Υπό την σκιά του κορωνοϊού, το 2021 ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει. Μια χρονιά που μας προσέφερε αμέτρητες ποδοσφαιρικές συγκινήσεις. Μια γεμάτη χρονιά, με Euro και Κόπα Αμέρικα να κλέβουν την παράσταση.

Ο ποδοσφαιρικός πλανήτης ετοιμάζεται να υποδεχθεί το νέο έτος και To10.gr κάνει flash back στις 10 κορυφαίες στιγμές του 2021.

Από την επιστροφή της Ιταλίας στην κορυφή της Ευρώπης και την κυριαρχία του Λιονέλ Μέσι σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, μέχρι το σοκ με τον Έρικσεν και την επιστροφή του Ρονάλντο στο Μάντσεστερ. Το 2021 φεύγει και μας αφήνει πίσω του ωραίες στιγμές για να θυμόμαστε.

Μια Λιλ να την… πιεις στο ποτήρι

Όταν μια ομάδα διαθέτει στο ρόστερ της παίκτες όπως ο Κιλιάν Εμπαπέ και ο Νειμάρ, ξεκινάει πάντα από pole position για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πόσο μάλλον στην Γαλλία, που το επίπεδο δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Και όμως, βρέθηκε ομάδα που όρθωσε… ανάστημα στους Παριζιάνους, πηγαίνοντας κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.

Με τον Μπουράκ Γιλμάζ πρώτο βιολί, η Λιλ κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα στη Ligue 1, τερματιζοντας έναν βαθμό πάνω από την ομάδα του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. 16 γκολ σε 28 αναμετρήσεις από τον Τούρκο επιθετικό, που έκανε παπάδες, διαλύοντας όποια άμυνα έβρισκε μπροστά του. Φανταστική σεζόν από τη Λιλ, που έφτασε στην κατάκτηση του 5ου πρωταθλήματος στην ιστορία της.

Οι Νερατζούρι… γκρέμισαν την Γιουβέντους

Για 9 συνεχόμενα χρόνια, ο τίτλος στην Ιταλία δεν άλλαζε κάτοχο. Οι φιέστες είχαν καταντήσει συχνό φαινόμενο για τους οπαδούς της Γιουβέντους, με την ομάδα του Τορίνο να μην συναντά αντίπαλο στην προσπάθεια προς το σκουντέτο.

Όλα αυτά, μέχρι που εμφανίστηκε η Ιντερ του Αντόνιο Κόντε. Ο 52χρονος οδήγησε τους Νερατζούρι στο… Έβερεστ του ιταλικού ποδοσφαίρου μετά από 11 ολόκληρα χρόνια, παίρνοντας και εκδίκηση απο τη Μεγάλη Κυρία.

Με τον Ρομέλου Λουκάκου να πετάει φωτιές, σκορπίζοντας τον φόβο και τον τρόμο στους αντιπάλους αμυντικούς (24 γκολ σε 36 ματς), η ομάδα του Μιλάνου, κατέκτησε εύκολα την πρωτιά.

Αγγλικός εμφύλιος και μπλε θρίαμβος

Στις 29 Μαΐου τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στο Ντραγκάο. Τα φλας πήραν φωτιά, με δύο αγγλικές ομάδες να μάχονται επί πορτογαλικού εδάφους για την κούπα με τα μεγάλα αυτιά.

Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι διασταύρωσαν τα ξίφη τους στον μεγάλο τελικό του Champions League. Με τον Τόμας Τούχελ να κάνει… ρουα ματ στον Πεπ Γκουαρντιόλα και τον Κάι Χάβερτς να σημειώνει το χρυσό γκολ, οι «μπλε» του Λονδίνου στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία τους.

Σε ένα ματς που ο Καταλανός τεχνικός ανακάτεψε την τράπουλα, ο Γερμανός κόουτς του πήρε την… ταυτότητα, οδηγώντας την Τσελσι στην τεράστια επιτυχία.

Ο άρχοντας του Europa

Πριν από τον τελικό του Γκντανσκ, ο Ουνάι Έμερι μετρούσε τρεις κατακτήσεις Europa League με τη Σεβίλλη, όντας ο άρχοντας του θεσμού.

Στο μεγάλο ματς με την ομάδα του Σόλσκιερ, ο Ισπανός τεχνικός έκανε τέσσερις τις επιτυχίες του, με την Βιγιαρεάλ να επικρατεί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το κίτρινο υποβρύχιο… βύθισε τους κόκκινους διαβόλους στα πέναλτι (11-10), με τον Χερόνιμο Ρούλι να λέει «όχι» στον Ντάβιντ Ντε Χέα.

Αυτό ήταν το πρώτο τρόπαιο για τον ισπανικό σύλλογο, με την επιτυχία να φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Ουνάι Έμερι.

Το σοκ με Ερικσεν και η ανθρώπινη ασπίδα

Στις 12 Ιουνίου και στο ματς της Δανίας με τη Φινλανδία για το Euro, ο πλανήτης πάγωσε.

Στο 42′ της αναμέτρησης, ο Κρίστιαν Έρικσεν έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε στο έδαφος. Οι στιγμές ήταν τραγικές. Οπαδοί στις εξέδρες ξέσπασαν σε κλάματα αντικρίζοντας το τραγικό περιστατικό.

Ο πλανήτης παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τον Δανό παίκτη να δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή και οι συμπαίκτες του εκείνη τη στιγμή αντέδρασαν υποδειγματικά. Ως πραγματική ομάδα. Οι Δανοί έγιναν ασπίδα πάνω από τον πεσμένο Έρικσεν, σχηματίζοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα και -ενώ ήταν δακρυσμένοι- προστάτευσαν σε απόλυτο βαθμό τον συμπαίκτη τους.

Ήταν μια συγκλονιστική στιγμή, που όμοια της δεν έχει ξαναδεί το ποδόσφαιρο. Με τεχνητή αναπνοή και απινιδωτή, οι ήρωες γιατροί έσωσαν τη ζωή του νεαρού μέσου.

Ο Ερικσεν κέρδισε τη μάχη, με τον κόσμο στις εξέδρες να φωνάζει ρυθμικά το όνομα του. Christian Eriksen: Euro 2020 match between Denmark v Finland restarted after midfielder collapses on pitch - Eurosport

Το home έγινε… Rome

Πως και πως περίμεναν το Euro στο Νησί. Η φράση it is coming home είχε γίνει καλοκαιρινό… χιτ, με τους Άγγλους να θεωρούν σχεδόν δεδομένο το τρόπαιο. Με τον τελικό να διεξάγεται στο Γουέμπλει, θεωρητικά είχαν όλα τα… χαρτιά με το μέρος τους.

Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο (Ιταλία), αλλά και την διαχρονική… κατάρα που τους κυνηγάει. Η αρμάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι έκανε… παρέλαση στο Λονδίνο, φεύγοντας από το Γουέμπλει με την κούπα. Παρότι βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο από τα πρώτα λεπτά, με μεγάλα ψυχικά αποθέματα, η Σκουάντρα Ατζούρα επικράτησε των Άγγλων, γράφοντας ιστορία.

Στη ρώσικη ρουλέτα, οι Ιταλοί αποδείχθηκαν πιο ψύχραιμοι και με ήρωα τον Τζίτζι Ντοναρούμα, επέστρεψαν στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 53 χρόνια. Ήταν η απόλυτη δικαίωση για τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, με το έργο του στην Σκουάντρα Ατζούρα να ανταμείβεται με τον καλύτερο τρόπο.

Πάρτι μέσα στην Βραζιλία

«Ναι, αλλά δεν έχει κάνει τίποτα με την εθνική Αργεντινής» ήταν το επιχείρημα των απανταχού haters του Λιονέλ Μέσι. Μέχρι που ήρθε η 11η Ιουλίου, με τον Λίο να κλείνει στόματα, επί βραζιλιανικου εδάφους.

Αργεντινή και Βραζιλία βρέθηκαν στον τελικό του Κόπα Αμέρικα, με την ομάδα του Τίτε να πληρώνει τα… σπασμένα των προηγούμενων χρόνων και αποτυχιών. Η πιο σοβαρή Αλμπισελέστε των τελευταίων 7 ετών έστησε… πάρτι μέσα στο Μαρακανά, φτάνοντας στην πηγή για πρώτη φορά μετά το 1993.

Το χρυσό γκολ του Ντι Μαρία χάρισε την κούπα στην αρμάδα του Σκαλόνι και κάπως έτσι, μπήκε μια… τελεία στο αιώνιο δίλημμα περί σύγκρισης του Μέσι με τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Το διαζύγιο της δεκαετίας

21. Τόσα ήταν τα χρόνια που βρίσκονταν στην Μπαρτσελόνα ο Λιονέλ Μέσι. Από μικρό παιδάκι στην φημισμένη Μασία, κατέληξε στο να γίνει ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου, κατακτώντας τα παντα με τη φανέλα των Μπλαουγκράνα.

Όλα τα ωραία όμως κάποτε τελειώνουν, με τους τίτλους τέλους στην απόλυτα επιτυχημένη και ιστορική συνεργασία των δύο πλευρών να πέφτουν στις 5 Αυγούστου 2021.

«Αντιμέτωπος με αυτήν την κατάσταση, ο Λιονέλ Μέσι δεν θα παραμείνει στην Μπαρτσελόνα. Και οι δύο πλευρές λυπούνται βαθιά που τελικά οι επιθυμίες τόσο του παίκτη όσο και του συλλόγου δεν μπορούν να εκπληρωθούν«, ανέφερε στην λιτή της ανακοίνωση η Μπαρτσα. Το τέλος εποχής ήταν πιο επίσημο από ποτέ, με τον Λίο να νιώθει προδομένος από την στάση και την συμπεριφορά του Τζουάν Λαπόρτα.

Μετά από 672 γκολ και 301 ασιστ σε 778 αναμετρήσεις, ο Αργεντινός σταρ κούνησε… μαντήλι στην Βαρκελώνη, σμίγοντας ξανά με τον Νειμάρ.

Στις 10 Αυγούστου, η Παρί Σεν Ζερμέν πυροδότησε τη βόμβα, ανακοινώνοντας την απόκτηση του Λιονέλ Μέσι. Για αρκετές μέρες, το Παρίσι… χόρευε στους ρυθμούς του Αργεντινού σούπερ σταρ, με τους οπαδούς να κάνουν ανάρπαστες τις νέες φανέλες. Η πόλη είχε πλέον νέο βασιλιά.

Cr7 is back

Η μεταγραφή του Μέσι στην Παρί Σεν Ζερμέν δεν ήταν η μοναδική… βόμβα που ταρακούνησε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Μετά από τρία χρόνια παρουσίας σε Τορίνο και Γιουβέντους, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, επέστρεψε στην αγαπημένη του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στις 27 Αυγούστου, ο Πορτογάλος σταρ έγινε και με τη… βούλα παίκτης των «κόκκινων διαβόλων», σκορπίζοντας ενθουσιασμό στο Νησί.

Στη Γιουνάιτεντ είχε αγωνιστεί για έξι χρόνια (2003-2009), πετυχαίνοντας 118 γκολ και μοιράζοντας 69 ασίστ σε 292 συμμετοχές.

Το όνειρο της επιστροφής έγινε πραγματικότητα για τον Cr7, που στα 36 του καταφέρνει να πρωταγωνιστεί σε ένα τόσο απαιτητικό πρωτάθλημα, όπως είναι η Premier League.

«Γράφτηκε ιστορία στο παρελθόν και ιστορία θα γραφτεί για μια ακόμη φορά. Έχετε τον λόγο μου! Είμαι εδώ! Γύρισα εκεί που ανήκω! Ας τα καταφέρουμε ξανά! Υ.Γ. Σερ Άλεξ, αυτό είναι για σένα…», ήταν μερικά από τα συγκλονιστικά λόγια του Πορτογάλου σταρ για την επανένωση του με την ομάδα του Μάντσεστερ.

Μίδας Μέσι

Ποιος να συγκριθεί μαζί του! Η δυναστεία του Λιονέλ Μέσι στο θεσμό της Χρυσής Μπάλας συνεχίστηκε, με τον Αργεντινό σούπερ σταρ να φτάνει το μυθικό νούμερο των επτά κατακτήσεων.

Ο ποδοσφαιρικός πλανήτης υποκλίθηκε ξανά στο μεγαλείο του Λιονέλ Μέσι, που επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά, πως είναι ο κορυφαίος του είδους του.

Ο ανταγωνισμός για τη χρυσή μπάλα του 2021 ήταν τεράστιος, με τους Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Ζορζίνιο να κάνουν αμφίρροπη τη μάχη. Ωστόσο, ο Pulga δε γινόταν να το χάσει και με 613 ψήφους, πρόσθεσε το 7ο… παράσημο.

Ήταν μια εντυπωσιακή σεζόν για τον Μέσι, καθώς σε σύνολο 56 αγώνων είχε να επιδείξει 41 γκολ και 21 ασίστ, ενώ κατάφερε να οδηγήσει και την Αργεντινή στην κορυφή της Λατινικής Αμερικής.

10 στιγμές. 10 γεγονότα που σημάδεψαν το ποδόσφαιρο. Λέμε αντίο στο 2021 και περιμένουμε να δούμε τι μας επιφυλάσσει το νέο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport