Οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσωπικά κέρδισαν τη διεθνή στήριξη για την υιοθέτηση διεθνούς φορολογίας κατά τουλάχιστον 15% στις πολυεθνικές.

Χώρες περιλαμβανομένης της Κίνας και της Ελβετίας, αλλά και της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Βρετανίας, συμφώνησαν στο ευρύτερο πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση αυτή που έχει τη στήριξη του ΟΟΣΑ.

Ο ίδιος ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι 130 χώρες -περιλαμβανομένης και της Ελλάδας – έχουν δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσει το θέμα, ενώ η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν αποκάλεσε τη συμφωνία «ιστορική ημέρα για την παγκόσμια οικονομική διπλωματία».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναμόρφωση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος εδώ και έναν αιώνα.

Ολες αυτές οι κυβερνήσεις τώρα – και η Αθήνα – θα επιδιώξουν να περάσουν νομοθεσία που να προβλέπει ότι πολυεθνικές με έδρα εκεί θα πρέπει να καταβάλουν ελάχιστο φόρο της τάξεως του 15% σε καθεμία από τις χώρες στις οποίες λειτουργούν, μειώνοντας το φαινόμενο της φοροαποφυγής.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το τελικό σχέδιο θα οριστικοποιηθεί μέχρι τον Οκτώβριο με στόχο να εφαρμοστεί πλήρως και ότι από το νέο καθεστώς φορολογίας οι χώρες θα βάλουν στα ταμεία τους επιπλέον περί τα 150 δισ. δολάρια παγκοσμίως.

Οπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, 130 χώρες και δικαιοδοσίες εντάχθηκαν σε ένα νέο σχέδιο δύο πυλώνων για τη μεταρρύθμιση των διεθνών φορολογικών κανόνων με στόχο τη διασφάλιση ότι οι πολυεθνικές θα πληρώνουν ένα δίκαιο μερίδιο του φόρου που τους αναλογεί, όπου και αν λειτουργούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή