Μόλις περιορίστηκαν αισθητά τα κρούσματα, η τουρκική κυβέρνηση θέλει τη γρήγορη επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς. Τούρκοι γιατροί, ωστόσο, προειδοποιούν.

Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων όπως στην Τουρκία στα μέσα Απριλίου. Μέχρι και 63.000 άτομα μολύνονταν καθημερινά. Η μεγαλύτερη τουρκική πόλη, η Κωνσταντινούπολη, αποκαλείται από ορισμένους Γιουχάν της Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε να αποτρέψει το τρίτο κύμα. Όλες οι επιχειρήσεις έπρεπε να κλείσουν για εβδομάδες. Επιτρεπόταν στους πολίτες να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για σοβαρούς λόγους.

Τα αυστηρά μέτρα απέδωσαν. Το ποσοστό των κρουσμάτων περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό. Για το λόγο αυτό η Τουρκία δεν χαρακτηρίζεται πλέον από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ως “περιοχή υψηλού κινδύνου” αλλά μόνο ως “περιοχή κινδύνου”.

Πρώτα αυστηρά μέτρα, μετά γενναιόδωρη χαλάρωση

Η τουρκική κυβέρνηση εκλαμβάνει αυτή τη θετική εξέλιξη ως μια ευκαιρία για επιστροφή στην “κανονικότητα”. Η καθημερινή ζωή πριν από την πανδημία πρέπει τώρα να επιστρέψει σταδιακά. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας άρθηκε και οι δημόσιες συγκοινωνίες θα λειτουργούν και πάλι χωρίς περιορισμούς. Επιπλέον, επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς τους. Η τουρκική κυβέρνηση θέλει μόνο να διατηρήσει τη χρήση μάσκας και τους κανόνες απόστασης.

Οι γιατροί όμως και οι νοσηλευτές επικρίνουν την κυβέρνηση λέγοντας πως αυτά τα μέτρα χαλάρωσης πάρθηκαν πολύ νωρίς. Πολλοί γιατροί επικρίνουν το γεγονός ότι η τουρκική εκστρατεία εμβολιασμού δεν έχει προχωρήσει αρκετά, ώστε να αποφασίζεται η επιστροφή στην καθημερινή ζωή. Ούτε καν το 18% του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί επίσης μη συμβατικές μεθόδους στρατηγικής εμβολιασμού. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαρετίν Κότσα στο YouTube την Τετάρτη το απόγευμα, οι Τούρκοι που έχουν ήδη εμβολιαστεί δύο φορές μπορούν τώρα να εγγραφούν για τρίτο εμβολιασμό.

“Όλα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα θα έχουμε αρκετά εμβόλια. Εάν μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε όλους τους πρώτους εμβολιασμούς μέσα στον Ιούλιο και έπειτα να προχωρήσουμε στη δεύτερη δόση το συντομότερο δυνατό, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον κίνδυνο. Εάν δεν το κάνουμε θα έρθουν πραγματικά δύσκολες στιγμές” λέει, ο Μπυλέντ Ερτουγκρούλ, πρόεδρος της τουρκικής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Μεταδοτικών Νοσημάτων.

Έφτασε η μετάλλαξη Δέλτα

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα πολλούς γιατρούς και πολίτες είναι ότι εξαπλώνεται η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα. Την Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Υγείας Κότσα ανακοίνωσε ότι η μετάλλαξη είχε φθάσει και στην Τουρκία. Είχε καταγραφεί σε 26 τουρκικές επαρχίες, αλλά περισσότερα από τα μισά κρούσματα είχαν εντοπιστεί στην Κωνσταντινούπολη. Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας πιστεύουν επίσης ότι το εμβόλιο SinoVac που χορηγείται στην Τουρκία και εισάγεται από την Κίνα δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης.

Ο κύριος στόχος της χαλάρωσης της τουρκικής κυβέρνησης από την 1η Ιουλίου είναι η αναζωογόνηση της προβληματικής οικονομίας. Η Τουρκία ελπίζει ιδιαίτερα στους τουρίστες από τη Γερμανία. Εξαιτίας της πανδημίας ο τουριστικός τομέας υπέστη μεγάλη ζημιά. Σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TUIK), το 2020 μόνο 15,8 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα, δηλαδή καταγράφηκε μια μείωση σχεδόν 70% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αυτό το καλοκαίρι, αναμένεται επίσης ότι ο τουρισμός δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα. Η περίοδος των διακοπών ξεκίνησε αργά εξαιτίας της πανδημίας.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης