Δοκιμάζεται πάλι σκληρά η αγορά στην χώρα των μνημονίων και των μικρών διαλλειμάτων με οικονομία σε πλαίσια που ήταν κοντά στα φυσιολογικά. Πρόσφατα προσπάθησε να σταθεί στα πόδια της και στο δεύτερο τρίμηνο διενεργήθηκαν αντλήσεις κεφαλαίων με επιτυχία. Ήταν όμως εμφανής η επίδραση των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων και των ΑΜΚ σε εισηγμένες στη ρευστότητα, ειδικά μετά την ολοκλήρωση και της ΑΜΚ της ΑΛΦΑ. Καθώς μειώθηκε ο τζίρος, δηλαδή χαμήλωσαν οι ρυθμοί συναλλαγών κάθε μέρα. Παράλληλα είχαμε την υποχώρηση του μέσου όρου, χωρίς ουσιαστικά μια ανάσα, στην κάθοδο που ξεκίνησε από τα μέσα Ιουνίου.

Οι επενδυτές στην Αθήνα ήταν αδύνατον να μείνουν κλεισμένοι χθες στα πλαίσια που διαμόρφωναν οι προσδοκίες τους με βάση τις εξελίξεις στο εσωτερικό. Οι ερμηνείες που δόθηκαν στα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου της FOMC της επιτροπής της Fed που αποφασίζει τη νομισματική πολιτική για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου γέννησαν φόβο που με μια πρώτη προσέγγιση ήταν αδικαιολόγητος. Λέμε φόβο γιατί αυτό που εντυπωσίασε την Τετάρτη ήταν η στροφή μεγάλου ύψους κεφαλαίων προς τα κρατικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετους αναφοράς των ΗΠΑ να χτυπάει χαμηλό στο 1,31%.

Παράλληλα ισχυροποιήθηκε το δολάριο και υποχώρησαν οι μετοχές τεχνολογίας. Η συνέχεια δόθηκε στις ασιατικές συναλλαγές το πρωί της Πέμπτης με υποχώρηση συντονισμένη που σημαίνει μαζική φυγή από το ρίσκο. Επιβεβαιώθηκε αυτό ως κυρίαρχη αιτία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ώθηση στον φόβο και την επιφυλακτικότητα από τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο.

Η τάση φυγής από το μετοχικό ρίσκο παγκόσμια συνεχίστηκε χθες. Διότι διατηρήθηκαν οι φόβοι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πνίξουν την οικονομική ανάκαμψη σφίγγοντας την νομισματική τους πολιτική στις προσπάθειές τους να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Επίσης μια μεταδιδόμενη ραγδαία παραλλαγή του Coronavirus σε όλο τον κόσμο και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουν σκοτεινιάσει τις προοπτικές. Σε αυτά προσετέθησαν οι πολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και την Κίνα, που εγείρουν ανησυχίες για τους επενδυτές ενώ η αντιμετώπιση από την πλευρά του Πεκίνου έναντι κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο εξωτερικό έπαιξε επίσης ρόλο στην γέννηση φόβου.

Ως αποτέλεσμα, οι αγορές αρχίζουν τώρα να αμφισβητούν μία από τις πιο επιτυχημένες συναλλαγές της φετινής χρονιάς, το λεγόμενο “αφήγημα επαναφοράς”. Δηλαδή από την προσκόλληση στις μετοχές growth οι επενδυτές πέρασαν στο στοίχημα ότι τα περιουσιακά στοιχεία που ωφελούνται από την ενίσχυση της οικονομίας και τον υψηλότερο πληθωρισμό θα ξεπεράσουν τα πιο σταθερά και ασφαλέστερα. Έτσι η άνοδος συνεχίστηκε με εναλλαγές στο επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Αυτά όλα πάγωσαν από τα αίτια που προαναφέραμε και χθες το βράδυ η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου μειώθηκε 2,8 μονάδες βάσης στο 1,293%. Μειώθηκε ακόμα περισσότερο στο 1,25% νωρίτερα σήμερα. Η απόδοση για το 30ετές κρατικό ομόλογο υποχώρησε 1,9 μονάδες βάσης στο 1,925%. Πτώση των αποδόσεων σημαίνει άνοδο της αξίας των ομολόγων λόγω της αυξημένης ζήτησης για αυτά.

Το γεγονός της υποχώρησης χωρίς πολλές αντιστάσεις κάτω από τις 870 μονάδες, που ήταν μια στήριξη που υπολόγιζαν οι εγχώριοι παράγοντες, έφερε το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 859,46 μονάδες. Ήτοι χαμηλότερα από τα επίπεδα που βρίσκονται οι ΚΜΟ 100 ημερών ο απλός είναι στις 867,33 και ο εκθετικός στις 863,37. Από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης απομένει το επίπεδο των 852,5 μονάδων που ήταν ο πυθμένας της αγοράς στις 21 Μαΐου σαν στήριξη. Καθώς από την πρόσκρουση στις 852 ξεκίνησε η τελευταία ανοδική περίοδος στο χρηματιστήριο της Αθήνας που έφερε το υψηλό των 927,29 μονάδων στις 14 Ιουνίου. Σήμερα λοιπόν όλα αυτά θα απαντηθούν είτε με επιστροφή πάνω από τους ΚΜΟ100 ή με τον έλεγχο της σκληρότητας του πυθμένα στις 852 με κατώτερο μέρας χθες τις 856,7.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών