Με τις κάλπες να έχουν ανοίξει  στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, οι επενδυτές έχουν πολλές ελπίδες και λόγους για να βρίσκονται σε εγρήγορση. Σύμφωνα με αναλυτές οι κλάδοι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των εταιρειών κοινής ωφέλειας, της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, αναμένεται να αποφέρουν χρηματιστηριακά κέρδη, καθώς βρίσκονται στο προεκλογικό πρόγραμμα των γερμανικών πολιτικών κομμάτων. Στον αντίποδα ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών συγκαταλέγεται στους χαμένους της επόμενης μέρας, ενώ ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας θα δεχθεί πλήγμα, εφόσον οι εκλογές αναδείξουν ένα πολιτικό συνασπισμό με αριστερό πρόσημο.

Το περιβάλλον και η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών ή μηδενικών ρύπων εκτιμάται ότι θα είναι στην κορυφή της ατζέντας για την επόμενη γερμανική κυβέρνηση. «Οι γερμανικές εκλογές θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτη για τις εταιρείες ενεργειακής μετάβασης» δήλωσε στο Βloomberg ο Ρόναλντ Καλόγιαν, επικεφαλής στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές μετοχές στη Societe Generale SA. «Πιθανότατα θα καταλήξουμε σε μια κυβέρνηση με ισχυρή εντολή για το περιβάλλον».

Πέρα από το περιβάλλον όλα τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν ότι η Γερμανία χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις. Τα πολιτικά προγράμματα του κόμματος της κεντροαριστεράς SPD, της κεντροδεξιάς CDU/CSU, των Πρασίνων και του Αριστερού κόμματος αναφέρουν τους σιδηρόδρομους, τις δημόσιες συγκοινωνίες, τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και την υποδομή Διαδικτύου, ως τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις.

Αν η επόμενη γερμανική κυβέρνηση έχει αριστερό πρόσημο μπορεί να είναι λιγότερο αφοσιωμένη στη δρακόντεια δημοσιονομική ευρωπειθαρχία, το οποίο θα μπορούσε να μεταφραστεί σε κέρδη για τα χρηματιστήρια στη νότια Ευρώπη.

Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν πλήγμα για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, σύμφωνα με την Barclays, εάν υπάρξει δηλαδή σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, πολύ σκληρότερες πολιτικές για το κλίμα και ευρεία αύξηση των φόρων.

Είτε το αντικαπιταλιστικό κόμμα της Αριστεράς προσχωρήσει στον επόμενο συνασπισμό είτε όχι, ο τομέας της αεροπορίας είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αντίθετους ανέμους μετά τις εκλογές, σημειώνει το Bloomberg.

Η Barclays βλέπει περισσότερο θετικά τα γερμανικά ακίνητα και εταιρείες όπως η Vonovia SE. «Ενώ τόσο το SPD όσο και οι Πράσινοι επιθυμούν να περιορίσουν τις αυξήσεις ενοικίου για τους τρέχοντες ενοικιαστές, συνδέοντας τις αυξήσεις του ενοικίου με τον πληθωρισμό και περιορίζοντας τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού των ιδιοκτητών, κανένα από τα κόμματα δεν κάνει εκστρατεία για πάγωμα των ενοικίων σε εθνικό επίπεδο», έγραψε ο αναλυτής Σάντερ Μπαντς

Ποιες μετοχές κερδίζουν την επόμενη των γερμανικών εκλογών

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Εταιρείες Κοινής Ωφέλειας

«Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν δηλώσει ότι θέλουν να ενσιχύσουν τις γερμανικές φιλοδοξίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με φιλόδοξο στόχο τη μείωση του CO2 κατά 65% για το 2030», ενημερώνουν τους πελάτες τους οι επικεφαλής στρατηγικής  της Barclays Plc, συμπεριλαμβανομένου του Πήτερ Κράμπτον. Αυτό σημαίνει ότι θα ενισχυθούν οι μετοχές των εταιρειών  E.ON SE, RWE AG και Encavis AG, όλες τις οποίες η Barclays προτείνει να μετέχουν με μεγάλο ποσοστό σ ένα μετοχικό χαρτοφυλάκιο.

Οι υπεύθυνοι στρατηγικής  της Societe Generale συμφωνούν, προτείνοντας ένα καλάθι μετοχών στο οποίο έχουν ξεχωρίσει τις μετοχές Vestas Wind Systems A/S, Siemens Gamesa Renewable Energy SA και Nordex SE.

Τεχνολογία, Τηλεπικοινωνίες

Σύμφωνα με τον Φέλιξ Χούφνερ, ο οποίος είναι επικεφαλής Γερμανός οικονομολόγος της UBS Group AG, οι εταιρείες κεφαλαιουχικών αγαθών  και τεχνολογίας hardware όπως είναι η Infineon Technologies AG θα μπορούσαν να επωφεληθούν.

Ενώ το SPD, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, και το κόμμα των Πρασίνων έχουν εκτιμήσει ένα ποσό περίπου 50 δισ. ευρώ για την πρόσθετη χρηματοδότηση που απαιτείται ετησίως από το δημόσιο ταμείο, το μπλοκ CDU/CSU και το επαγγελματικό FDP έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στη μείωση της γραφειοκρατίας και την παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις.

Από την πλευρά του, το FDP υποστηρίζει την παροχή «κουπόνιων gigabit», τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν ανοδικά τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών όπως η Deutsche Telekom AG και η Vodafone Group Plc, σύμφωνα με την Barclays, ενώ η Societe Generale βλέπει μικρότερες γερμανικές εταιρείες που μετέχουν στους δείκτες SDAX και MSCI Germany της μικρής κεφαλαιοποίησης να κερδίζουν από τα επενδυτικά σχέδια των πολιτικών κομμάτων.

Ευρωπαϊκή Περιφέρεια

Ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα, τόσο στη Γερμανία όσο και στην ΕΕ, είναι μια πιθανή σχέση μεταξύ του SPD, των Πρασίνων και του κόμματος της Αριστεράς. Εκτός από υψηλότερες δαπάνες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένους φόρους, περισσότερους κανονισμούς και δυνητικά υψηλότερο πληθωρισμό, δήλωσε ο Εμμανουήλ Κάου, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών στη Barclays.

Ο ουσιαστικός κίνδυνος είναι σε μεγάλο βαθμό ένας αριστερός συνασπισμός, ο οποίος είναι πιθανό να θεωρηθεί ως αλλαγή από την πλευρά της αγοράς », είπε. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούν οι επενδυτές γιατί προφανώς μπορεί να έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις όσον αφορά τις αγορές επιτοκίων, τις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ιδιαίτερα στην περιφέρεια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές