Τα χθεσινά καλά νέα από το μέτωπο της ανάπτυξης δεν ήταν δεδομένα. Τελευταία φορά που ακούσαμε για ύφεση πάνω από 9% ήταν το 2010 και μας πήρε σχεδόν μία δεκαετία να την ξεπεράσουμε. Τώρα έχουμε ήδη καλύψει τη ζημιά των 12 μηνών του 2020 που είχε φτάσει το 9,1%. Μάλιστα, το ελληνικό ΑΕΠ βρίσκεται ήδη σε επίπεδα άνω των επιπέδων προ κρίσεως κατά περίπου +1,2%. Δεν επετεύχθη παντού η ίδια επίδοση.
Στην ευρωζώνη ακόμα σε μέσα επίπεδα παρατηρείται μια υστέρηση κατά -0,5% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Οπως πολύ σωστά παρατηρεί ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικής ανάλυσης της Eurobank Τάσος Αναστασάτος, η κυκλική ανάκαμψη στην Ελλάδα έχει εν πολλοίς ολοκληρωθεί. Για να κλείσει ωστόσο ο αρνητικός κύκλος τόσο γρήγορα αποδείχθηκε ότι αφενός η ελληνική οικονομία έχει αποκτήσει τις δομές για να αντιδράσει και αφετέρου ότι υπήρξαν τα κατάλληλα αντανακλαστικά.
Μη γελιόμαστε, σε περιόδους κρίσεων αναδεικνύονται τα προβλήματα, καθυστερώντας την ανάκαμψη. Στην παρούσα κρίση, βοήθησε πολύ και η Ευρώπη και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Χαλάρωσαν τους κανονισμούς τους. Ωστόσο στο παρελθόν όσο και να τους χαλάρωναν η Ελλάδα δεν έβρισκε χώρο να αναπτυχθεί. Το γεγονός ότι υπήρξε δυναμική ελληνική επαναφορά, δείχνει ότι πολλά έχουν αλλάξει. Αποδεικνύει ότι πολλά από τα προβλήματα του παρελθόντος δεν υπάρχουν πλέον. Οτι η οικονομία έχει χτίσει αντοχές. Με πόνο, με μέτρα, με ξεβόλεμα, αλλά κάτι καλύτερο έχει φτιαχτεί.
Τι κρατάμε από τις χθεσινές ανακοινώσεις; Οτι αυξήθηκαν οι εξαγωγές. Οι πολλοί θα κοιτάξουν το +48,6% που οφείλεται κυρίως στον τουρισμό, στις εξαγωγές δηλαδή υπηρεσιών. Προφανώς καλό νέο, αλλά το πιο ενδιαφέρον ωστόσο είναι τα +5 δισ. που προστέθηκαν στις εξαγωγές αγαθών.
Κρατάμε φυσικά το +18,1% στις επενδύσεις παγίων, που πολλοί θα αποδώσουν σε αναβληθείσες λόγω Covid επενδυτικές προσπάθειες και δίκιο θα έχουν. Ωστόσο το +75% στις επενδύσεις νέων κατοικιών, μπορεί να προήλθε από χαμηλή βάση, αλλά προέρχεται ξεκάθαρα από κυβερνητικό σχεδιασμό. Μέτρα όπως το πάγωμα του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές και άλλες φοροαπαλλαγές, βοήθησαν σε αυτή την κατεύθυνση. Το ακόμα πιο σημαντικό είναι το στοιχείο ότι μέσα στην πανδημία οι επιχειρήσεις βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν αυτό που δεν έκαναν στη δεκαετή κρίση. Να αγοράσουν ένα μηχάνημα, να αντικαταστήσουν ένα εξάρτημα ή τον εξοπλισμό τους ολόκληρο. Αυτού του είδους οι επενδύσεις ξεπέρασαν το +20%.
Νομίζω ότι μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις, πρέπει να «σκίσουμε» όλες τις προβλέψεις. Δεν υπάρχει πλέον το 3% ή το 5% που προβλέπονταν αρχικά για την ανάκαμψη φέτος. Ούτε το 6,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Ακόμα και το 8% δείχνει μικρό. Πλέον είναι πιθανό να δούμε ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 9% για το 2021.
Τι σημαίνει αυτό για το 2022; Οτι από τώρα πρέπει να περιμένουμε ρυθμούς ανάπτυξης που δεν έχει δει ποτέ η χώρα για δύο συνεχείς χρονιές. Μόνο οι 2 μονάδες που θα μεταφερθούν ως επίδραση από το 2021. Οι 3 σχεδόν βέβαιες μονάδες από την άνοδο του τουρισμού και οι επίσης 2 μονάδες από την επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης, δείχνουν ότι μπορούμε να «σκίσουμε» από τώρα τις ήπιες προβλέψεις του προϋπολογισμού που ψηφίζεται σε λίγες μέρες στη Βουλή. Το εντυπωσιακό είναι ότι όλα αυτά μπορούμε να τα πετύχουμε απλά εάν γίνουν πράξη όσα έχουν δρομολογηθεί και κυρίως αν κάνουμε το ίδιο καλά όσα κάναμε το 2021…
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης