Δοκιμάζεται πάλι σκληρά η αγορά στην χώρα των μνημονίων και των μικρών διαλλειμάτων με οικονομία σε πλαίσια που ήταν κοντά στα φυσιολογικά. Πρόσφατα προσπάθησε να σταθεί στα πόδια της και στο δεύτερο τρίμηνο διενεργήθηκαν αντλήσεις κεφαλαίων με επιτυχία. Ήταν όμως εμφανής η επίδραση των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων και των ΑΜΚ σε εισηγμένες στη ρευστότητα, ειδικά μετά την ολοκλήρωση και της ΑΜΚ της ΑΛΦΑ. Καθώς μειώθηκε ο τζίρος, δηλαδή χαμήλωσαν οι ρυθμοί συναλλαγών κάθε μέρα. Παράλληλα είχαμε την υποχώρηση του μέσου όρου, χωρίς ουσιαστικά μια ανάσα, στην κάθοδο που ξεκίνησε από τα μέσα Ιουνίου.
Οι επενδυτές στην Αθήνα ήταν αδύνατον να μείνουν κλεισμένοι χθες στα πλαίσια που διαμόρφωναν οι προσδοκίες τους με βάση τις εξελίξεις στο εσωτερικό. Οι ερμηνείες που δόθηκαν στα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου της FOMC της επιτροπής της Fed που αποφασίζει τη νομισματική πολιτική για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου γέννησαν φόβο που με μια πρώτη προσέγγιση ήταν αδικαιολόγητος. Λέμε φόβο γιατί αυτό που εντυπωσίασε την Τετάρτη ήταν η στροφή μεγάλου ύψους κεφαλαίων προς τα κρατικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετους αναφοράς των ΗΠΑ να χτυπάει χαμηλό στο 1,31%.
Παράλληλα ισχυροποιήθηκε το δολάριο και υποχώρησαν οι μετοχές τεχνολογίας. Η συνέχεια δόθηκε στις ασιατικές συναλλαγές το πρωί της Πέμπτης με υποχώρηση συντονισμένη που σημαίνει μαζική φυγή από το ρίσκο. Επιβεβαιώθηκε αυτό ως κυρίαρχη αιτία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ώθηση στον φόβο και την επιφυλακτικότητα από τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο.
Η τάση φυγής από το μετοχικό ρίσκο παγκόσμια συνεχίστηκε χθες. Διότι διατηρήθηκαν οι φόβοι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πνίξουν την οικονομική ανάκαμψη σφίγγοντας την νομισματική τους πολιτική στις προσπάθειές τους να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Επίσης μια μεταδιδόμενη ραγδαία παραλλαγή του Coronavirus σε όλο τον κόσμο και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουν σκοτεινιάσει τις προοπτικές. Σε αυτά προσετέθησαν οι πολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και την Κίνα, που εγείρουν ανησυχίες για τους επενδυτές ενώ η αντιμετώπιση από την πλευρά του Πεκίνου έναντι κινεζικών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο εξωτερικό έπαιξε επίσης ρόλο στην γέννηση φόβου.
Ως αποτέλεσμα, οι αγορές αρχίζουν τώρα να αμφισβητούν μία από τις πιο επιτυχημένες συναλλαγές της φετινής χρονιάς, το λεγόμενο “αφήγημα επαναφοράς”. Δηλαδή από την προσκόλληση στις μετοχές growth οι επενδυτές πέρασαν στο στοίχημα ότι τα περιουσιακά στοιχεία που ωφελούνται από την ενίσχυση της οικονομίας και τον υψηλότερο πληθωρισμό θα ξεπεράσουν τα πιο σταθερά και ασφαλέστερα. Έτσι η άνοδος συνεχίστηκε με εναλλαγές στο επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον. Αυτά όλα πάγωσαν από τα αίτια που προαναφέραμε και χθες το βράδυ η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου μειώθηκε 2,8 μονάδες βάσης στο 1,293%. Μειώθηκε ακόμα περισσότερο στο 1,25% νωρίτερα σήμερα. Η απόδοση για το 30ετές κρατικό ομόλογο υποχώρησε 1,9 μονάδες βάσης στο 1,925%. Πτώση των αποδόσεων σημαίνει άνοδο της αξίας των ομολόγων λόγω της αυξημένης ζήτησης για αυτά.
Το γεγονός της υποχώρησης χωρίς πολλές αντιστάσεις κάτω από τις 870 μονάδες, που ήταν μια στήριξη που υπολόγιζαν οι εγχώριοι παράγοντες, έφερε το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 859,46 μονάδες. Ήτοι χαμηλότερα από τα επίπεδα που βρίσκονται οι ΚΜΟ 100 ημερών ο απλός είναι στις 867,33 και ο εκθετικός στις 863,37. Από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης απομένει το επίπεδο των 852,5 μονάδων που ήταν ο πυθμένας της αγοράς στις 21 Μαΐου σαν στήριξη. Καθώς από την πρόσκρουση στις 852 ξεκίνησε η τελευταία ανοδική περίοδος στο χρηματιστήριο της Αθήνας που έφερε το υψηλό των 927,29 μονάδων στις 14 Ιουνίου. Σήμερα λοιπόν όλα αυτά θα απαντηθούν είτε με επιστροφή πάνω από τους ΚΜΟ100 ή με τον έλεγχο της σκληρότητας του πυθμένα στις 852 με κατώτερο μέρας χθες τις 856,7.
Latest News
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα
Με μικρές απώλειες έσπασε το ανοδικό σερί το ΧΑ - Πιέστηκαν οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να βρει άμυνες για να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών
Τέλος εποχής για την Fieratex από το ΧΑ - Διαγράφεται από το ταμπλό
H Fieratex τελεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών - Δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου 2024