Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη για την παραγωγικότητα στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ προκάλεσαν σοκ. Ο εν λόγω δείκτης μειώθηκε δραματικά το τρίτο τρίμηνο του έτους, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Και μπορεί αυτό να ακούγεται ανησυχητικό, ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μπορεί τελικά και να μην είναι κακό σημάδι για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου καταγράφηκε η απότομη έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα. Επίσης, το διάστημα αυτό διεφάνησαν σε μεγάλο βαθμό οι επιπτώσεις από το χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα, το οποίο σε συνδυασμό με την έλλειψη πρώτων υλών εμπόδισε την παραγωγή σε διάφορους τομείς.

Οι δύο αυτοί παράγοντες μπορούν να εξηγούν την απότομη πτώση της παραγωγικότητας, η οποία μειώθηκε με εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 5% μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι η πιο απότομη πτώση από το δεύτερο τρίμηνο του 1981, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας την Πέμπτη, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν εν μέσω ύφεσης 16 μηνών.

Το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,7%, ενώ οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 7%.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Εκτίναξη στο κόστος εργασίας – Βουτιά στην παραγωγικότητα

Η ανώτερη οικονομολόγος της Wells Fargo, Sarah House, με δηλώσεις της στο CNN Business είναι καθησυχαστική. Υπογραμμίζει ότι η εξέταση μόνο αυτών των κακών στοιχείων δεν μας λέει πολλά για την τάση στην αγορά εργασίας, . Ένα μόνο σημείο δεδομένων — όπως η πτώση της παραγωγικότητας — σπάνια δίνει μια πλήρη εικόνα, πρόσθεσε.

Και αυτό το καλοκαίρι που πέρασε ήταν μια ασυνήθιστη περίοδος ανάκαμψης. Η πανδημία χειροτέρευε. Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας εξελίσσονταν σε πλήρη κρίση. Και οι ευεργετικές συνέπειες από το πακέτο τόνωσης έχουν αρχίσει να εξασθενούν.

«Είχαμε αυτήν την αναντιστοιχία όσον αφορά το τι συνέβαινε μεταξύ της Delta και και όλη τη δημοσιονομική υποστήριξη που είχαμε», είπε η House.
Επομένως, δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε μια παραγωγικότητα να επιβραδύνεται μετά από μια περίοδο έντονης ανόδου, όπως έχουμε δει σε προηγούμενες φάσεις της ανάκαμψης.

«Η παραγωγή δεν αυξάνεται τόσο γρήγορα όσο μπαίνεις στο πιο ώριμο κομμάτι της ανάκαμψης και καθώς η εργασία ανακάμπτει ταχύτερα», δήλωσε . Καθώς η αγορά εργασίας επιστρέφει στο φυσιολογικό, για παράδειγμα, αυξάνεται και ο αριθμός των ωρών εργασίας.

«Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας εμπόδιζαν ακόμη περισσότερο την παραγωγή», πρόσθεσε.

Οι επιχειρήσεις παλεύουν επίσης με την πανδημική έλλειψη εργαζομένων , πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσουν για να προσελκύσουν υπαλλήλους. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος εκτινάχθηκε το τρίτο τρίμηνο, αυξάνοντας με ετήσιο ρυθμό 8,3%, πολύ περισσότερο από ό,τι τα προηγούμενα τρίμηνα.

Αλλά η πτώση της παραγωγικότητας σημαίνει επίσης ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν εργάτες και πιο ακριβό να προσληφθούν, χωρίς να μετακυλίεται το πρόσθετο κόστος στους καταναλωτές, οι οποίοι ήδη πληρώνουν περισσότερα εν μέσω αυξανόμενων εξόδων πρώτων υλών και αποστολής.

«Πιστεύουμε ότι η αύξηση των μισθών θα παραμείνει αυξημένη, αλλά αναμένουμε κάποια συγκράτηση το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους», δήλωσε η House.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή