Την πλάτη τους στις κινεζικές μετοχές γυρίζει σταδιακά όλο και μεγαλύτερος αριθμός Αμερικανών επενδυτών. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται τα στοιχεία των υποχρεωτικών δηλώσεων που πρέπει να υποβάλουν τακτικά οι μεγάλοι θεσμικοί προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), γνωστοί «παίχτες» όπως ο Τζορτζ Σόρος και η Κάθι Γουντ της ARKK έχουν προχωρήσει στην πώληση του συνόλου των τοποθετήσεων τους σε κινεζικές μετοχές.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά στροφή σχεδόν 180 μοιρών, αν λάβουμε υπόψη πως μέχρι και τις αρχές της χρονιάς, οι Αμερικανοί αλλά και ξένοι θεσμικοί ευρύτερα επένδυαν μαζικά σε κινεζικές μετοχές. Δεν είναι τυχαίο πως ο δείκτης MSCI China index εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο σημείο του εδώ και 27 χρόνια για να ακολουθήσει κατόπιν μια παρατεταμένη περίοδο πτώσης που τον έφερε έως και στο χαμηλότερο επίπεδο του από το 2005. Συγκεκριμένα, οι απώλειες του από τα υψηλά του Φεβρουαρίου υπολογίζονται στο 30%, όταν για την ίδια περίοδο τα κέρδη του S&P 500 φτάνουν το 13%.

Η εξήγηση βρίσκεται στην αλλαγή στάσης της Κίνας, αλλά και των ΗΠΑ, που εισήλθαν σε μια τροχιά σκλήρυνσης της στάσης τους σε θέματα κανονιστικού πλαισίου και επόπτευσης, καθώς οι διμερείς σχέσεις αντί να βελτιωθούν επί του Τζο Μπάιντεν όπως κάποιοι ήλπιζαν, διατηρήθηκαν στο ίδιο παγωμένο σημείο, αν όχι επιδεινώθηκαν περαιτέρω. Τελευταίο, τρανταχτό παράδειγμα η παρέμβαση του ίδιου του προέδρου της SEC, Γκάρι Γκένσλερ, ο οποίος σε δηλώσεις του τη Δευτέρα προειδοποίησε για την απειλή που ελλοχεύει από τις επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες και μάλιστα ζήτησε από το προσωπικό της Επιτροπής να… σηκώσει χειρόφρενο στη διαδικασία έγκρισης νέων δημοσίων εγγραφών από «εταιρείες-κελύφη» που χρησιμοποιούνται από τις κινεζικές επιχειρήσεις για να… βάλουν πόδι στην αμερικανική αγορά.

Παράλληλα στο εσωτερικό της Κίνας, η πρόθεση της κυβέρνησης να επιδείξει μεγαλύτερη αυστηρότητα έναντι κορυφαίων ομίλων, κυρίως του τεχνολογικού κλάδου, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τον στόχο της «κοινής ευημερίας» έχει ήδη ορατές συνέπειες που οι ξένοι θεσμικοί δεν μπορούν να αγνοήσουν.

Μάλιστα, μόλις σήμερα, ο πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ ηγούμενος συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών και Οικονομικών Υποθέσεων έδωσε εντολή για εκτεταμένο κυνήγι των υψηλών εισοδημάτων, ώστε… να ενθαρρυνθούν οι έχοντες και οι μεγάλες επιχειρήσεις να ξεκινήσουν να επιστρέφουν περισσότερα στην κοινωνία, τις μικρότερες επιχειρήσεις και τους φτωχότερους συμπατριώτες τους. Η αιφνιδιαστική εμφάνιση και παρέμβαση του Κινέζου προέδρου εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης έστειλε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα πως ο ακήρυχτος πόλεμος που έχει ξεκινήσει, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τελειώσει σύντομα.

Σημειωτέον πως οι Financial Times σε άρθρο τους, πριν λίγες ημέρες, υπολόγισαν πως το θεσμικό κυνήγι του Πεκίνου προς τους τεχνολογικούς γίγαντες της χώρας, το οποίο κλιμακώθηκε μετά την αμφιλεγόμενη δημόσια εγγραφή της Didi Chuxing, έχει κοστίσει στην προσωπική περιουσία των Κινέζων μεγιστάνων, όπως ο Πόνυ Μα της Tencent, ο Τζακ Μα της Alibaba και ο Κόλιν Xουάνγκ της Pinduoduo, το «τσουχτερό» ποσό των 87 δισ. δολαρίων. Θυμίζουμε πως η Didi προχώρησε σε δημόσια εγγραφή της στο αμερικανικό χρηματιστήριο, τον Ιούνιο, αγνοώντας τις βουλές του Πεκίνου, κάτι στο οποίο οι οργισμένες κινεζικές αρχές απάντησαν σφίγγοντας ασφυκτικά τον εποπτικό κλοιό τους γύρω από τις κινεζικές Big Tech. Έκτοτε η μετοχή της Didi έχει χάσει πάνω από το 30% της αξίας της.

Οι απώλειες αυτές δεν περιορίζονται μόνο στις προσωπικές περιουσίες της νέας γενιάς Κινέζων δισεκατομμυριούχων, αλλά και στην συνολική αξία των εταιρειών τους, άρα και το κύρος τους στην παγκόσμια αγορά. Είναι χαρακτηριστικό πως η Tencent είναι πλέον η μοναδική κινεζική επιχείρηση ανάμεσα στις δέκα ισχυρότερες εισηγμένες εταιρείες και μάλιστα στο νούμερο δέκα, μια θέση από την οποία απειλείται άμεσα να εκτοπιστεί από την Visa Inc.

Αν και για κάποιους επενδυτές η διόρθωση αυτή συνιστά ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί απωθούν τους ξένους θεσμικούς. Κι αυτό παρά το γεγονός πως οι Κινέζοι μεγιστάνες, έχοντας… λάβει το μήνυμα, θα προσπαθήσουν να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους και τουλάχιστον να περιορίσουν τα ανοίγματα τους και τις δημόσιες εγγραφές στην ηπειρωτική Κίνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή