Συνεχίζεται το θρίλερ των γερμανικών εκλογών και με το πρώτο exit poll που δείχνει ισοπαλία για SPD και CDU.

Τα exit poll που δημοσιεύτηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο των 60.000 εκλογικών κέντρων στις 19.00 ελληνική ώρα επιβεβαιώνουν τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Σύμφωνα με αυτά τα exit poll οι Σοσιαλδημοκράτες και τα Χριστιανικά Κόμματα συγκεντρώνουν 25% των ψήφων. Αυτό σημαίνει ότι τα χριστιανικά κόμματα καταγράφουν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους.

Την τρίτη θέση φαίνεται να κατακτούν οι Πράσινοι με 15%. Ακολουθεί νέα ισοψηφία ανάμεσα στους Φιλελεύθερους (FDP) και το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που συγκεντρώνουν από 11% των ψήφων. Το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) καταγράφει απώλειες και, σύμφωνα πάντα με τα πρώτα axit poll, περιορίζεται στο 5%, δηλαδή ακριβώς στο όριο που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για την είσοδο στη Βουλή.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών το 2017 τα κέρδη και οι απώλειες των κομμάτων διαμορφώνονται, κατά προσέγγιση και με κάθε επιφύλαξη, ως εξής (σε παρένθεση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2017)

+5,5%/ +4,5% SPD (20,5%)
-7,9%// -8,9% CDU/CSU (32,9%)
+4,1/ +6,1% Grüne (8,9%)
+0,3%/ 3,3% FDP (10,7)
-1,6%/ 1,6%% AfD (12,6%)
-4,2%/ 4,2% Die Linke (9,2%)

Οι ειδικοί προβλέπουν μία μακρά εκλογική βραδιά. Τα αποτελέσματα των exit poll βασίζονται στη δημοσκόπηση που διεξάγουν τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων έξω από επιλεγμένα εκλογικά κέντρα, μετά την έξοδο των ψηφοφόρων. Η διαφορά με τις δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές είναι ότι ο ψηφοφόρος δεν απαντά για τις προθέσεις του, αλλά για τοποιο κόμμα πραγματικά έχει ψηφίσει. Σε λίγη ώρα θα δημοσιευτούν τα πρώτα προγνωστικά. Σε αυτά θα συμπεριλαμβάνεται και η επιστολική ψήφος. Το ποσοστό της επιστολικής ψήφους υπολογίζεται σε τουλάχιστον 40%.

Η πρώτη προσέγγιση εδρών

Σενάρια κυβερνητικού συνασπισμού

Με αυτά τα ποσοστά που δίνουν τα πρώτα exit polls  οι δυνατότητες συνασπισμού παραμένουν ασαφείς. 

Ένα σενάριο προβλέπει τη συνέχεια του «μεγάλου συνασπισμού» του συντηρητικού μπλοκ CDU/CSU και του SPD που κυβερνά τη Γερμανία από το 2013.  Άλλο ενδεχόμενο κυβερνητικού σχηματισμού είναι ο τριμερής συνασπισμός μεταξύ του CDU/CSU, των Πρασίνων και του FDP. Εναλλακτικά, το SPD θα μπορούσε επίσης να επιδιώξει να συνεργαστεί με τους Πράσινους και το FDP.

Η εκλογή της νέας καγκελαρίου της Γερμανίας από τη Bundestag δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι να σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός. Αυτό μπορεί να πάρει μήνες. Εν τω μεταξύ, η Άνγκελα Μέρκελ θα παραμείνει στη θέση της ως υπηρεσιακός ρόλος.

Οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης το 2017 ήταν οι μεγαλύτερες σε διάρκεια στη γερμανική ιστορία, αφήνοντας τη χώρα χωρίς κυβέρνηση για σχεδόν έξι μήνες. Αυτό συνέβη επειδή το FDP αποχώρησε από τις συνομιλίες μεταξύ του CDU και του κόμματος των Πρασίνων μετά από ένα μήνα διαπραγματεύσεων. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το CDU και το SPD, κυβερνούν μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελάριο.

Το ποσοστό που συγκεντρώνει το CDU είναι το χαμηλότερο ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Χριστιανοδημοκράτες μεταπολεμικά, ενώ για τους Σοσιαλδημοκράτες είναι το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό.

Ήδη και οι δύο μεγάλοι σχηματισμοί έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν ότι θα είναι οι νικητές. Ο γενικός γραμματέας του CDU ανακοίνωσε ότι η συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων είναι εφικτή, ενώ ο γενικός γραμματέας του SPD ανακοίνωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται και ο Σολτς θα είναι καγκελάριος.

Δεύτερο exit poll δείχνει προβάδισμα στατιστικού λάθους στο CDU

Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ZDF ένα δεύτερο exit poll δείχνει οριακό προβάδισμα στους Σοσιαλδημοκράτες με 26%.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης