Όλες οι οργανωτικές υποδομές της Εθνικής Τράπεζας είναι έτοιμες ώστε οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους να εκμεταλλευθούν με ταχύτητα και απλοποιημένα βήματα τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από την παρουσίαση του σχεδίου «Εθνική 2.0» προς τις επιχειρήσεις, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Παύλου Μυλωνά, του γενικού διευθυντή επενδυτικής και επιχειρηματικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Καραμούζη και της γενικής διευθύντριας λιανικής Τραπεζικής Χριστίνας Θεοφιλίδη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας και σε ερωτήματα επιχειρηματιών, έδωσε έμφαση μεταξύ άλλων στο θέμα της επιλεξιμότητας και του αριθμού των επιχειρήσεων που πρόκειται να επωφεληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διευκρίνισε ότι μέσω των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν νέες επενδύσεις, και συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς που έχουν ανακοινωθεί, όπως πράσινη ανάπτυξη, ψηφιοποίηση, εξωστρέφεια και όχι για ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, ή ρευστότητας ή επενδύσεις τα σχέδια των οπίων έχουν ήδη υποβληθεί στο παρελθόν.

Έδωσε επίσης έμφαση στην ταχύτητα στις εγκρίσεις δανείων από πλευράς τραπεζών, επισημαίνοντας ότι από την πλευρά του κράτους, ο έλεγχος από τους αξιολογητές θα είναι ταχύτατος και τυποποιημένος και χρονικά δεν θα διαρκεί πάνω από 2-3 εβδομάδες ανάλογα με το ύψος της επένδυσης, αναφέροντας ότι σύντομα δημοσιεύεται η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη δημιουργία του μητρώου αξιολογητών καθώς και η πρόσκληση για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τις τράπεζες (στα τέλη του μήνα).

Ο κ. Σκυλακάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι ενθαρρύνονται οι εξαγορές, συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων, καθώς και οι συνεργασίες μεταξύ τους σε όλους τους κλάδους, σημειώνοντας πως μετά από τη συνεργασία το άθροισμα του τζίρου της νέας εταιρίας που προκύπτει θα πρέπει να είναι αυξημένο κατά 50% (δηλαδή μία εταιρεία με τζίρο 1 εκατ. ευρώ μπορεί να συγχωνευτεί με μία ή περισσότερες εταιρίες που ο τζίρος τους είναι 500 χιλιάδες ευρώ).

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η γρήγορη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όποιος καταθέσει αίτημα και αξιολογηθεί πρώτος θα χρηματοδοτηθεί και πρώτος, είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, επισήμανε την ανάγκη να αλλάξει η φιλοσοφία με τον οποίο εξετάζονται τα δανειακά αιτήματα των τραπεζών. «Πρέπει να αλλάξουμε οπτική στον τρόπο αξιολόγησης μιας επιχείρησης κοιτώντας περισσότερο μπροστά, και τις προοπτικές που διαγράφονται για την οικονομία και τις επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια και λιγότερο στο χθες και το πού βρίσκονταν οι επιχειρήσεις τα προηγούμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.

Όπως ανέφερε ο κ. Καραμούζης το μεγάλο ζητούμενο είναι να υπάρξει διάχυση των πόρων σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, επισημαίνοντας ότι στόχος της Εθνικής Τράπεζας η ελάχιστη χρηματοδότηση της ΕΤΕ στο πλαίσιο του Ταμείου να φθάσει τα έξι δισ. ευρώ.

Έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες στην Εθνική Τράπεζα, οι δομές είναι έτοιμες και έχουν ήδη ξεκινήσει η επικοινωνία με τις επιχειρήσεις-πελάτες της τράπεζας. Υπάρχει πλέον συγκεκριμένα σχέδια χρηματοδοτήσεων μετά από τις πρώτες επικοινωνίες που έχουν γίνει, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Χριστίνα Θεοφιλίδη επεσήμανε ότι με βάση έρευνα που έγινε για λογαριασμό της τράπεζας υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης, ειδικά στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναφέρθηκε στο καθοριστικό ζήτημα του χρόνου απάντησης της τράπεζας στα αιτήματα των επιχειρηματιών αναφέροντας ότι στην Εθνική έχουν αναπτυχθεί υποδομές ώστε για μικρού ύψους αιτήματα η τράπεζα να απαντά μέσα σε 48 ώρες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΣΕΕ: Πόσο πιο ακριβά πληρώνουν τα δάνεια οι ελληνικές επιχειρήσεις [γραφήματα]
Επιχειρήσεις |

Ασφυξία στις επιχειρήσεις από τις υψηλές προμήθειες - Η ανάλυση ΕΣΕΕ [γραφήματα]

H κατανομή της χρηματοδότησης σε μια οικονομία είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς μπορεί, σε αρκετές περιπτώσεις, να αλλάξει δραματικά τον ανταγωνισμό, επισημαίνεται σε ανάλυση της ΕΣΕΕ