Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, αλλά και η κυοφορούμενη ενεργειακή κρίση ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυριάρχησαν στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έκλεισαν με ήπια θετικά πρόσημα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,2%, με τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να ενισχύονται κατά 2,1%, ενώ οι τιμείς του οικιακού εξοπλισμού υποχώρησαν κατά 1%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,17% στις 7.063 μονάδες, ο DAX κέρδισε 0,27% στις 15.573 μονάδες και ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 6.650 μονάδες.

Μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, το οποίο πλέον ξεκαθαρίζει το τοπίο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τα βλέμματα της αγοράς έχουν στραφεί στις τιμές της ενέργειας τους τελευταίους μήνες. Όλες οι ενδείξεις συντείνουν στο ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν και τους επόμενους, ιδιαίτερα απαιτητικούς ενεργειακά λόγω έλευσης του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της ΒΡ σημείωσε κέρδη 2%, ενώ οι επιχειρηματικές εξελίξεις στη Rolls-Royce οδήγησαν τη μετοχή στο +11%.

Πάντως, ως το γεγονός της ημέρας είναι ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Γερμανία, μπροστά από τη συντηρητική παράταξη της απερχόμενης καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). Και μπορεί οι διαπραγματεύσεις για τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό πιθανόν να διαρκέσουν εβδομάδες ή και μήνες, οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η κακή εμφάνιση για το γερμανικό ακροαριστερό κόμμα Die Linke, σήμαινε ότι αποκλείεται πλέον ένας πλήρως αριστερός συνασπισμού στη Bundestag.

Σύμφωνα με την Berenberg, ένας συνασπισμός μεταξύ του SPD, του Die Linke και των Πρασίνων θα μπορούσε να “επηρεάσει την πολιτική, μέσω αυξήσεων φόρων, ανατροπών μεταρρυθμίσεων και υπερβολικών κανονισμών”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές