραπεζικό δανεισμό.

Οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων απαντώντας σε αυτήν την κριτική, τόνισαν ότι η πιστωτική επέκταση μετά το ξέσπασμα της πανδημίας είναι τεράστια. Πρόσθεσαν όμως πως αυτό δεν σημαίνει πως όποιος κάνει αίτηση θα λαμβάνει και το δάνειο που ζητά. «Υπάρχουν συγκεκριμένοι τραπεζικοί κανόνες που πρέπει να τηρούμε» τόνισαν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασαν, περισσότερες από τις μισές αιτήσεις τον τελευταίο 1,5 χρόνο έγιναν από επιχειρήσεις με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, ενώ στο 30% των περιπτώσεων τα αιτούμενα σχήματα ήταν είτε μη βιώσιμα ή εμφάνιζαν συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις.

Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά οι CEO των τραπεζών, «θα ήταν χαζομάρα από την πλευρά μας να υπάρχουν αξιόχρεες επιχειρήσεις και να μην τις χρηματοδοτούμε, σε βάρος της κερδοφορίας μας».

«Θέλουμε στοιχεία»

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί ζήτησαν περισσότερα στοιχεία σχετικά με τους όρους απόρριψης των αιτημάτων δανειοδότησης. Επιπλέον μετά από επισημάνεις των παραγωγικών φορέων κάλεσαν τις τράπεζες να ερμηνεύσουν το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων παραμένει υψηλή.

Εξάλλου, από την κυβέρνηση μίλησαν για τον κίνδυνο μη απορρόφησης του συνόλου των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για πράσινες επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσαν τις τράπεζες να κινητοποιηθούν για τον εντοπισμό επιχειρήσεων που μπορούν να φέρουν σε πέρας εγχειρήματα συμβατά με τις δράσεις του Ταμείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τα μέσα Ιουλίου, για μία διεξοδική συζήτηση με όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την τραπεζική χρηματοδότηση.

Εθνικό ίδρυμα μικροπιστώσεων

Εξάλλου, με ενδιαφέρον άκουσαν όλοι οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη την πρόταση των επιμελητηρίων για τη δημιουργία από εκείνα ενός εθνικού ιδρύματος μικροπιστώσεων για τα μέλη του, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Όπως είπαν οι εκπρόσωποί τους, ο κανονισμός για την απόκτηση άδειας αυτής της κατηγορίας είναι σήμερα αρκετά αυστηρός. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφεραν ότι θα υπάρξουν συζητήσεις το επόμενο διάστημα με την Τράπεζα της Ελλάδος για την χαλάρωσή τους.

Εφόσον εξασφαλιστεί από την Κεντρική Ένωση των Επιμελητηρίων η σχετική άδεια, το νέο πανεθνικό σχήμα, υποστήριξαν οι εκπρόσωποί της, θα είναι σε θέση να χορηγεί μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ σε αποκλεισμένους από το τραπεζικό σύστημα επιχειρηματίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις