
Ρεύμα… στο μεγάλο έργο της αντικατάστασης των σημερινών 7,7 εκατομμυρίων «ρολογιών της ΔΕΗ» με νέους, σύγχρονους – γνωστούς κι ως «έξυπνους» – μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, έδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής δημοσίευσε στις 14 Δεκεμβρίου του 2021 την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προμήθεια των μετρητών. Πρόκειται για τον πρώτο σε σύνολο τριών διαγωνισμών, αναφέρουν πηγές του ΟΤ, με τους άλλους δύο να αφορούν στην εγκατάσταση των μετρητών στο δίκτυο και τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την τρέχουσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ο διαγωνισμός αφορά στη σύναψη συμβάσεων συμφωνίας πλαισίου για την προμήθεια:
- Εξοπλισμού Πεδίου (π.χ. Μετρητικές Μονάδες και Εξοπλισμός Επικοινωνίας τεχνολογίας point-to-point)
- Συστήματος Προηγμένης Μετρητικής Υποδομής – Advanced Metering Infrastructure System (AMI System) (συστήματα λογισμικού για μια πλήρως λειτουργική λύση)
- Συστήματος Διαχείρισης Μετρητικών Δεδομένων – Meter Data Management System (MDM System)
Διαγωνισμοί με διαπραγμάτευση
Η συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία θα έχει δύο φάσεις: Την πρώτη που έχει να κάνει με την προεπιλογή των υποψηφίων αναδόχων, οι οποίοι και θα λάβουν το τεύχος διαπραγμάτευσης. Η δεύτερη φάση προβλέπει την υποβολή τεχνικών και οικονομικών προσφορών. Αυτές θα αξιολογηθούν και στη συνέχεια ο ΔΕΔΔΗΕ θα προβεί, με όσους περάσουν στον τελικό γύρο του διαγωνισμού σε κατά μόνας διαπραγματεύσεις.
Ο ΔΕΔΔΗΕ θα αναθέσει μέχρι και σε τρεις φιναλίστ αναδόχους την προμήθεια με σύμβαση συμφωνίας – πλαίσιο του «εξοπλισμού πεδίου» και του «συστήματος προηγμένης μετρητικής υποδομής». Και σε έναν από τους τρεις θα ανατεθεί το «σύστημα διαχείρισης μετρητικών δεδομένων».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΔΕΔΔΗΕ σκοπεύει να προμηθευτεί 7,7 εκατ. μετρητές. Σε πρώτη φάση θα αναθέσει σε κάθε προμηθευτή έναν εγγυημένο όγκο μετρητικών μονάδων. Στο σύνολο τους θα κυμαίνονται ανάμεσα στους 2 με 3 εκατομμύρια. Οι επόμενες προμήθειες θα γίνονται σταδιακά με μικρούς διαγωνισμούς.
Στον διαγωνισμό, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, έχουν μπει αυστηρά οικονομικά και τεχνικά κριτήρια για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων. Ανάμεσα σε αυτά είναι η έγγραφη πιστοποίηση διαχειριστή δικτύου διανομής για την παράδοση και εγκατάσταση μετρητών όπως και συγκεκριμένο κατώτατο όριο για την ύπαρξη γραμμής παραγωγής τέτοιου εξοπλισμού.
Οι προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων προεπιλογής είναι η 14η Φεβρουαρίου και της υποβολής των προσφορών η 7η Μαρτίου
Η χρησιμότητα των «έξυπνων μετρητών»
Το project των έξυπνων μετρητών υπολογίζεται σε 830 εκ. ευρώ και όλες οι εργασίες της αποψίλωσης, εγκατάστασης και λειτουργίας τους στο δίκτυο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε όλη τη χαμηλή τάση σε πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες η χρηματοδότηση του έργου αναμένεται να γίνει με δανεισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η εγκατάσταση των «έξυπνων μετρητών» έχει οφέλη για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Στους καταναλωτές θα δοθεί η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕΚ) χρησιμοποιώντας είτε δικές τους εγκαταστάσεις ΑΠΕ και προγράμματα net metering είτε ακόμη και συστημάτων αποθήκευσης όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητά τους και άλλες μικρές μπαταρίες.
Επιπλέον θα μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση ρεύματος μέσω home device ή web application και να λαμβάνουν ειδοποίηση από τον προμηθευτή τους για τη μετατόπιση της κατανάλωσης σε ώρες με χαμηλό κόστος ενέργειας.
Για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας οι «έξυπνοι μετρητές» παρέχουν τη δυνατότητα τιμολόγησης των πελατών τους μετατοπίζοντας τη ζήτηση από ώρες υψηλού σε ώρες χαμηλού κόστους διαμορφώνοντας έτσι ανταγωνιστικά προγράμματα. Επίσης θα μπορούν να δημιουργούν προϊόντα με βάση το καταναλωτικό προφίλ των πελατών τους, ενώ θα είναι με λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες οι αλλαγές των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο.
Για τον Διαχειριστή τα οφέλη από τα ευφυή συστήματα μέτρησης είναι η βελτίωση του ελέγχου και της εποπτείας του δικτύου καθώς και του εντοπισμού σφαλμάτων και ρευματοκλοπών. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα εξοικονομήσει δε, κόστη από την αυτοματοποιημένη διαδικασία καταμέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.


Latest News

Στηρίζει η Κομισιόν τη διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου - Τι είπε η φον ντερ Λάιεν
Στην ενεργειακή ασφάλεια Ευρώπης και Αφρικής αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση