Η αγορά έδειξε χθες ότι διαθέτει επενδυτές που ενδιαφέρονται για την εικόνα της, αλλά και για την αναδιαμόρφωση των χαρτοφυλακίων τους. Στην μέρα που υπήρξαν πιέσεις στη μετοχή της ΕΕΕ αμέσως μετά την εγγραφή νέων υψηλών τελευταίων 12 μηνών στην πρώτη βδομάδα του Αυγούστου, ήταν οι Τράπεζες αυτές που ανέλαβαν με τα κέρδη τους το ρόλο του αντισταθμιστή των πτωτικών ωθήσεων από τις απώλειες 10 δεικτοβαρών blue chip.

Σε αυτή την εξέλιξη το κίνητρο δεν ήταν η εξισορρόπηση όπως αρκετοί υποστήριξαν χωρίς να αποκλείουμε να έχει παίξει και αυτό ένα ρόλο. Θεωρούμε ωστόσο πως στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία έχει εγκατασταθεί η άποψη πως η Fed μαζί με την Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσουν μέσα στο χρόνο σε κινήσεις μείωσης (tapering) των προγραμμάτων στήριξης των οικονομιών με αγορές ομολόγων. Μια πολιτική που έχει κρατήσει τα επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχει τελευταία τάση να αυξηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η αναστολή των περιορισμών λόγω της πανδημίας έχει επιταχύνει την ανάπτυξη και έχει ήδη εκτινάξει τις πληθωριστικές πιέσεις. “Δεν υπάρχει μεγάλη διαφωνία σχετικά με μια ανακοίνωση για tapering που θα έρθει μεταξύ Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και θα ακολουθήσει πραγματική μείωση μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου”, δήλωσε ο Rodrigo Catril, ανώτερος στρατηγικός FX στο NAB. Ωστόσο, ο ρυθμός της μείωσης είναι ακόμα στον αέρα και θα αποφασίσει πότε θα πραγματοποιηθεί μια πραγματική αύξηση των επιτοκίων, είπε. Η Fed αγοράζει επί του παρόντος περιουσιακά στοιχεία 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα, οπότε μια μείωση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα τερματίσει το πρόγραμμα σε έξι μήνες, ενώ μια προσέγγιση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διαρκέσει ένα χρόνο.

Οι μετοχές του ενεργειακού τομέα είχαν τις χειρότερες επιδόσεις από τους 11 κύριους τομείς S&P, μειωμένες μαζί με τις τιμές του αργού καθώς οι αυξανόμενες περιπτώσεις κορωνοϊού και οι δυνατότητα επανεμφάνισης των περιορισμών, ιδιαίτερα στην Κίνα, προκάλεσαν ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης καυσίμων. Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα, ενισχύθηκαν από την άνοδο της απόδοσης των 10ετών αμερικανικών ομολόγων πάνω από το επίπεδο του 1,30%. Άρα υπάρχει αλλαγή σε διεθνές επίπεδο στην αντιμετώπιση των Τραπεζικών μετοχών.

Η δυναμική στη διαπραγμάτευση στην Αθήνα χθες υπογράμμισε πως ο τραπεζικός κλάδος αποκτά διαφορετική αντιμετώπιση από τους επαγγελματίες επενδυτές. Γιατί εκτός της προτίμησης σε παγκόσμιο επίπεδο στον κλάδο, οι ισολογισμοί των ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ γυρίζουν σελίδα. Έτσι, μπορεί στην πρώτη μισή ώρα να ώθησαν καθοδικά και οι μετοχές αυτές, καθώς εμφάνισαν απώλειες που έδωσαν στον ΔΤΡ μεταβολή -0,52% στην κορύφωση των πιέσεων, αλλά τελικά εμφάνισε κέρδη +1,27%, έχοντας μεγαλύτερη μεταβολή ενδοσυνεδριακά το +1,76%. Χάρη σε αυτή ο ΓΔ κατάφερε μερικά λεπτά μετά τις 15:00 να γράψει ανώτερο στις 895,42 μονάδες, με άνοδο τότε +0,22%. Άρα χθες είχαμε ανταλλαγή ρόλων, καθώς η ΕΕΕ που πιέστηκε προληπτικά πριν την δημοσίευση αποτελεσμάτων, ήταν η μετοχή με τη μεγαλύτερη βαρύτητα που ωθούσε πτωτικά. Την συνόδευσαν στο έργο της οι ΕΛΠΕ ΜΟΗ που τις πίεσαν ξένοι θεσμικοί σε συντονισμό με τις κινήσεις όλων των θεσμικών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, έναντι των μετοχών στον κλάδο της ενέργειας. Αιτία για αυτές ήταν η πτώση στην τιμή του πετρελαίου, που την πυροδότησαν τα δεδομένα για κάμψη της ζήτησής του.

Αναφορικά με τις πυρκαγιές κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από τα χρηματιστήρια. Λοιπόν δεν υπάρχει αγορά που αντιμετωπίζει τις καταστάσεις που προκύπτουν από φυσικά φαινόμενα συναισθηματικά. Σε περιπτώσεις ανάλογες, ειδικά σε χώρες με αναδυόμενες οικονομίες, μια φυσική καταστροφή δεν επηρεάζει την πορεία των τιμών και αν το κάνει, συνήθως τις ωθεί ανοδικά. Με βάση την προσδοκία πως η αντιμετώπισή τους θα δώσει επιπλέον έργο σε εταιρίες που σχετίζονται με την επούλωση των πληγών.

Σήμερα επίσης υπάρχει βελτίωση της τιμής του πετρελαίου και θα πάρουν ανάσες οι μετοχές των εταιριών ενέργειας. Ενώ και στα ασιατικά χρηματιστήρια εμφανίστηκαν κέρδη σε βασικούς δείκτες μικρά αλλά υπαρκτά. Ενώ τα futures για τους δείκτες της Wall Street έχουν οριακές απώλειες μετά τη χθεσινή μικρή πτώση μετά τα ρεκόρ βίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών