Με συγκρατημένη αισιοδοξία και δέλεαρ τις προσφορές και τις μειώσεις τιμών ακόμη και στα εποχικά προϊόντα, όπως τα σχολικά, τα παιδικά ρούχα και τα είδη για τους νέους φοιτητές (έπιπλα, οικιακός εξοπλισμός, ηλεκτρικά κ.λπ.), ο εμπορικός κόσμος ελπίζει πως η αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά και τον Σεπτέμβριο.
Προϋπόθεση είναι βέβαια να μην βρεθούν και οι έμποροι αντιμέτωποι με τα νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, που θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου στην εστίαση και τη διασκέδαση, όπως αναφέρει ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής (ΠΕΣΑ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ).
Παρ’ ότι οι θερινές εκπτώσεις δεν έφεραν χαμόγελα σε όλους τους καταστηματάρχες (περίπου 4 στις 10 επιχειρήσεις παρουσίασαν πτώση του κύκλου εργασιών τους, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της ΕΣΕΕ, όταν πέρσι ήταν 8 στις 10) όλοι ποντάρουν στη διαφαινόμενη ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.
Τα πρόδρομα στοιχεία δείχνουν σημαντική ώθηση της ζήτησης στις κατηγορίες «μη-βασικών» αγαθών, που είχε ανασταλεί για ενάμιση χρόνο λόγω της πανδημίας.
O τζίρος στο λιανεμπόριο το δεύτερο τρίμηνο φέτος σε σχέση με πέρυσι κατέγραψε άνοδο της τάξης του 23% αυξάνοντας τις πωλήσεις στα 13,5 δισ. ευρώ, από 11 δισ. ευρώ, σε σχέση με την αρχή του έτους. Μεγαλύτερη, μάλιστα, αύξηση της τάξης του 30% εκτιμάται για το τρίτο τρίμηνο του έτους που διανύουμε, σε σύγκριση με πέρυσι.
Οι αυξήσεις, όμως, αυτές θεωρούνται από τους εμπόρους ότι δεν μπορούν ακόμα να καλύψουν τις απώλειες που έχουν δημιουργήσει οι επιπτώσεις της πανδημίας και των lockdown στην αγορά, ούτε βεβαίως επαρκούν για να πληρωθούν οι συσσωρευμένες, νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές της πανδημίας ύψους 3,2 δις ευρώ και οι «παγωμένες» οικονομικές υποχρεώσεις, ύψους 21,8 δις ευρώ, που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμής, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, αναφέρεται από το ΠΕΣΑ.
Η «μάχη» των 150 εκατ. ευρώ
Έτσι κι αλλιώς ο Σεπτέμβριος, λόγω του ανοίγματος των σχολείων και των πανεπιστημιακών σχολών, θεωρείται μήνας μεγάλης βαρύτητας για το λιανεμπόριο, με τον τζίρο των καταστημάτων μόνο από τα σχολικά είδη να φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ. Βέβαια η αξία της αγοράς ξεπερνά κατά πολύ το συγκεκριμένο ποσό εάν συνυπολογιστούν είδη τεχνολογίας, εξοπλισμός γραφείου και άλλα εφόδια για τον μαθητή και τον φοιτητή.
Δεδομένου ότι από την κυβέρνηση υποστηρίζεται σε όλους τους τόνους ότι η τηλεκπαίδευση αποτελεί παρελθόν, ήδη εδώ και 10 ημέρες πολλές εταιρείες προχωρούν σε προσφορές και διαφημιστικές καμπάνιες προσπαθώντας να κερδίσουν το «στοίχημα» του Σεπτεμβρίου.
Μεγάλα βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού αλλά και μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών και σούπερ μάρκετ έχουν ήδη ριχτεί στη μάχη του… πρώτου κουδουνιού.
Παραδοσιακά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται περίπου το 70% του συνολικού ετήσιου τζίρου της συγκεκριμένης αγοράς.
Ο φόβος της επίσκεψης
Ένα από τα ζητήματα που προβληματίζει τον εμπορικό κόσμο είναι ο τρόπος που θα επιλέξουν οι καταναλωτές να ψωνίσουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων οι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις σημείωσαν χαμηλότερη επισκεψιμότητα ακόμη και σε σχέση με πέρυσι, εξέλιξη που μπορεί να συνδέεται τόσο με το φόβο μετάδοσης της πανδημίας όσο και με την ευρύτερη αξιοποίηση των ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγής.
Πάντως, οι επιχειρήσεις έχουν εξοικειωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό με το κόστος προσαρμογής της επιχείρησης εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Ως εκ τούτου, μία στις πέντε εκτιμά το κόστος προσαρμογής ως υψηλό ή πολύ υψηλό όταν πέρυσι οι επιχειρήσεις αυτές ήταν μία στις τρεις.
Πλέον, δύο στις τρεις επιχειρήσεις εκτιμούν ότι η χρήση μάσκας είτε επηρέασε θετικά, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη, είτε δεν επηρέασε καθόλου τη λειτουργία της επιχείρησης στο χώρο του καταστήματος. Η εικόνα αυτή είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, και μάλιστα σε έναν κλάδο όπου η χρήση μάσκας τηρείται σχεδόν καθολικά.
Επίσης μεγάλη αποδοχή των εμβολίων παρατηρείται στον κλάδο αφού τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και το προσωπικό έχει εμβολιαστεί σε συντριπτικό βαθμό.
Latest News
«Ένωση» των Entersoft- Softone υπό ενιαίο οργανισμό
Η ένωση των Entersoft-Softone θα περιλαμβάνει ένα διευρυμένο portfolio λύσεων, περισσότερους από 90.000 πελάτες, πανελλαδικό δίκτυο 700 συνεργατών και θα απασχολεί 1.500 και πλέον εργαζομένους
Δεσμεύεται η περιουσία του Πηλαδάκη - Κατηγορία για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα»
Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αποκόμισε ο επιχειρηματίας Κ. Πηλαδάκης από παράνομες δραστηριότητες
Globalsat: Πρωτοπόρος στον Ψηφιακό και Ενεργειακό Μετασχηματισμό των Επιχειρήσεων
H Globalsat ανέδειξε την ηγετική της θέση στο κορυφαίο αυτό Συνέδριο της Οικονομίας με θέμα «Ένα Νέο Παραγωγικό Μοντέλο – Ελλάδα 2030»
Τι είπαν τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών στη Ν. Υόρκη
Οι προοπτικές του κλάδου που παρουσίασαν σε ξένους επενδυτές στο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link
Για μεγαλύτερη εξοικονόμηση και αξιοπιστία η θέρμανση είναι Fujitsu
Ένα σύγχρονο κλιματιστικό δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα όλο το χρόνο, έτσι είναι η καλύτερη επιλογή για μέγιστη άνεση κάθε εποχή
Νέος πρόεδρος στην Alpha Bank o Δημήτρης Τσιτσιράγκος
Ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στην Alpha Bank από την 1η Ιανουαρίου 2025
«Κάηκαν» οι μπριζόλες του Salt Bae στη Μύκονο – Στο κόκκινο τα εστιατόρια του σεφ
Σε Μύκονο και Λονδίνο ο τζίρος και τα κέρδη των ψητοπωλείων Nusr-Et έχουν πάρει την κάτω βόλτα - Έκλεισε το μπεργκεράδικο στη Νέα Υόρκη
Τι φέρνει η Elpedison σε Helleniq Energy – Το σενάριο για placement και το μέρισμα από ΔΕΠΑ Εμπορίας
Ο Ανδρέας Σιάμισιης CEO της Helleniq Energy στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου απάντησε στην Edison για την αποτίμηση της Elpedison
Από τη Μεγάλη Βρετανία στα ορεινά θέρετρα και τα spa - Το πλάνο του ομίλου Λάμψα
Ήδη ο όμιλος Λάμψα «τρέχει» επενδυτικά προγράμματα για ξενοδοχεία σε ορεινούς προορισμούς - Το πλάνο για τη Μεγάλη Βρετανία
Cash cow η Ελλάδα για τον οίκο Dior - Οι «χρυσές» επιδόσεις σε ένδυση και καλλυντικά
Τζίρος 55 εκατ. ευρώ για luxury ρούχα, παπούτσια και καλλυντικά Dior στην ελληνική αγορά – Το νέο κατάστημα και η συμβολή του τουρισμού