Όλα τα προγνωστικά κατέρριψε η Wall Street, πηγαίνοντας κόντρα στο δυσοίωνο ρεύμα που δημιούργησε η είδηση της εκτόξευσης του πληθωρισμού στο 6,8%, στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και σαράντα χρόνια. Μάλιστα, ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε την καλύτερη εβδομάδα του από τον περασμένο Φεβρουάριο, σημειώνοντας ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ!
Πραγματικά, οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου όχι μόνο διατήρησαν τα αρχικά τους κέρδη, αλλά κατάφεραν και να τα διευρύνουν, κλείνοντας την εβδομάδα με πολύ θετικό απολογισμό.
Υψηλές επιδόσεις
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 0,60% στις 35.970,99 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,95% στις 4.712,02 μονάδες, με αποτέλεσμα να καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό. Όσον αφορά τον τεχνολογικό Nasdaq, έκλεισε στις 15.630,6 μονάδες αυξημένος κατά 0,73%.
Για τον S&P 500 και τον Nasdaq ήταν η καλύτερη εβδομάδα τους από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ για τον Dow ήταν η καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση του από τον περασμένο Μάρτιο. Τα εβδομαδιαία κέρδη για τον Dow διαμορφώθηκαν στο 4%, ενώ για τον S&P 500 και τον Nasdaq στο 3,8% και 3,6% αντιστοίχως.
Η πορεία αυτή έδειξε πως οι επενδυτές δεν φοβήθηκαν τα στοιχεία του πληθωρισμού, όχι τόσο διότι έχουν αποδεχτεί έστω και με δυσκολία, πως η αμερικανική οικονομία έχει εισέλθει σε μια περίοδο επίμονα υψηλού πληθωρισμού που θα φέρει την αντίστοιχη αντίδραση της Federal Reserve άμεσα, όσο κυρίως διότι ο δείκτης διαμορφώθηκε περίπου στα προβλεπόμενα επίπεδα, ενώ υπήρχαν βάσιμοι φόβοι πως τα στοιχεία μπορεί να είναι και χειρότερα. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προβλέπουν συνέχιση της ανοδικής τάσης του πληθωρισμού κοντά ίσως και πάνω από το όριο του 7%.
Μύρισε… ενίσχυση του tapering
Με τις ενεργειακές τιμές να έχουν ανέβει σημαντικά και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα να πιέζουν τα κόστη, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε επίμονα υψηλά επίπεδα για αρκετούς μήνες ακόμη, ίσως και πολύ περισσότερο από ότι αναμενόταν. Το παραδέχτηκε τελικά προ ημέρων και ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, όταν και «διέγραψε» τον όρο «παροδικό» στην αναφορά περί του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. Η τότε αντίδραση των αγορών ήταν άμεση, όσο και βίαιη, καθώς οι πάντες αντιλήφθηκαν τι θα ακολουθήσει σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, επομένως ο σημερινός δείκτης δεν έδειξε τίποτε δραστικά διαφορετικό από αυτό που προσπαθεί να «χωνέψει» η Wall Street και όχι μόνο από την περασμένη εβδομάδα.
Στο συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας, θεωρείται πλέον βέβαιο πως θα αποφασιστεί η επιτάχυνση του tapering, από το σημερινό ρυθμό των 15 δισ. δολαρίων στα 20 ή και στα 30 δισ. δολάρια. Η επιτάχυνση του tapering θα φέρει ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων νωρίτερα από το αρχικά αναμενόμενο, ίσως και μέσα στο Μάρτιο, αντί για τις αρχές του καλοκαιριού, κάτι που σημαίνει πως πολύ σύντομα, αμέσως μετά, θα έχουμε και την απόφαση για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων. Και βέβαια, αν η πρώτη αύξηση των επιτοκίων έρθει νωρίτερα από ότι αναμενόταν, ενδεχομένως να υπάρχει ο χρόνος και τα περιθώρια για μια δεύτερη αλλά ίσως και μια τρίτη μετριοπαθή αύξηση πριν τα τέλη του 2022.
Αστάθμητοι παράγοντες
Πάντως, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν καθησυχαστικά πως στον χρόνο που μεσολαβεί πολλά μπορεί να αλλάξουν ανατρέποντας το τοπίο ειδικά όσον αφορά την τροχιά αύξησης των επιτοκίων. Η Fed και όχι μόνο επιμένει πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να πέφτει σημαντικά μέσα στους επόμενους μήνες, το ίδιο επανέλαβε νωρίτερα και ο Τζο Μπάιντεν θέλοντας να καθησυχάσει, ότι τόσο την αγορά, όσο κυρίως τα νοικοκυριά που βλέπουν τα εισοδήματα τους να διαβρώνονται από την ακρίβεια. Επίσης, υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τα οικονομικά δεδομένα, με καλό ή κακό τρόπο, τους επόμενους μήνες, με πρώτο και κυριότερο την εξέλιξη της πανδημίας και τυχόν εμφάνιση νέων μεταλλάξεων…
Το είδαμε, άλλωστε, με την ταχύτητα της εμφάνισης της Όμικρον και την ταραχή που προκάλεσε, ακόμη και αν τα χειρότερα σενάρια μάλλον φαίνεται πως αποφεύχθηκαν, δεδομένου πως φαίνεται ότι το εν λόγω στέλεχος είναι πολύ μεταδοτικό αλλά προκαλεί ήπια συμπτώματα και καλύπτεται με τρεις δόσεις εμβολίων.
Latest News
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων