Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη καθώς ο φόβος μιας παγκόσμιας εξάπλωσης του στελέχους Δέλτα του νέου κορωνοϊού, ικανής να διακόψει την οικονομική ανάκαμψη, και μιας νέας πετρελαϊκής αναταραχής λόγω της ασυμφωνίας στον ΟΠΕΚ+, οδήγησαν τους επενδυτές σε ρευστοποίηση κερδών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 βρισκόταν 0,3% κάτω με τις μετοχές αυτοκινήτων και ταξιδίων να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Αντίθετα, οι μετοχές ορυχείων κέρδιζαν 0,9% ακολουθώντας την άνοδο των τιμών μετάλλων στον απόηχο της είδησης –την προηγούμενη εβδομάδα- για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ σημάδι ότι η οικονομική ανάκαμψη παραμένει σε τροχιά χωρίς να απαιτεί πρόωρη άρση των νομισματικών μέτρων τόνωσης.

Ο Βίσνου Βαρατάν, της Mizuho Bank, εκτιμά ότι οι ευρωπαικές αγορές αντιδρούν πιο γρήγορα στις εξελίξεις του κορονοϊου καθώς υπάρχει ο φόβος πως ένα νέο κύμα πανδημίας θα χαλάσει το αφήγημα της ομαλής ανάκαμψης στην Ευρώπη. Στο Παρίσι, ο χρηματιστηρακός δείκτης υποχωρούσε 0,4% μετά την προειδοποίηση του υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν ότι η χώρα μπορεί να οδεύει σε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας λόγω της εξάπλωσης του στελέχους Δέλτα.

Οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν 0,5%, ακολουθώντας την πορεία των κινεζικών μετοχών έπειτα από την απόφαση του Πεκίνου να αποκλείσει την εφαρμογή της Didi και να αυστηροποιήσει τους ελέγχους σε άλλες πλατφόρμες.

Η μετοχή της Morrisons εκτινάχθηκε 11,4% σε υψηλά οκταετίας έπειτα από την είδηση πως η Apollo Global Management εξετάζει πιθανή προσφορά για τη βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ. Η Morrisons συμφώνησε την εξαγοράς της από άλλο όμιλο αντί 6,3 δις στερλινών το Σάββατο.

Η κίνηση ωστόσο στις ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα λόγω της αργίας στις ΗΠΑ για τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου.

«Η σημερινή αργία σημαίνει ότι οι συναλλαγές θα είναι ήσυχες, παρότι η ιστορία της Fed θα επανέλθει στο προσκήνιο το απόγευμα της Τετάρτης όταν θα δημοσιευθούν τα στοιχεία από τη συνεδρίαση της 16ης Ιουνίου,» ανέφερε ο Κρις Τέρνερ, της ING Groep.

Μερικά γεγονότα που θα επηρεάσουν τις αγορές αυτή την εβδομάδα:

Συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας (Τρίτη)

Δημοσίευση πρακτικών της Fed (Τετάρτη)

Σύνοδος υπουργών οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20 στη Βενετία (Παρασκευή)

Στοιχεία για τον τιμάριθμο στην Κίνα (Παρασκευή)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές