Στην πλήρη αξιοποίηση των ευκαιριών που φέρνει η ενεργειακή μετάβαση τόσο εντός όσο κι εκτός των συνόρων προχωρά η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, εκμεταλλευόμενη την πρωτοπορία της στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η χθεσινή ανακοίνωση της εισηγμένης και μέλους του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την προώθηση αιολικών πάρκων στην Πολωνία, που οδηγούν σε διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος της από τα 102 στα 192 MW, «φανερώνει πως η εταιρία όχι μόνο δεν μένει στάσιμη σε αγορές όπου είχε ανοιχτεί από χρόνια αλλά συνεχίζει κι επεκτείνεται», σχολιάζουν χαρακτηριστικά στον Ο.Τ. έγκυροι αναλυτές.

Στόχος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι το χτίσιμο μίας ηγετικής θέσης στις ΑΠΕ με ένα χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος 3 GW. Αιολικά και φωτοβολταϊκά που χτίζει σταδιακά και θα ολοκληρώσει στην προσεχή πενταετία.

Το ράλι

Διαθέτει ήδη σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή έργα περισσότερα από 1,3 GW σε Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ακόμη πως η εισηγμένη ενισχύει τις θέσεις της και σε άλλες μορφές και τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπου η δραστηριότητά της ήταν περιορισμένη. Και φέρνουν ως παράδειγμα τα σχέδια για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,7 GW, τα συστήματα αποθήκευσης 2 GW αλλά και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα σε συνεργασία με την κοινοπραξία OCEAN WINDS.

Κατά τους ίδιους αναλυτές, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έκανε ένα μίνι ράλι το τελευταίο σχεδόν δίμηνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την μετοχή της να ανεβαίνει κατά περίπου 27% και συγκεκριμένα από τα επίπεδα των 11 ευρώ στα 14 ευρώ. Η άνοδος πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο κατά την οποία η ΔΕΗ ανακοίνωσε και πραγματοποίησε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με σκοπό κι εκείνη να μετασχηματιστεί ριζικά σε μία εταιρία ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.

Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς η ενεργειακή μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα κρύβει υπεραξίες για τους μετόχους, οι οποίες με κάθε ευκαιρία στην περίοδο τουλάχιστον της επόμενης 10ετίας και 20ετίας θα φανερώνονται.

Η οικονομία

Πέρα, όμως, από τις υπεραξίες των μετόχων, έγκυροι αναλυτές τονίζουν με αφορμή και την ενεργειακή κρίση την ανάδειξη της στρατηγικής σημασίας που έχουν τα έργα των ΑΠΕ για την ελληνική οικονομία και συνολικά τις εθνικές οικονομίες.

Η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τα γεωπολιτικά συμφέροντα μετατρέπουν σε ενεργειακά υποτελείς, καταναλωτές και ολόκληρες χώρες, όπως άλλωστε επισήμανε πρόσφατα και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης. Ο ισχυρός μέτοχος του ομίλου με κάθε ευκαιρία τονίζει την ανταγωνιστικότητα που προσφέρουν στην εθνική οικονομία οι ΑΠΕ, καθώς πρόκειται για τη φθηνότερη ενέργεια. «Οι σωστές πολιτικές επιδότησης των ΑΠΕ τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν σε ένα κόστος αιολικής και φωτοβολταϊκής μεγαβατώρας στη χώρα μας για τις νέες εγκαταστάσεις κάτω από 55 ευρώ/MWh, κόστος που συνεχίζει να μειώνεται. Αντίθετα, οι τεράστιες επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, λιγνίτης, πετρέλαιο, φυσικό αέριο)συνεχίζουν επί δεκαετίες να αυξάνουν, έχοντας φτάσει σήμερα σε απίστευτα νούμερα: στη νέα μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που κυκλοφόρησε μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι επιδοτήσεις αυτές, μόνο για το 2020, ανέρχονται σε 5,9 τρις δολάρια ή σε 6,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ», είχε εξηγήσει ο κ. Περιστέρης στη διάρκεια συνεδρίου για τις ΑΠΕ και την Αποθήκευση Ενέργειας.

Άλλωστε χάρη στις ΑΠΕ, όπως επίσης πριν από λίγες μέρες ανέδειξε και η ΕΛΕΤΑΕΝ οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις μετριάζονται. Μόνο τα νέα αιολικά πάρκα δίνουν τιμές χονδρεμπορικής ενέργειας χαμηλότερες 3 έως 4 φορές σε σχέση με το φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης