Νέο ρεκόρ κατέγραψαν οι παραιτήσεις εργαζομένων στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, ενώ οι ανοιχτές θέσεις εργασίας παρέμειναν πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, σημάδι πως οι επιχειρήσεις πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς για να προσελκύσουν τους εργαζόμενους.

Οι αποχωρήσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 164.000 τον Σεπτέμβριο, ανεβάζοντας το σύνολο στο υψηλό ρεκόρ των 4,4 εκατομμυρίων. Το ποσοστό αποχωρήσεων θεωρείται ιστορικά ένας δείκτης  εμπιστοσύνης στην αγορά εργασίας, καθώς οι εργαζόμενοι φεύγουν όταν αισθαίνονται μεγαλύτερη ασφάλεια στο να βρουν μια νέα δουλειά.

Η μηνιαία έκθεση του υπουργείου Εργασίας που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, αντανακλά μια άνιση οικονομία με ισχυρή ζήτηση αντίθετη με τις ελλείψεις εργασίας και αγαθών, οδηγώντας τον συνολικό πληθωρισμό στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τελευταίων 31 ετών.

 Την βιομηχανία των τεχνών και την ψυχαγωγίας εγκατέλειψαν 56.000 εργαζόμενοι, ενώ 47.000 αποχώρησαν από την κατηγορία λοιπές υπηρεσίες. Στον τομέα της κρατικής και της τοπικής εκπαίδευσης καταγράφηκαν 30.000 αποχωρήσεις.

«Η συνεχιζόμενη αύξηση των αποχωρήσεων δείχνει αύξηση μισθών μεταξύ 4,5%-5,0%, ποσοστό υψηλότερο από μια αύξηση που θα ήταν συνεπής με την σταθερή υποχώρηση του πληθωρισμού  προς τον στόχο του 2% της Fed», δήλωσε ο Μάικλ Πήρς, ανώτερος οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Capital Economics in New. York, μετά την έκθεση.

Οι θέσεις εργασίας

Οι κενές θέσεις εργασίας, ένα μέτρο της ζήτησης εργασίας, μειώθηκαν κατά 191.000 σε 10,4 εκατομμύρια την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου. Οι προσλήψεις παρέμειναν επίσης σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες στα 6,5 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ότι οι μισθοδοσίες εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αυξήθηκαν κατά 531.000 τον Οκτώβριο, αφού σημείωσαν κέρδη 312.000 τον Σεπτέμβριο. Η αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν κατά μέσο όρο 582.000 ανά μήνα φέτος.

Γιατί οι αμερικανοί δεν επιστρέφουν στην αγορά εργασίας

Οι υψηλές αποταμιεύσεις, έχουν ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών καθώς τροφοδοτήθηκαν από την κρατική βοήθεια, μαζί με την ισχυρή χρηματιστηριακή αγορά και τα υπερκέρδη στην αγορά κατοικιών αποτελούν έναν βραχυπρόθεσμο ρυθμιστή, που προσφέρει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να σταθμίσουν την στιγμή που θα επανέλθουν στην αγορά εργασίας. Επιπλέον δεν θα πρέπει να παραβλέψει κανείς ότι οι πρόωρες συναξιοδοτήσεις είναι περισσότερες από το κανονικό.

Εκφράζονται εκτιμήσεις ότι με τη μείωση των κρουσμάτων και το πλήρες άνοιγμα των σχολείων, περισσότεροι εργαζόμενοι θα ενταχθούν ξανά στην αγορά εργασίας, μόλις εξαντληθεί το πλεόνασμα των αποταμιεύσεων τους.

Ο πληθωρισμός των μισθών δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης, ακόμη και όταν το καθημερινό ποσοστό κρουσμάτων υποχωρεί, με τους εργοδότες σχεδόν σε κάθε κλάδο να ανταγωνίζονται για να δελεάσουν τους εργαζομένους αλλά και τα τρία εκατομμύρια λιγότερα άτομα στο εργατικό δυναμικό σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή