Συγκρατημένη είναι η αισιοδοξία εντός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνσης για την πορείς της φετινής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό καθότι ενώ υπάρχουν πολύ μεγάλα ζητήματα, εξαιτίας της επέκτασης της μετάλλαξης «Δέλτα» σε όλο τον κόσμο, μια σειρά από καθοριστικούς παράοντες καταπραΰνουν τις όποιες ανησυχίες των απαισιόδοξων

Για αυτό άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών Xρήστος Σταϊκούρας τόνισε πριν λίγες ημέρες πως οι αναδυόμενοι κίνδυνοι που μπορούν να υπάρξουν το επόμενο διάστημα μπορούν να απορροφηθούν καθώς το σενάριο του οικονομικού επιτελείου είναι το πιο συντηρητικό και βλέπει ανάπτυξη του 3,6% όταν διεθνείς και εγχώριοι οίκοι βλέπουν μεγαλύτερα επίπεδα ανάπτυξης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ακόμη πιο αισιόδοξος στο βήμα του Economist καθώς πιστεύει σε ανάπτυξη της τάξεως του 4,3%, ταυτιζόμενος με τις πρόσφατες θερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν. Την ίδια ώρα, το ελληνικό δημόσιο δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια. Μέσα στην πανδημία η χώρα δανείστηκε 21 δισ. ευρώ.

Το «κλειδί του τουρισμού

Για ποιους λόγους όμως παραμένουν αισιόδοξοι στην κυβέρνηση; Ένα πρώτο θετικό νέο είναι ότι η Μεγάλη Βρετανία πήρε την απόφαση να «ανοίξει» εντελώς η χώρα από 19 Ιουλίου, κάτι το οποίο θα ευνοήσει τον ελληνικό τουρισμό. Η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για την Ελλάδα. Το 2019 ταξίδευσαν στην Ελλάδα από τη Βρετανία 3,5 εκατομμύρια άτομα, με τις εισπράξεις να φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Ακόμα και το πολύ δύσκολο 2020, γύρω στo 1 εκατομμύριο Βρετανών έκαναν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 749 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Ιδιαίτερα ορισμένες περιοχές, όπως τα Ιόνια νησιά ή η Κρήτη, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη βρετανική τουριστική αγορά.

«Ποντάρει» πολλά στο Ταμείο Ανάκαμψης

Το «Ελλάδα 2.0» αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό «εργαλείο» για την ελληνική κυβέρνηση. Σε βάθος 7ετίας οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα εισφέρουν 7% στο ΑΕΠ, ενώ αναμένεται να εισφέρει περί τις 200.000 θέσεις εργασίας. Όπως ανέφερε μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός από τον Economist το φιλόδοξο σχέδιο κινητοποιεί πάρα πολλούς πόρους, πολύ περισσότερους από αυτούς που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις. Tόνισε μάλιστα την σπουδαιότητα του σχεδίου και εξήγησε πως ένα από τα βασικά προβλήματα της χώρας τα τελευταία χρόνια είναι το επενδυτικό κενό, το οποίο παραμένει μεγάλο.
Για φέτος η κυβέρνηση αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα περί τα 7,5 δις. ευρώ (4 δις. τον Αύγουστο και 3,5 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου)

Αύξηση καταθέσεων

Οι καταθέσεις μέσα στην πανδημία αυξήθηκαν κατά 23 δισ. ευρώ. Από τα 145,1 δισ. ευρώ. που ήταν τον Μάρτιο του 2020 εκτοξευθήκαν στα 168,1 δισ. ευρώ το Μάιο του 2021. Μάλιστα το 57% αυτών των καταθέσεων ανήκουν στα νοικοκυριά. Εκτιμάται τόσο από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου όσο και από αναλυτές πως ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των καταθέσεων θα επιστρέψει στην κατανάλωση.

«Κόκκινα» δάνεια

Ο μεγάλος κίνδυνος των κόκκινων δανείων φαίνεται πως εξασθενεί καθώς μέχρι το 2022 το ποσοστό τους αναμένεται να είναι μονοψήφιο. Τους τελευταίους 12 μήνες τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί κατά 15 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ως φαίνεται οι τράπεζες έχουν θέσει ως βασικό στόχο να «πρασινίσουν» κοντά στα 63 δις. ευρώ δανείων. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπό την αίρεση ότι το ΑΕΠ θα αυξάνεται ετησίως με υψηλούς ρυθμούς την τρέχουσα δεκαετία, είναι δυνατόν, με την κατάλληλη αναδιάρθωση, να επιστρέψει σε κανονικές αποπληρωμές πάνω από το 60% των εταιρικών κόκκινων δανείων και το 70% των υπό καθυστέρηση στεγαστικών και καταναλωτικών επισφαλειών, ήτοι 37 δισ. και 26 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων