Οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας παρεμποδίζουν σοβαρά την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Είναι μια περίεργη κατάσταση από πολλές απόψεις. Οι τύποι προϊόντων και υπηρεσιών που επηρεάζονται από καθυστερήσεις και ελλείψεις – συμπεριλαμβανομένου ενός ευρέος φάσματος ενδιάμεσων αγαθών, από εμπορεύματα έως ημιαγωγούς και τα τελικά προϊόντα που εξαρτώνται από αυτά – μοιάζουν με αυτό που θα έβλεπε κανείς σε μια οικονομία εν καιρώ πολέμου.
Και οι διαταραχές μάς ξάφνιασαν σε μεγάλο βαθμό. Στην πραγματικότητα, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η ανάπτυξη προβλεπόταν σε συντριπτική πλειοψηφία ότι θα επιταχυνθεί και οι ειδικοί δεν έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η προσφορά θα αποτύχει να συμβαδίσει.
Ναι, μακροοικονομολόγοι με επιρροή προειδοποίησαν ότι ο συνδυασμός εξαιρετικά διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής, αυξημένων αποταμιευτικών υπολοίπων των νοικοκυριών, περιορισμένης ζήτησης και τεράστιων δημοσιονομικών δαπανών αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο πληθωρισμού. Αλλά η πιθανή διάρκεια της ανισορροπίας παρέμενε άγνωστη και πολλοί υποστήριξαν ότι ο πληθωρισμός – και, κατ’ επέκταση, οι διαταραχές της προσφοράς – θα ήταν «παροδικός».
Οι συμμετέχοντες στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού προβλέπουν όλο και περισσότερο ότι οι ελλείψεις, οι καθυστερήσεις και οι ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα επιμείνουν μέχρι το 2022, και ίσως και περισσότερο.
Τα παγκόσμια δίκτυα εφοδιασμού είναι πολύπλοκα. Ωστόσο, ενώ μπορεί να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε ευρείες τάσεις – όπως η αύξηση της ζήτησης – δεν υπάρχει μοντέλο ή σύνολο μοντέλων που να μας επιτρέπουν να προβλέψουμε με ακρίβεια πώς αυτές οι τάσεις μπορεί να επηρεάσουν συγκεκριμένα στοιχεία στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Οταν οι προβλέψεις δεν είναι αρκετά συγκεκριμένες ώστε να είναι εφαρμόσιμες, το σύστημα δεν μπορεί να προσαρμοστεί εγκαίρως ή αποτελεσματικά. Το σύστημα είναι ουσιαστικά μυωπικό: ανακαλύπτει τα μπλοκαρίσματα όταν συμβαίνουν. Και επειδή υπάρχει σχετικά μικρή χαλαρότητα ενσωματωμένη σε αυτό, μεγάλες αποκλίσεις από τα κανονικά πρότυπα προκαλούν καθυστερημένες απαντήσεις, ελλείψεις, καθυστερήσεις και συμφόρηση, όπως αυτές που βλέπουμε σήμερα.
Το συμπέρασμα είναι σαφές: Χρειαζόμαστε καλύτερα μοντέλα για να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών αντιδράσεών τους σε κραδασμούς. Αυτές οι προβλέψεις πρέπει να είναι διαθέσιμες στο κοινό, ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να μπορούν να τις δουν και να προσαρμοστούν.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι πιθανότατα το κλειδί της επιτυχίας. Πράγματι, αυτή είναι μια φυσική εφαρμογή της τεχνολογίας. Ωστόσο, θα χρειαζόταν επίσης διεθνής συνεργασία, με χώρες οι οποίες μοιράζονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο που παράγονται από δίκτυα εφοδιαστικής αλυσίδας.
Το κόστος ενός τυφώνα ή τσουνάμι μειώνεται σημαντικά όταν οι ακριβείς προβλέψεις επιτρέπουν στους ανθρώπους να προγραμματίσουν το μέλλον. Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας δεν διαφέρουν.
* Ο Μάικλ Σπενς είναι κάτοχος Νομπέλ Οικονομικών, επίτιμος καθηγητής Οικονομικών και πρώην πρύτανης στο Graduate School of Business του Stanford University
Latest News
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό
Η Συμβολή του Daniel Kahneman στη Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική
Ο Daniel Kahneman, μαζί με τον Amos Tversky, θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής
Σε ιστορικά υψηλά η κεφαλαιοποίηση της κρύπτο-αγοράς - Ποιοι είναι οι νικητές
Η προεκλογική ρητορική του Τραμπ για την αποκατάσταση των κρυπτονομισμάτων στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα έδωσε το έναυσμα για μαζικές τοποθετήσεις