Να «σκεφτούν διπλά» προτού επιβάλουν συντριπτικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας κάλεσε τις κυβερνήσεις της Δύσης ο επικεφαλής του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB). Ισχυρίστηκε δε ότι κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο υπονόμευσης συνολικά του παγκόσμιου συστήματος συναλλαγών.

«Όταν κανείς εφαρμόζει σοβαρά μέτρα, πρέπει πάντα να σκέφτεται διπλά και, επίσης, να έχει επίγνωση των συνεπειών», είπε χαρακτηριστικά ο Κλάας Κνοτ, μιλώντας στους Financial Times. Ο Κνοτ – ο οποίος είναι ταυτόχρονα και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας – στάθηκε ειδικά στο σενάριο αποκλεισμού της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Association), τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη «σοβαρή διατάραξη στη ροή των πληρωμών» διεθνώς.

Πολιτική η απόφαση

Ο ίδιος, πάντως, αναγνώρισε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί σε πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό επίπεδο, με κριτήρια διαφορετικά από τους κινδύνους που ενδεχομένως αντιμετωπίσει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παρ’ όλα αυτά, όπως λέει, «θα έκανα έκκληση προς τους πολιτικούς να λάβουν υπόψη τους» τις αιτιάσεις του κόσμου της οικονομίας και των επιχειρήσεων, καθώς και των ειδικών των αγορών.

Διαβάστε επίσης: Ρώσος ΥΠΟΙΚ: Δυσάρεστες αλλά όχι μοιραίες για τις τράπεζες, τυχόν κυρώσεις 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, οι αξιωματούχοι της ΕΕ ισχυρίζονται πως το συγκεκριμένο «πυρηνικό» μέτρο βρίσκεται υπό συζήτηση, όμως είναι μάλλον απίθανο να υιοθετηθεί – τουλάχιστον στον πρώτο γύρο των κυρώσεων. Εξάλλου, όπως σημειώνει και ο Κνοτ, πολλά εξαρτώνται από τις εξελίξεις: «Είχαμε και στο παρελθόν στρατιωτικές συγκρούσεις, που τελικά δεν επέφεραν μεγάλες αναταράξεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όλα έχουν να κάνουν με την ένταση και την έκταση της σύγκρουσης».

Προετοιμασμένες οι τράπεζες για το σοκ

Ο επικεφαλής του FSB – το οποίο μετονομάστηκε και αναβαθμίστηκε μετά την κρίση που ξέσπασε με αφορμή την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008 – διαβεβαιώνει, σε κάθε περίπτωση, ότι ο διεθνής τραπεζικός κλάδος είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τα σοκ από την κρίση στην Ουκρανία.

Όπως ισχυρίστηκε δε, ο κλάδος απέδειξε τις αντοχές του και κατά την κρίση της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή